Makaronowy las

Oto pomysł na szybki i efektowny obiad, który z pewnością zrobi wrażenie na każdym członku Twojej rodziny. Palce lizać! ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 ząbki czosnek
  2. 400 ml śmietanka 30%
  3. 50 g parmezan
  4. 100 g emmental
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 1 łyżeczka gałka muszkatałowa
  7. 500 g makaron rigatoni ugotowany
  8. 1/2 szt. kalafior podgotwany
  9. 1/2 szt. brokuł podgotowany
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni połącz ze sobą czosnek i śmietankę. Następnie dodaj parmezan i emmental. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj pieprz i gałkę muszkatałową. Ponownie wymieszaj.

Obrazek

3. Połowę powstałej mieszanki serowej przelej do naczynia żaroodpornego. Następnie ułóż w środku ugotowany makaron.

Obrazek

4. Pomiędzy makaronem umieść kawałki brokuła i kalafiora. Polej resztą sosu i dodaj parmezan. Całość piecz w piekarniku (temp. 190 stopni Celsjusza, czas 30-35 minut).

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀