Sąsiedzi śmiali się, kiedy kupiłam air fryera. Teraz wpraszają się na najlepsze pieczone ziemniaczki

Kiedy sąsiedzi zauważyli, że uległam modzie i zaopatrzyłam się w air fryera, nie mogli opanować śmiechu. Po kilku miesiącach zazdroszczą mi tego urządzenia i chętnie wpadają na chrupiące pieczone ziemniaczki, które smakują tak samo jak z ogniska.

Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthew J. Thomas

Przygotowanie idealnie chrupiących ziemniaków w mundurkach w piekarniku często zajmuje więcej czasu, niż się spodziewamy. Choć można przyspieszyć proces, podgrzewając przed pieczeniem ziemniaki w mikrofalówce, nie zawsze gwarantuje to puszyste wnętrze. Wówczas z pomocą przychodzi air fryer. Ze względu na mniejszą pojemność w porównaniu do tradycyjnego piekarnika, pieczeniem w nim przebiega znaczne szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Chrupiące ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki z ogniska mają niepowtarzalny, dymny smak. Aby wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, wystarczą zaledwie trzy składniki: sól, ziemniaki oraz mąka pszenna. To mąka sprawia, że skórka staje się chrupiąca i przypomina smak wakacyjnych ognisk.

Składniki:

  • kilka średnich mączystych ziemniaków,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżka grubej soli,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od natarcia ziemniaków olejem, upewniając się, że są dokładnie pokryte.
  2. Następnie obtocz ziemniaki w grubej soli i mące pszennej, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca.
  3. Umieść ziemniaki w koszyku frytkownicy i wybierz funkcję smażenia na powietrzu.
  4. Ustaw temperaturę na 200°C i piecz przez ok. 30 minut.
  5. Po upływie czasu wyjmij ziemniaki z koszyka, sprawdź, czy są dobrze upieczone, jeśli nie, piecz jeszcze przez kilka minut. Następnie natnij je wzdłuż, aby skórka pozostała chrupiąca, a wnętrze puszyste.
  6. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kawałek masła przed podaniem z ulubionymi dodatkami.

Frytkownice powietrzne to doskonałe urządzenia dla osób, które cenią sobie czas i chcą cieszyć się smacznymi, chrupiącymi potrawami bez długiego oczekiwania. Dzięki temu przepisowi na ziemniaki w mundurkach, możesz cieszyć się idealnym połączeniem chrupiącej skórki i puszystego wnętrza w mniej niż godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne