Mariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca

Mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Koniecznie przygotuj tort ze świątecznym akcentem według receptury samej Marioli Bojarskiej-Ferenc.

Mariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowyMariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | gpointstudio, mariola_bojarska_ferenc
Marzena Pęcak

Święta to nie tylko czas odpoczynku i ładowania baterii. To też idealny moment, aby znaleźć wolną chwilę i spędzić ją z bliskimi. Jeśli planujesz bożonarodzeniowe spotkania w swoim domu i myślisz nad specjalnym menu, koniecznie uwzględnij w nim genialny tort makowy autorstwa Marioli Bojarskiej-Ferenc. To ciasto zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Święta to nie tylko rolada makowa

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika lub makowca. Ten ostatni zwykle serwujemy w formie rolady. Ale przecież od czasu do czasu warto zaszaleć i postawić na zupełnie nowe, a zarazem ciekawe rozwiązanie. Świetnie w tej roli spisze się ciasto od samej Marioli Bojarskiej-Ferenc. Jej cudowny tort z makowym akcentem stanie się niesamowitą alternatywą dla zwykłego makowca. Obok takiego wypieku nie sposób przejść obojętnie!

Tort makowy według receptury Marioli Bojarskiej-Ferenc

Składniki:

  • 1 szkl. bakalii,
  • 8 jaj,
  • 30 dag maku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • starta skórka z cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania maku z dodatkiem mleka. Mariola Bojarska-Ferenc podkreśla, że cały proces powinien zająć dokładnie 20 minut
  2. Następnie ugotowany mak należy ostudzić. Dopiero po utracie temperatury, można zmielić go wraz z bakaliami. Pamiętaj, zgodnie z recepturą gwiazdy należy zrobić to trzy razy
  3. Następnie oddziel żółtka od białek. Pierwszy produkt należy połączyć z cukrem. Z kolei białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę
  4. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, możesz zacząć łączyć masę żółtkową z białkami. Po chwili dodaj do środka masę makową. 
  5. Nie zapomnij też o bułce tartej oraz skórce z cytryny w startej formie. 
  6. Mieszankę przelej na koniec do wcześniej przygotowanej i zabezpieczonej tortownicy. 
  7. Ciasto należy piec przez 40 minut w nagrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
  8. Upieczony tort zgodnie z zaleceniami Bojarskiej-Ferenc należy przełożyć ulubionym kremem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej