Mało kto wie, że z tymi owocami można zrobić ciasto. Raczej używamy ich do soków i musów

Kiedy myślimy o cieście z owocami, odruchowo na listę zakupów wpisujemy truskawki, maliny, jabłka czy śliwki. W tym przepisie sięgamy jednak po składnik, który niekoniecznie kojarzy się z wypiekami.

Proste ciasto z winogronamiProste ciasto z winogronami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To proste ciasto, które zaskakuje owocowym dodatkiem. W środku można bowiem znaleźć winogrona. Chociaż rzadko goszczą w domowych wypiekach, ich słodycz i delikatna konsystencja tworzą naprawdę wyjątkowy deser, który zaskoczy każdego gościa. Czasami proste rozwiązania okazują się być najsmaczniejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Ciasto z winogronami

Winogrona mają specyficzną strukturę i soczystość. Najczęściej robimy z nich soki lub owocowe musy na zimę, ale sprawdzą się także w innych deserach. Podczas pieczenia ich skórka lekko pęka, a miąższ oddaje aromat, który przenika całe ciasto. Dzięki temu wypiek staje się wilgotny i ma głęboki, owocowy smak, wyczuwalny w każdym kęsie. To proste ciasto to świetny sposób, aby wykorzystać winogrona, które zaczynają dojrzewać na przełomie lata i jesieni.

Do tego przepisu najlepiej nadają się winogrona czerwone, o najbardziej intensywnym i najsłodszym smaku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć zielonych, które nadadzą wypiekowi delikatniejszy i bardziej kwaskowaty charakter.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki winogron (najlepiej bezpestkowych),
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona dokładnie umyj i osusz.
  2. W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
  3. W drugiej misce lekko ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej i cukier wanilinowy. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Wlej mokre składniki do miski z suchymi i mieszaj delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt ciężkie.
  5. Delikatnie dodaj większość winogron do ciasta i wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  7. Przelej masę do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż pozostałe winogrona.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka