Mało kto wie, że skutecznie hamują apetyt. Włącz do diety, a szybko zobaczysz różnicę

Są delikatne i kremowe w smaku. Łatwo rozpadają się na miazgę, dlatego tak wiele osób sięga po nie, przygotowując pesto. Świetnie smakują na surowo, prażone lub jako dodatek do bardziej złożonych potraw – nie tylko wytrawnych, ale także na słodko.

Idealne do deserów, sałatek i pestoIdealne do deserów, sałatek i pesto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tak zwane orzeszki piniowe nie są "prawdziwymi orzechami" – to jadalne nasiona pozyskiwane z 29 gatunków sosny. Są na tyle duże, że warto je zbierać. Mniejsze nasiona sosny również są jadalne, ale ze względu na mały rozmiar ich zbieranie nie jest opłacalne – jedne i drugie stanowią wartościowy pokarm dla zwierząt leśnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Bogate źródło energii

Orzeszki piniowe zawierają bardzo dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, która dbają o zdrowie serca i dobrą kondycję całego organizmu. W 100 g suchych orzechów znajduje się ok. 68 g tłuszczu, a także ponad 13 g białka. Taka porcja zawiera ponad 600 kcal – to nie jest mało, dlatego lepiej jest traktować orzeszki jako dodatek do potraw, a nie jako przekąskę, po którą sięgasz kilka razy dziennie.

W kontrolowanych ilościach orzeszki piniowe poprawiają pracę układu krwionośnego i pozytywnie wpływają na produkcję hormonów. Zawarte w nich białko i błonnik zapewniają uczucie sytości, co może być pomocne w odchudzaniu.

Orzeszki na trudności w pracy

Ta niepozorna przekąska wspiera zachowanie równowagi psychicznej w codziennych wyzwaniach w pracy i w domu. Zawarte w orzeszkach pierwiastki takie jak cynk czy magnez sprawiają, że mózg wskakuje na wyższe obroty, a przeszkody na drodze stają się łatwiejsze do przeskoczenia. Spada poziom stresu i zmęczenia, a wzrasta chęć do działania. Niepozorne orzeszki działają też pozytywnie na skórę – staje się ładniejsza i bardziej wypoczęta, a ewentualne rany czy podrażnienia goją się znacznie szybciej.

Pomysły na dania z orzeszkami piniowymi

Pesto z bazylii, pietruszki, rukoli czy kolendry to klasyka, ale orzeszki piniowe możesz dodać także do owsianki lub ciasta. Upraż je na patelni lub posyp nimi drożdżówki zamiast wysokokalorycznej kruszonki. Są pysznym dodatkiem do zup kremów, sałatek i makaronów. Kurczak w sosie cytrynowym posypany orzeszkami piniowymi to mistrzostwo świata.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości