Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Chrupiące paluszki przekonują nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci, w tym nawet największe niejadki. W tej nieco zdrowszej wersji przygotowuję je znacznie chętniej, wiedząc, że obiad będzie nie tylko smaczny, ale również lżejszy dla dziecięcych brzuszków.
Paluszki rybne najczęściej smaży się na hojnej ilości oleju. To najpewniejszy sposób, aby uzyskać idealnie chrupiącą panierkę, ale oczywiście sprawia, że obiad jest znacznie mniej zdrowy. Jeśli zależy ci, aby posiłek był lżejszy, możesz spróbować ich w wersji z piekarnika lub frytkownicy powietrznej.
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Lżejsze paluszki rybne
Paluszki rybne z frytkownicy powietrznej to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim oleju. Są lżejsze, a jednocześnie pozostają złociste i chrupiące. Aby podkreślić ich smak i uzyskać idealną panierkę, warto delikatnie spryskać je oliwą – najlepiej w sprayu, dzięki czemu każda część ryby będzie równomiernie pokryta cienką warstwą. Jeśli sprayu nie masz, wystarczy kilka kropel oliwy.
Jeśli nie dysponujesz frytkownicą powietrzną, nie ma problemu – paluszki możesz przygotować w piekarniku. Ułóż je na blasze, lekko natłuść i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut, obracając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.
Przepis na paluszki z frytkownicy powietrznej
Składniki:
- 300 g filetu z dorsza,
- 1 jajko, mąka do obtoczenia,
- bułka tarta do obtoczenia,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- oliwa do skropienia
Sposób przygotowania:
- Najpierw dokładnie osusz filet z dorsza ręcznikiem papierowym.
- Pokrój rybę na jednakowej wielkości na paski.
- W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodając szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Przygotuj trzy "stacje": talerzyk z mąką, miseczkę z jajkiem i talerz z bułką tartą.
- Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, tylko cienką warstwą, następnie zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej, lekko dociskając ją dłonią, by się nie osypywała.
- Tak przygotowane paluszki ułóż w koszu frytkownicy wyłożonym papierem do pieczenia lub na blasze do piekarnika.
- Delikatnie spryskaj lub skrop oliwą.
- Piecz w frytkownicy powietrznej w 190 stopniach Celsjusza przez około 10 minut, obracając w połowie czasu, albo w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut.
- Po wyjęciu pozwól im chwilę odpocząć, aby panierka stała się bardziej chrupiąca.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!