WAŻNE
TERAZ

Zamknięte lotnisko w Lublinie. "Nieplanowana aktywność wojskowa"

Makaron penne zapiekany z kurczakiem i brokułem

Oto przepis na pyszny makaron, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Innej opcji po prostu nie ma :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 2 szt. pierś z kurczaka
  3. 200 g makaron ugotowany
  4. 1/3 szkl. parmezan
  5. 2 szczypty sól
  6. 2 szczypty pieprz
  7. 200 ml mleko
  8. 50 g parmezan
  9. 130 g serek ziolowy
  10. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  11. 1 szt. brokuł ugotowany
  12. 150 g szpinak podsmażony na maśle
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą czosnek, pierś z kurczaka, sól oraz pieprz. Mieszankę odstaw na bok.

Obrazek

2. W garnku połącz ze sobą mleko, parmezan, serek ziołowy, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.

Obrazek

3. Następnie połącz ze sobą przygotowanego wcześniej kurczaka oraz brokuł.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj szpinak i makaron.

Obrazek

5. Na samym końcu dodaj przygotowany wcześniej sos serowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Przełóż makaronową mieszankę do formy do pieczenia i posyp parmezanem. Piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku (190 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik