WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Makaronowe kieszonki z farszem

Dziś przychodzimy do Was z kolejną propozycją wykorzystania makaronu lasagne. Tego nie możecie przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 10 plastrów makaron lasagne
  2. 1/2 szt. cebula posiekana
  3. 1 szkl. sos beszamelowy
  4. 1/2 szkl. ser żółty
  5. pietruszka posiekana, do dekoracji
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 2 szt. marchewka
  8. 2 łyżki przecier pomidorowy
  9. 500 g mięso mielone z kurczaka podsmażony i doprawiony
  10. 1 szczypta sól
  11. 1 szczypta pieprz
  12. 100 ml czerwone wino
  13. 300 g passata pomidorowa
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i startą marchewkę.

Obrazek

2. Następnie dodaj przecier pomidorowy, kurczaka, pieprz, sól, czerwone wino oraz passatę pomidorową.

Obrazek

3. Ułóż plaster makaronu lasagne w pozycji poziomej. Na środku rozsmaruj sos beszamelowy. Następnie ułóż kolejny arkusz makaronu, tym razem w pozycji pionowej.

Obrazek

4. Na drugim plastrze makaronu ponownie rozprowadź sos beszamelowy. Następnie stwórz warstwę z sosu pomidorowego z kurczakiem i posyp żółtym serem.

Obrazek

5. Z dwóch plastrów lasagne złóż kieszonkę (jak na zdjęciu poniżej).

Obrazek

6. Na wierzchu każdej makaronowej układanki rozprowadź sos beszamelowy. Następnie posyp je serem i piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

7. Makaronowe kieszonki udekoruj przy pomocy posiekanej pietruszki.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik