Makowa fantazja z czekoladą. Na weekend robię dużą blaszkę
Lubisz ciasto ucierane? Dodaj do niego makową masę, polewę czekoladową i orzeszki, a wyczarujesz pyszny i uniwersalny deser na podwieczorek. Nie jest za słodkie, a z dobrej jakości gotową masą całkiem szybkie do zrobienia.
Szukasz przepisu na ciasto, ale już znudziły ci się owocowe propozycje? Przepis, który pasuje o każdej porze roku to ucierana makowa fantazja. Proste przygotowanie, spora blaszka i smak, który zasmakuje nawet... wybrednej teściowej, ale o tym lepiej się przekonać samemu.
Ile masy w masie makowej?
Jeśli chcesz zaoszczędzić czas i zrobić ciasto z gotowej masy makowej, koniecznie czytaj jej skład. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę, że w niektórych produktach mak stanowi zaledwie 19 proc. Warto więc dokładnie przyglądać się etykietom i wybierać te z większą zawartością maku. Sięgaj po te o najprostszym składzie, bez syropu glukozowo-fruktozowego, a słodzone m.in. miodem lub syropem z agawy. Dobrą opcją jest też samodzielne przygotowanie masy makowej. To pozwala uniknąć niepożądanych dodatków chemicznych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Przepis na makową fantazję z czekoladą
Baza to ciasto ucierane na maśle, ale możesz zrobić je też na oleju (ok. pół szklanki). Wcześniej wyciągnij masło, jajka również mogą być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 200 g masła (miękkiego),
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki mleka lub śmietany.
Warstwa makowa:
- 300 g mielonego maku,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 białka (dodatkowo),
- 50 g masła,
- 1 łyżka miodu,
- 50 g kaszy manny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego,
- rodzynki (opcjonalnie).
Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki mleka lub śmietanki,
- 1 łyżeczka masła,
- posiekane orzechy włoskie lub migdały.
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie mleko lub śmietanę – masa powinna być gładka. Przełóż do blaszki (ok. 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Teraz przygotuj warstwę makową. W rondelku podgrzej masło, cukier, miód – aż się rozpuści. Dodaj mak, mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
- Następnie dodaj żółtka, kaszę mannę, skórkę z cytryny i aromat.
- Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Wyłóż mak równą warstwą na ciasto ucierane.
- Piecz w temperaturze 170°C (góra-dół) przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie suchy, a ciasto sprężyste.
- W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu rozpuść czekoladę z mlekiem i masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali.
- Przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto i posyp od razu posiekanymi orzechami lub migdałami.