Ulubiony deser z dzieciństwa. Z domowym sokiem smakowała najlepiej. Hit PRL‑u!
Kasza manna z sokiem to prawdziwy smak dzieciństwa. Podawana zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Kasza manna z sokiem malinowym to jeden z moich ulubionych deserów. Od razu odżywiają wspomnienia.
25.04.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:38
Kasza manna z sokiem – najpopularniejszy deser z PRL
W czasach PRL-u kasza manna z sokiem gościła często na naszych stołach, chociaż nieco młodsze pokolenie urodzone w latach 90. również zna jej smak – popularna była w przedszkolach. Mistrzynią kaszy manny była moja babcia. Polewała ją obficie domowym sokiem z malin lub wiśni, którego słoiczki zawsze czekały w domowej spiżarni.
Kasza manna lubi się przypalać, więc trzeba jej poświęcić trochę uwagi i cały czas mieszać zawartość garnuszka. Świetnie sprawdzi się na śniadanie zamiast owsianki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kasza manna z sokiem – zapomniany przysmak z PRL
Kiedyś jadana była bardzo często, teraz jest już smakiem nieco zapomnianym. Chociaż w lodówkach w sklepach pojawiają się słodkie desery w stylu kaszy manny, to jednak nic nie zastąpi smaku tej domowej. Jej zrobione jest też naprawdę tanie i proste. Przypomnij sobie z nami ten smak.
Kasza manna – przepis
Składniki na kaszę mannę z sokiem:
- 500 mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru
- sok z malin/dżem/miód
Jak zrobić kaszę mannę z sokiem? Do garnuszka wlej mleko i od razu wsyp kaszę mannę, cukier i włącz palnik na średnią moc. Całość dokładnie wymieszaj. Mleko z kaszką mieszaj powoli, aż do zagotowania się mleka. Dzięki temu, że kaszę wsypujemy do zimnego mleka, minimalizujemy ryzyko powstania grudek.
Następnie zmniejsz moc palnika i mieszaj kaszę jeszcze przez 1-2 minuty. Najlepiej robić to małą trzepaczką, ale możesz użyć też po prostu łyżki. Garnuszek zdejmij z palnika i odstaw na 5 minut pod przykryciem. Podaj gotową kaszę z sokiem malinowym, łyżeczką domowego dżemu lub miodu. Możesz dodać też świeże lub mrożone owoce.
Smacznego!