NewsyTego o gotowych masach makowych nie wiedziałeś. Katarzyna Bosacka ostrzega

Tego o gotowych masach makowych nie wiedziałeś. Katarzyna Bosacka ostrzega

Samodzielne przygotowanie masy makowej jest pracochłonne, wiele osób sięgnie więc po gotowca ze sklepowej półki. Niestety składy takich produktów pozostawiają wiele do życzenia, a najwięcej wątpliwości wzbudza podejrzanie niska zawartość maku w gotowej masie. Katarzyna Bosacka w jednym z niedawno opublikowanych wideo wskazuje, na co zwracać uwagę, kupując masę makową z puszki.

Katarzyna Bosacka przyjrzała się gotowym masom makowym
Katarzyna Bosacka przyjrzała się gotowym masom makowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok: Katarzyna Bosacka (screenshot)

19.12.2023 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na półkach sklepowych dostępne są cały rok, jednak w okresie świątecznym zaznaczają swoją obecność najmocniej. To właśnie teraz w większości domów wypieka się makowce, których głównym składnikiem jest nic innego jak masa makowa. Tę można przygotować samodzielnie lub sięgnąć po gotową, najczęściej sprzedawaną w puszce. Produkt ten niestety nie zachwyca składem. Więcej na ten temat opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawartość maku w maku. Tego o gotowcach nie wiedziałeś

I choć mogłoby się wydawać, że do masy makowej nic poza makiem i bakaliami dodać nie sposób, producenci i w tej materii nie przestają zadziwiać. Jak zaznacza Katarzyna Bosacka w wideo opublikowanym w mediach społecznościowych, zawartość maku w masie makowej zwykle nie przekracza... 30 procent. Do tego na liście składników znajdziemy mnóstwo cukru, za to mało bakalii czy orzechów.

- Kiedy je kupujemy, warto sprawdzić, ile w środku mają, no oczywiście, maku. Niestety, tego maku zwykle jest niewiele, bo 21, 22 procent. Jeśli jest 28 procent, to to już jest superprodukt. Do tego wielu producentów dodaje sztuczny miód, dodają syrop glukozowo-fruktozowy, oczywiście jeszcze cukier. Mało bakalii, mało orzechów - podsumowuj ekspertka.

Bosacka dodaje, że sama nigdy nie korzysta z gotowej masy makowej, a samodzielnie taką przygotowuje z czystego maku. Doradza jednak, żeby, sięgając po masę makową ze sklepu, wybierać tę o najkrótszym i najprostszym składzie, bez syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów i z jak największą zawartością maku.

Jak przygotować masę makową w domu?

Katarzyna Bosacka poleca, by samodzielnie przyrządzić masę makową do makowca, ponieważ tylko wtedy możemy zdecydować o jakości i ilości użytych składników. Ekspertka poleca, by masę wzbogacić prawdziwym miodem, ale jej nie przesładzać. Dodaje, by zwracać uwagę na skład suszonych owoców, których używamy - ważne, żeby nie zawierały konserwantu - dwutlenku siarki. A jeżeli dodajemy masło, to wybierajmy to prawdziwe (nie miksy tłuszczowe).

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
katarzyna bosackamakmasa makowa