Sąsiedzi śmiali się, kiedy kupiłam air fryera. Teraz wpraszają się na najlepsze pieczone ziemniaczki

Kiedy sąsiedzi zauważyli, że uległam modzie i zaopatrzyłam się w air fryera, nie mogli opanować śmiechu. Po kilku miesiącach zazdroszczą mi tego urządzenia i chętnie wpadają na chrupiące pieczone ziemniaczki, które smakują tak samo jak z ogniska.

Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Matthew J. Thomas

Przygotowanie idealnie chrupiących ziemniaków w mundurkach w piekarniku często zajmuje więcej czasu, niż się spodziewamy. Choć można przyspieszyć proces, podgrzewając przed pieczeniem ziemniaki w mikrofalówce, nie zawsze gwarantuje to puszyste wnętrze. Wówczas z pomocą przychodzi air fryer. Ze względu na mniejszą pojemność w porównaniu do tradycyjnego piekarnika, pieczeniem w nim przebiega znaczne szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Chrupiące ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki z ogniska mają niepowtarzalny, dymny smak. Aby wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, wystarczą zaledwie trzy składniki: sól, ziemniaki oraz mąka pszenna. To mąka sprawia, że skórka staje się chrupiąca i przypomina smak wakacyjnych ognisk.

Składniki:

  • kilka średnich mączystych ziemniaków,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżka grubej soli,
  • mąka pszenna do obtoczenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od natarcia ziemniaków olejem, upewniając się, że są dokładnie pokryte.
  2. Następnie obtocz ziemniaki w grubej soli i mące pszennej, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca.
  3. Umieść ziemniaki w koszyku frytkownicy i wybierz funkcję smażenia na powietrzu.
  4. Ustaw temperaturę na 200°C i piecz przez ok. 30 minut.
  5. Po upływie czasu wyjmij ziemniaki z koszyka, sprawdź, czy są dobrze upieczone, jeśli nie, piecz jeszcze przez kilka minut. Następnie natnij je wzdłuż, aby skórka pozostała chrupiąca, a wnętrze puszyste.
  6. Dopraw solą, pieprzem i dodaj kawałek masła przed podaniem z ulubionymi dodatkami.

Frytkownice powietrzne to doskonałe urządzenia dla osób, które cenią sobie czas i chcą cieszyć się smacznymi, chrupiącymi potrawami bez długiego oczekiwania. Dzięki temu przepisowi na ziemniaki w mundurkach, możesz cieszyć się idealnym połączeniem chrupiącej skórki i puszystego wnętrza w mniej niż godzinę.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy