Makaronowy las

Oto pomysł na szybki i efektowny obiad, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym członku Twojej rodziny. Palce lizać! ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 400 ml śmietanka 30%
  3. 50 g parmezan
  4. 100 g emmental
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 łyżeczka gałka muszkatałowa
  7. 500 g makaron rigatoni ugotowany
  8. 1/2 szt. kalafior podgotwany
  9. 1/2 szt. brokuł podgotowany
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz ze sobą czosnek i śmietankę. Następnie dodaj parmezan i emmental. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj pieprz i gałkę muszkatałową. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

3. Połowę powstałej mieszanki serowej przelej do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż w środku ugotowany makaron.

Obrazek

4. Pomiędzy makaronem umieść kawałki brokuła i kalafiora. Polej resztą sosu i dodaj parmezan. Całość piecz w piekarniku (temp. 190 stopni Celsjusza, czas 30-35 minut).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀