Makowa fantazja z czekoladą. Na weekend robię dużą blaszkę

Lubisz ciasto ucierane? Dodaj do niego makową masę, polewę czekoladową i orzeszki, a wyczarujesz pyszny i uniwersalny deser na podwieczorek. Nie jest za słodkie, a z dobrej jakości gotową masą całkiem szybkie do zrobienia.

Warstwowe ciasto ucierane z makiem i czekoladąWarstwowe ciasto ucierane z makiem i czekoladą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Michalczyk
Magdalena Pomorska

Szukasz przepisu na ciasto, ale już znudziły ci się owocowe propozycje? Przepis, który pasuje o każdej porze roku to ucierana makowa fantazja. Proste przygotowanie, spora blaszka i smak, który zasmakuje nawet... wybrednej teściowej, ale o tym lepiej się przekonać samemu.

Ile masy w masie makowej?

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas i zrobić ciasto z gotowej masy makowej, koniecznie czytaj jej skład. Katarzyna Bosacka zwraca uwagę, że w niektórych produktach mak stanowi zaledwie 19 proc. Warto więc dokładnie przyglądać się etykietom i wybierać te z większą zawartością maku. Sięgaj po te o najprostszym składzie, bez syropu glukozowo-fruktozowego, a słodzone m.in. miodem lub syropem z agawy. Dobrą opcją jest też samodzielne przygotowanie masy makowej. To pozwala uniknąć niepożądanych dodatków chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Przepis na makową fantazję z czekoladą

Baza to ciasto ucierane na maśle, ale możesz zrobić je też na oleju (ok. pół szklanki). Wcześniej wyciągnij masło, jajka również mogą być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 200 g masła (miękkiego),
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka lub śmietany.

Warstwa makowa:

  • 300 g mielonego maku,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 białka (dodatkowo),
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g kaszy manny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub waniliowego,
  • rodzynki (opcjonalnie).

Dekoracja:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały.

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle miksując.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie mleko lub śmietanę – masa powinna być gładka. Przełóż do blaszki (ok. 25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Teraz przygotuj warstwę makową. W rondelku podgrzej masło, cukier, miód – aż się rozpuści. Dodaj mak, mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Następnie dodaj żółtka, kaszę mannę, skórkę z cytryny i aromat.
  5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy makowej. Wyłóż mak równą warstwą na ciasto ucierane.
  6. Piecz w temperaturze 170°C (góra-dół) przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie suchy, a ciasto sprężyste.
  7. W międzyczasie przygotuj polewę. W tym celu rozpuść czekoladę z mlekiem i masłem w kąpieli wodnej lub mikrofali.
  8. Przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto i posyp od razu posiekanymi orzechami lub migdałami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów