WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Makaronowe szaleństwo

Dziś przychodzimy do Was z propozycją na obiadowe szaleństwo z makaronem w roli głównej. Ślinka cieknie od samego patrzenia, a kiedy już spróbujecie tych pyszności, nie będzie potrafili o nich zapomnieć.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Sos mięsny

  1. 1/2 szt. cebula posiekana
  2. 750 g mięso mielone
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka pieprz cayenne
  6. 1 łyżeczka kmin
  7. 1 łyżeczka papryka w proszku
  8. 200 g sos pomidorowy

sos serowy

  1. 500 ml mleko
  2. 100 g serek śmietankowy
  3. 200 g parmezan
  4. 1 szczypta sól
  5. 1 szczypta pieprz
  6. 500 g makaron ugotowany
  7. 400 g mozarella
  8. 2 łyżki masło
  9. 2 łyżki mąka
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je do smaku przyprawami. Na sam koniec dodaj sos pomidorowy i połącz wszystkie składniki.

Obrazek

2. Na patelni rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Po chwili zacznij dodawać stopniowo mleko. Po kilku minutach dodaj serek śmietankowy oraz parmezan. Dopraw przy pomocy soli i pieprzu.

Obrazek

3. Do ugotowanego makaronu dodaj sos serowy, który wcześniej przygotowałaś. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W naczyniu żaroodpornym stwórz trzy warstwy w następującej kolejności: makaron z serem, mięsna mieszanka oraz ser mozzarella.

Obrazek

5. Makaron piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku.

Obrazek

6. I to wszystko!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik