Mało kto wie, że skutecznie hamują apetyt. Włącz do diety, a szybko zobaczysz różnicę

Są delikatne i kremowe w smaku. Łatwo rozpadają się na miazgę, dlatego tak wiele osób sięga po nie, przygotowując pesto. Świetnie smakują na surowo, prażone lub jako dodatek do bardziej złożonych potraw – nie tylko wytrawnych, ale także na słodko.

Idealne do deserów, sałatek i pestoIdealne do deserów, sałatek i pesto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tak zwane orzeszki piniowe nie są "prawdziwymi orzechami" – to jadalne nasiona pozyskiwane z 29 gatunków sosny. Są na tyle duże, że warto je zbierać. Mniejsze nasiona sosny również są jadalne, ale ze względu na mały rozmiar ich zbieranie nie jest opłacalne – jedne i drugie stanowią wartościowy pokarm dla zwierząt leśnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Bogate źródło energii

Orzeszki piniowe zawierają bardzo dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, która dbają o zdrowie serca i dobrą kondycję całego organizmu. W 100 g suchych orzechów znajduje się ok. 68 g tłuszczu, a także ponad 13 g białka. Taka porcja zawiera ponad 600 kcal – to nie jest mało, dlatego lepiej jest traktować orzeszki jako dodatek do potraw, a nie jako przekąskę, po którą sięgasz kilka razy dziennie.

W kontrolowanych ilościach orzeszki piniowe poprawiają pracę układu krwionośnego i pozytywnie wpływają na produkcję hormonów. Zawarte w nich białko i błonnik zapewniają uczucie sytości, co może być pomocne w odchudzaniu.

Orzeszki na trudności w pracy

Ta niepozorna przekąska wspiera zachowanie równowagi psychicznej w codziennych wyzwaniach w pracy i w domu. Zawarte w orzeszkach pierwiastki takie jak cynk czy magnez sprawiają, że mózg wskakuje na wyższe obroty, a przeszkody na drodze stają się łatwiejsze do przeskoczenia. Spada poziom stresu i zmęczenia, a wzrasta chęć do działania. Niepozorne orzeszki działają też pozytywnie na skórę – staje się ładniejsza i bardziej wypoczęta, a ewentualne rany czy podrażnienia goją się znacznie szybciej.

Pomysły na dania z orzeszkami piniowymi

Pesto z bazylii, pietruszki, rukoli czy kolendry to klasyka, ale orzeszki piniowe możesz dodać także do owsianki lub ciasta. Upraż je na patelni lub posyp nimi drożdżówki zamiast wysokokalorycznej kruszonki. Są pysznym dodatkiem do zup kremów, sałatek i makaronów. Kurczak w sosie cytrynowym posypany orzeszkami piniowymi to mistrzostwo świata.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟