Mało kto wie i docenia. Jeden z najzdrowszych owoców na świecie rośnie w Polsce
Z wyglądu przypomina borówkę, ale to, co skrywa w środku, przewyższa nawet modne jagody acai. Rośnie w polskich ogródkach, a mimo to mało kto ją zna. A szkoda, bo jej moc jest zdumiewająca. Poznaj jeden z najzdrowszych owoców w naszym kraju, a może i na świecie.
Jagoda kamczacka dojrzewa bardzo wcześnie i może przeżyć nawet do 35 lat. Ma bardzo dużą odporność na mróz i poradzi sobie w niemalże każdej glebie. Nienawidzi jedynie chwastów. Jeśli planujesz posadzić ją w przydomowym ogródku, to pamiętaj, by regularnie pozbywać się niechcianego zielska. Uprawa jagody kamczackiej (zwanej też eliksirem długowieczności) jest bardzo opłacalna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste
Jagoda kamczacka to eliksir zdrowia, który przebija inne produkty
Chyba nie trzeba mówić, że ten owoc jest źródłem niemalże większości witamin (A, B, C). Do tego znajdziesz w nich potas, żelazo i błonnik. Nie można zapomnieć o antocyjanach i polifenolach. Spożywanie tych owoców:
- wspiera odporność,
- pomaga w produkcji kolagenu,
- wspomaga zdrowie oczu i skóry,
- poprawia przemianę materii,
- zapobiega zaparciom,
- pomaga uregulować ciśnienie krwi,
- ma działanie przeciwzapalne i sprawia, że organizm walczy z wolnymi rodnikami, które niszczą organizm i powodują na przykład cukrzycę.
Jagody kamczackie, dzięki zawartości antyoksydantów, mogą wspierać ochronę serca przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Te substancje korzystnie wpływają na serce, redukując stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych oraz poprawiając funkcjonowanie śródbłonka. Niektóre badania sugerują, że jagody te mogą mieć właściwości antyrakowe.
Jagoda kamczacka jest łatwa w hodowli
Jagoda kamczacka to roślina długowieczna, odporna na trudne warunki i bardzo łatwa w uprawie, jest idealna nawet dla początkujących ogrodników. W Polsce największą popularnością cieszą się odmiany polskie i rosyjskie. Obie dobrze znoszą mrozy, więc nie trzeba ich okrywać na zimę. Podczas sadzenia warto pamiętać, by nie umieszczać krzewów zbyt blisko siebie, one potrzebują sporo przestrzeni, by swobodnie rosnąć. Jagody kamczackiej nie należy też sadzić w pobliżu berberysu, który może negatywnie wpływać na rozwój rośliny. Dla lepszego zapylenia i wyższych plonów zaleca się posadzić obok siebie przynajmniej dwie różne odmiany, które kwitną w tym samym czasie.
Roślina najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych lub lekko zacienionych. Choć poradzi sobie na większości gleb, optymalne będzie podłoże żyzne, umiarkowanie wilgotne i lekko kwaśne (pH 5,5-6). Dodatkowym atutem jagody kamczackiej jest jej odporność na choroby i szkodniki, nie wymaga też stosowania żadnych środków ochrony roślin.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.