Mało kto wie, że z tymi owocami można zrobić ciasto. Raczej używamy ich do soków i musów
Kiedy myślimy o cieście z owocami, odruchowo na listę zakupów wpisujemy truskawki, maliny, jabłka czy śliwki. W tym przepisie sięgamy jednak po składnik, który niekoniecznie kojarzy się z wypiekami.
To proste ciasto, które zaskakuje owocowym dodatkiem. W środku można bowiem znaleźć winogrona. Chociaż rzadko goszczą w domowych wypiekach, ich słodycz i delikatna konsystencja tworzą naprawdę wyjątkowy deser, który zaskoczy każdego gościa. Czasami proste rozwiązania okazują się być najsmaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Ciasto z winogronami
Winogrona mają specyficzną strukturę i soczystość. Najczęściej robimy z nich soki lub owocowe musy na zimę, ale sprawdzą się także w innych deserach. Podczas pieczenia ich skórka lekko pęka, a miąższ oddaje aromat, który przenika całe ciasto. Dzięki temu wypiek staje się wilgotny i ma głęboki, owocowy smak, wyczuwalny w każdym kęsie. To proste ciasto to świetny sposób, aby wykorzystać winogrona, które zaczynają dojrzewać na przełomie lata i jesieni.
Do tego przepisu najlepiej nadają się winogrona czerwone, o najbardziej intensywnym i najsłodszym smaku. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby użyć zielonych, które nadadzą wypiekowi delikatniejszy i bardziej kwaskowaty charakter.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 szklanki winogron (najlepiej bezpestkowych),
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Winogrona dokładnie umyj i osusz.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
- W drugiej misce lekko ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej i cukier wanilinowy. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Wlej mokre składniki do miski z suchymi i mieszaj delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt ciężkie.
- Delikatnie dodaj większość winogron do ciasta i wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Przelej masę do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż pozostałe winogrona.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!