PrzepisMakaronyMakaronowe kieszonki z farszem

Makaronowe kieszonki z farszem

Makaronowe kieszonki z farszem
Pyszności

09.11.2017 17:00, aktual.: 10.11.2017 11:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dziś przychodzimy do Was z kolejną propozycją wykorzystania makaronu lasagne. Tego nie możecie przegapić!

Składniki:

  1. 10 plastrów makaron lasagne
  2. 1/2 szt. cebula posiekana
  3. 1 szkl. sos beszamelowy
  4. 1/2 szkl. ser żółty
  5. pietruszka posiekana, do dekoracji
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 2 szt. marchewka
  8. 2 łyżki przecier pomidorowy
  9. 500 g mięso mielone z kurczaka podsmażony i doprawiony
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz
  12. 100 ml czerwone wino
  13. 300 g passata pomidorowa
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i startą marchewkę.

Obraz

2. Następnie dodaj przecier pomidorowy, kurczaka, pieprz, sól, czerwone wino oraz passatę pomidorową.

Obraz

3. Ułóż plaster makaronu lasagne w pozycji poziomej. Na środku rozsmaruj sos beszamelowy. Następnie ułóż kolejny arkusz makaronu, tym razem w pozycji pionowej.

Obraz

4. Na drugim plastrze makaronu ponownie rozprowadź sos beszamelowy. Następnie stwórz warstwę z sosu pomidorowego z kurczakiem i posyp żółtym serem.

Obraz

5. Z dwóch plastrów lasagne złóż kieszonkę (jak na zdjęciu poniżej).

Obraz

6. Na wierzchu każdej makaronowej układanki rozprowadź sos beszamelowy. Następnie posyp je serem i piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obraz

7. Makaronowe kieszonki udekoruj przy pomocy posiekanej pietruszki.

Obraz