Makaron z kurczakiem i pieczarkami w pysznym sosie

Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, to ten przepis jest specjalnie dla ciebie. Będzie to makaron z kurczakiem i pieczarkami w pysznym sosie.

Obrazek
Pyszności

To naprawdę bardzo smaczne danie i jestem pewna, że zasmakuje nie tylko tobie, ale również twojej rodzinie i znajomym.

Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz! Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 1 szt. pierś z kurczaka pokrojona na duże kawałki
  2. 80 g mąka
  3. 200 ml bulion
  4. 100 g śmietana
  5. sól
  6. pieprz
  7. 200 g makaron papardelle
  8. natka pietruszki posiekana
  9. 3 szt. jajka rozbite i rozmieszane
  10. 150 g bułka tarta
  11. 5 łyżki olej roślinny
  12. 1 łyżka oliwa z oliwek
  13. 1 szt. cebula posiekana
  14. 3 ząbki czosnek wycisnięty
  15. 100 ml przecier pomidorowy
  16. 500 g pieczarki posiekane na kawałki
Sposób przygotowania:
1. Każdy kawałek kurczaka posyp najpierw mąką, potem namocz w jajkach i na koniec posyp bułką tartą.
2. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju roślinnego i włóż na nią kawałki kurczaka w panierce. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będą miały złocisto brązowy kolor. Następnie zdejmij z patelni, przełóż na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu.
3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przecier pomidorowy, pieczarki i bulion. Dobrze wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i rozmieszaj.
4. Makaron rozłóż na talerze wraz z usmażonymi kawałkami kurczaka i natką pietruszki.
5. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik