Mało kto wie, że skutecznie hamują apetyt. Włącz do diety, a szybko zobaczysz różnicę
Są delikatne i kremowe w smaku. Łatwo rozpadają się na miazgę, dlatego tak wiele osób sięga po nie, przygotowując pesto. Świetnie smakują na surowo, prażone lub jako dodatek do bardziej złożonych potraw – nie tylko wytrawnych, ale także na słodko.
Tak zwane orzeszki piniowe nie są "prawdziwymi orzechami" – to jadalne nasiona pozyskiwane z 29 gatunków sosny. Są na tyle duże, że warto je zbierać. Mniejsze nasiona sosny również są jadalne, ale ze względu na mały rozmiar ich zbieranie nie jest opłacalne – jedne i drugie stanowią wartościowy pokarm dla zwierząt leśnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Bogate źródło energii
Orzeszki piniowe zawierają bardzo dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, która dbają o zdrowie serca i dobrą kondycję całego organizmu. W 100 g suchych orzechów znajduje się ok. 68 g tłuszczu, a także ponad 13 g białka. Taka porcja zawiera ponad 600 kcal – to nie jest mało, dlatego lepiej jest traktować orzeszki jako dodatek do potraw, a nie jako przekąskę, po którą sięgasz kilka razy dziennie.
W kontrolowanych ilościach orzeszki piniowe poprawiają pracę układu krwionośnego i pozytywnie wpływają na produkcję hormonów. Zawarte w nich białko i błonnik zapewniają uczucie sytości, co może być pomocne w odchudzaniu.
Orzeszki na trudności w pracy
Ta niepozorna przekąska wspiera zachowanie równowagi psychicznej w codziennych wyzwaniach w pracy i w domu. Zawarte w orzeszkach pierwiastki takie jak cynk czy magnez sprawiają, że mózg wskakuje na wyższe obroty, a przeszkody na drodze stają się łatwiejsze do przeskoczenia. Spada poziom stresu i zmęczenia, a wzrasta chęć do działania. Niepozorne orzeszki działają też pozytywnie na skórę – staje się ładniejsza i bardziej wypoczęta, a ewentualne rany czy podrażnienia goją się znacznie szybciej.
Pomysły na dania z orzeszkami piniowymi
Pesto z bazylii, pietruszki, rukoli czy kolendry to klasyka, ale orzeszki piniowe możesz dodać także do owsianki lub ciasta. Upraż je na patelni lub posyp nimi drożdżówki zamiast wysokokalorycznej kruszonki. Są pysznym dodatkiem do zup kremów, sałatek i makaronów. Kurczak w sosie cytrynowym posypany orzeszkami piniowymi to mistrzostwo świata.