Makaron z sosem z batatów

Pomysł na pyszny obiad? Makaron z sosem z batatów. Tak dobrze przeczytałaś, z batatów można przygotować genialny sos. I już za moment dowiesz się jak to zrobić 😍

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu genialnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. batat
  2. 3 szt. cebulka szalotka
  3. 3 ząbki czosnek
  4. 4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/2 szkl. śmietanka 18%
  6. 1 szkl. bulion drobiowy/warzywny
  7. 1/2 szkl. ser parmezan
  8. 1 szt. papryczka chili
  9. 500 g makaron tagliatelle ugotowany

Sposób przygotowania:

1. Podziel bataty i cebule szalotki na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie przełóż je do formy do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Całość piecz w piekarniku przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Upieczone warzywa umieść w blenderze kielichowym.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj papryczkę chili, śmietankę i bulion drobiowy.

Obrazek

5. Ugotowany makaron połącz z sosem z batatów i parmezanem.

Obrazek

6. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟