Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce

Chrupiące paluszki przekonują nie tylko dorosłych, ale przede wszystkim dzieci, w tym nawet największe niejadki. W tej nieco zdrowszej wersji przygotowuję je znacznie chętniej, wiedząc, że obiad będzie nie tylko smaczny, ale również lżejszy dla dziecięcych brzuszków.

Soczyste rybne paluszkiSoczyste rybne paluszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Paluszki rybne najczęściej smaży się na hojnej ilości oleju. To najpewniejszy sposób, aby uzyskać idealnie chrupiącą panierkę, ale oczywiście sprawia, że obiad jest znacznie mniej zdrowy. Jeśli zależy ci, aby posiłek był lżejszy, możesz spróbować ich w wersji z piekarnika lub frytkownicy powietrznej.

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

Lżejsze paluszki rybne

Paluszki rybne z frytkownicy powietrznej to świetna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim oleju. Są lżejsze, a jednocześnie pozostają złociste i chrupiące. Aby podkreślić ich smak i uzyskać idealną panierkę, warto delikatnie spryskać je oliwą – najlepiej w sprayu, dzięki czemu każda część ryby będzie równomiernie pokryta cienką warstwą. Jeśli sprayu nie masz, wystarczy kilka kropel oliwy.

Jeśli nie dysponujesz frytkownicą powietrzną, nie ma problemu – paluszki możesz przygotować w piekarniku. Ułóż je na blasze, lekko natłuść i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut, obracając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.

Przepis na paluszki z frytkownicy powietrznej

Składniki:

  • 300 g filetu z dorsza,
  • 1 jajko, mąka do obtoczenia,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • oliwa do skropienia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie osusz filet z dorsza ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój rybę na jednakowej wielkości na paski.
  3. W osobnej miseczce roztrzep jajko, dodając szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Przygotuj trzy "stacje": talerzyk z mąką, miseczkę z jajkiem i talerz z bułką tartą.
  5. Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, tylko cienką warstwą, następnie zanurz w jajku, a na końcu dokładnie obtocz w bułce tartej, lekko dociskając ją dłonią, by się nie osypywała.
  6. Tak przygotowane paluszki ułóż w koszu frytkownicy wyłożonym papierem do pieczenia lub na blasze do piekarnika.
  7. Delikatnie spryskaj lub skrop oliwą.
  8. Piecz w frytkownicy powietrznej w 190 stopniach Celsjusza przez około 10 minut, obracając w połowie czasu, albo w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez 15-18 minut.
  9. Po wyjęciu pozwól im chwilę odpocząć, aby panierka stała się bardziej chrupiąca.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta