Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku

Zagęszczanie sosu mąką to w wielu kuchniach odruch bez zastanowienia. Tymczasem istnieje prostszy i przede wszystkim zdrowszy sposób. Wystarczy użyć proszku, który poprawia konsystencję sosu, jednocześnie wzbogacając go o wartości odżywcze.

Jak zdrowo zagęścić sos?Jak zdrowo zagęścić sos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Przygotowanie domowego sosu zwykle przebiega bez komplikacji, dopóki nie okaże się, że ma on zbyt rzadką konsystencję. Przyczyn bywa wiele: zbyt wąskie naczynie, z którego płyn słabo odparowuje, składniki bogate w wodę albo naturalna cecha użytego mięsa lub warzyw. Najczęściej sięgamy wtedy po mąkę pszenną, aby sos zagęścić. Nie zawsze jest to jednak najlepsze rozwiązanie. W takiej sytuacji warto poznać alternatywę, jaką jest siemię lniane, które świetnie radzi sobie w roli naturalnego zagęstnika.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jak zagęścić sos?

Zastosowane do sosu siemię lniane nie tylko poprawia jego konsystencję, lecz także wprowadza subtelny, delikatnie orzechowy posmak, który dobrze komponuje się zarówno z sosami mięsnymi, jak i grzybowymi. W przeciwieństwie do mąki pszennej pozbawionej większej wartości odżywczej siemię lniane dostarcza cennego błonnika, a jego trawienie jest dla układu pokarmowego zdecydowanie łagodniejsze. U niektórych osób mąka może nasilać wzdęcia i zaparcia, zwłaszcza jeśli istnieje wrażliwość na gluten. Siemię lniane nie wywołuje takich dolegliwości, a przy okazji wspiera pracę jelit.

Dlaczego warto dodać siemię lniane?

Siemię lniane zawiera witaminy A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor, magnez i potas. Jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega-3, lignanów oraz błonnika pokarmowego. Regularnie stosowane może wspierać obniżanie tzw. "złego" cholesterolu, działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, łagodzi stany zapalne jelit i usprawnia metabolizm, co ma znaczenie szczególnie podczas redukcji masy ciała. Dodatkowo wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci, ponieważ wspiera procesy odbudowy komórkowej.

Jak wykorzystać siemię lniane do zagęszczania sosu?

Najlepiej sprawdza się siemię lniane mielone. Można je kupić gotowe lub zmielić samodzielnie w młynku do kawy. Wystarczy zazwyczaj jedna łyżka mielonego siemienia lnianego na szklankę sosu. Po kilku minutach gotowania siemię zaczyna pęcznieć, nadając sosowi gęstszą, aksamitną konsystencję.

Alternatywą jest przygotowanie żelu lnianego. W tym celu wystarczy zalać całe nasiona gorącą wodą i odczekać około 10 minut, aż powstanie gęsty, śluzowaty płyn. Taki żel również świetnie zagęszcza sos i jest szczególnie polecany do wersji delikatnych, np. warzywnych lub z białym mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza