Makaron z sosem z batatów

Pomysł na pyszny obiad? Makaron z sosem z batatów. Tak dobrze przeczytałaś, z batatów można przygotować genialny sos. I już za moment dowiesz się jak to zrobić 😍

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu genialnego sosu pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. batat
  2. 3 szt. cebulka szalotka
  3. 3 ząbki czosnek
  4. 4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1/2 szkl. śmietanka 18%
  6. 1 szkl. bulion drobiowy/warzywny
  7. 1/2 szkl. ser parmezan
  8. 1 szt. papryczka chili
  9. 500 g makaron tagliatelle ugotowany

Sposób przygotowania:

1. Podziel bataty i cebule szalotki na mniejsze kawałki.

Obrazek

2. Następnie przełóż je do formy do pieczenia. Dodaj ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Całość piecz w piekarniku przez 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Upieczone warzywa umieść w blenderze kielichowym.

Obrazek

4. Jako kolejne składniki dodaj papryczkę chili, śmietankę i bulion drobiowy.

Obrazek

5. Ugotowany makaron połącz z sosem z batatów i parmezanem.

Obrazek

6. I to wszystko. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀