Puszyste placuszki z twarogu. Wypróbuj zamiast zwykłych racuchów

Dania regionalne to w wielu przypadkach prawdziwy hit, gdy zamierzasz przygotować coś pożywnego, smacznego i szybkiego na swój obiad. Lokalne produkty i unikalne receptury pozwalają stworzyć kulinarne dzieło sztuki. Do takiej kategorii, z powodzeniem można zaliczyć małdrzyki, czyli puszyste placuszki, które przygotowuje się z twarogu. To świetna alternatywa dla zwykłych racuchów.

ObrazekMałdrzyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni
Karol Wiak

Placki i placuszki pod różnymi postaciami to dość popularne dania, które spożywa się w polskich domach - na słodko lub na słono. Za te najpopularniejsze uznaje się placki ziemniaczane, a także racuchy. Do tej kategorii można zaliczyć jeszcze coś. To regionalny przysmak, który wywodzi się z Małopolski, a jego nazwa to małdrzyki. Jeśli chcesz poznać to regionalne danie, to z myślą o tobie, postanowiliśmy zaprezentować tę unikalną recepturę na ten krakowski przysmak.

Małdrzyki - dlaczego warto je przygotować?

Co prawda, ich nazwa niewiele wyjaśnia. Dlatego dobrze będzie nieco cofnąć się w czasie, kiedy to dość popularnym małopolskim produktem był ser produkowany ze słodkiego mleka. Określano go jako "mądrzyk" lub "małdrzyk". Co prawda, obecnie są w dalszym ciągu produkowane, ale już nie w takiej formie. To właśnie taki ser był podstawą małdrzyków, które stanowią główny punkt tego artykułu. Obecnie przygotowuje się je ze zwykłego twarogu. Nie zmienia to jednak w znaczącym stopniu ich smaku.

Obrazek
Masa na małdrzyki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni

Małdrzyki są sycące, pożywne i przepyszne. Jeśli dodasz do nich cukier puder, będą słodkie i rozpływające się w ustach. A będzie jeszcze lepiej, podasz je z ulubionymi owocami lub śmietanką. Możesz je zaserwować swojej rodzinie na śniadanie, obiad, kolację lub w momencie, kiedy będziesz miał na nie ochotę. Pamiętaj, by podczas ich smażenia, temperatura nie była zbyt wysoka. Mogą się łatwo przypalić, a powinny się odpowiednio podsmażyć w środku.

Jak usmażyć małdrzyki?

To regionalne danie możesz przygotować w parę chwil. Wystarczy odrobina chęci i kilka podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj to danie już teraz!

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 czubate łyżki mąki
  • jajko
  • żółtko
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli
  • słodka, gęsta śmietana
  • masło klarowane do smażenia
  • ulubione owoce.
Obrazek
Smażenie małdrzyków - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w naczyniu twaróg, mąkę, masło, jajko, cukier z wanilią, szczyptę soli, żółtko i skórkę otartą z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania aksamitnej piany.
  2. Rozgrzej na patelni 3 łyżki masła klarowanego i przystąp do smażenia placków.
  3. Nabieraj je przy pomocy łyżki i układaj na patelni, lekko spłaszczając.
  4. Smaż na niewielkim ogniu, z dwóch stron, do momentu, aż staną się złociste.
  5. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaj z ulubionymi owocowymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli lubisz szybkie przekąski, to świetnie sprawdzą się kotlety ziemniaczane z serem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀