WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Mama piekła na specjalne okazje. Grysikową masę wyjadalismy z miski

To ciasto to pozycja obowiązkowa podczas rodzinnych spotkań i imprez. Pojawiało się na urodzinach, komuniach, a i na weselach nie brakowało chętnych do zajadania. To klasyczny przepis, który warto mieć w swoim słodkim repertuarze.

Czeski placek od lat zachwyca smakiemCzeski placek od lat zachwyca smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zastrzezone
Ewa Malinowska

Czeskie ciasto to pyszny deser, który od lat gości w polskich domach. Warstwy ciasta przekładane grysikową masą, zwieńczone czekoladową polewą przypadną do gustu każdemu miłośnikowi słodkości. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, zachwycając nawet wybredne ciotki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by upiec go w zwykłe popołudnie i umilić sobie podwieczorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wyrzucaj oleju po suszonych pomidorach. Zamień go w najlepszy domowy majonez

Czeskie ciasto z masą grysikową

Czeskie ciasto nazywane jest często miodownikiem. Dzięki kilku warstwom ciasta i kremu wygląda efektownie, ale wbrew pozorom przygotowanie nie jest tak trudne. Między słodkim ciastem skrywa się prosta masa, która na pierwszy rzut oka może przypominać budyń. To jednak grysik, czyli, innymi słowy, kaszka manna. Ugotowana na mleku jest nie tylko przysmakiem z dzieciństwa, ale również pyszną wkładką do ciast.

Najszybszy przepis na czeskie ciasto
Najszybszy przepis na czeskie ciasto © Adobe Stock | Zastrzezone

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka miękkiego masła.

Masa grysikowa:

  • 1 l mleka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8-10 łyżek kaszy manny,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta soli.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g śmietanki kremówki,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z sodą.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, miód, cukier, żółta oraz śmietanę i zagnieć ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Schłodzone ciasto podziel na 3 części.
  5. Każdą z nich rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 24 × 24 cm.
  6. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Piecz po kolei każdy placek w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut.
  8. Do rondelka wlej mleko, wsyp cukier, kaszę oraz sól i wymieszaj. Zagotuj.
  9. Gotuj przez 1-2 minuty od momentu zagotowania.
  10. Odstaw rondelek, przykryj folią spożywczą i odłóż do wystudzenia.
  11. Miękkie masło ubij na puszystą masę.
  12. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce wystudzoną kaszę manną.
  13. Do formy włóż pierwszy blat i posmaruj go dżemem.
  14. Wyłóż 1/3 masy grysikowej i przykryj drugim blatem.
  15. Ponownie dodaj 1/3 masy, wyłóż trzeci blat i na wierzchu rozprowadź pozostały krem.
  16. Wstaw do lodówki.
  17. Czekoladę rozpuść wraz ze śmietanką i posmaruj wierzch ciasta.
  18. Udekoruj wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Możesz sięgnąć również po posiekane orzechy.
  19. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier