Mama piekła na specjalne okazje. Grysikową masę wyjadalismy z miski

To ciasto to pozycja obowiązkowa podczas rodzinnych spotkań i imprez. Pojawiało się na urodzinach, komuniach, a i na weselach nie brakowało chętnych do zajadania. To klasyczny przepis, który warto mieć w swoim słodkim repertuarze.

Czeski placek od lat zachwyca smakiemCzeski placek od lat zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zastrzezone
Ewa Malinowska

Czeskie ciasto to pyszny deser, który od lat gości w polskich domach. Warstwy ciasta przekładane grysikową masą, zwieńczone czekoladową polewą przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, zachwycając nawet wybredne ciotki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by upiec go w zwykłe popołudnie i umilić sobie podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Czeskie ciasto z masą grysikową

Czeskie ciasto nazywane jest często miodownikiem. Dzięki kilku warstwom ciasta i kremu wygląda efektownie, ale wbrew pozorom przygotowanie nie jest tak trudne. Między słodkim ciastem skrywa się prosta masa, która na pierwszy rzut oka może przypominać budyń. To jednak grysik, czyli, innymi słowy, kaszka manna. Ugotowana na mleku jest nie tylko przysmakiem z dzieciństwa, ale również pyszną wkładką do ciast.

Najszybszy przepis na czeskie ciasto
Najszybszy przepis na czeskie ciasto © Adobe Stock | Zastrzezone

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka miękkiego masła.

Masa grysikowa:

  • 1 l mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8-10 łyżek kaszy manny,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g śmietanki kremówki,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z sodą.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, miód, cukier, żółta oraz śmietanę i zagnieć ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto podziel na 3 części.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 24 × 24 cm.
  6. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Piecz po kolei każdy placek w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  8. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, kaszę oraz sól i wymieszaj. Zagotuj.
  9. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.
  10. Odstaw rondelek, przykryj folią spożywczą i odłóż do wystudzenia.
  11. Miękkie masło ubij na puszystą masę.
  12. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę manną.
  13. Do formy włóż pierwszy blat i posmaruj go dżemem.
  14. Wyłóż 1/3 masy grysikowej i przykryj drugim blatem.
  15. Ponownie dodaj 1/3 masy, wyłóż trzeci blat i na wierzchu rozprowadź pozostały krem.
  16. Wstaw do lodówki.
  17. Czekoladę rozpuść wraz ze śmietanką i posmaruj wierzch ciasta.
  18. Udekoruj wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Możesz sięgnąć również po posiekane orzechy.
  19. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat