PrzepisBoże NarodzenieMariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca

Mariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca

Mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Koniecznie przygotuj tort ze świątecznym akcentem według receptury samej Marioli Bojarskiej-Ferenc.

Mariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowy
Mariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | gpointstudio, mariola_bojarska_ferenc

Święta to nie tylko czas odpoczynku i ładowania baterii. To też idealny moment, aby znaleźć wolną chwilę i spędzić ją z bliskimi. Jeśli planujesz bożonarodzeniowe spotkania w swoim domu i myślisz nad specjalnym menu, koniecznie uwzględnij w nim genialny tort makowy autorstwa Marioli Bojarskiej-Ferenc. To ciasto zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz

Święta to nie tylko rolada makowa

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika lub makowca. Ten ostatni zwykle serwujemy w formie rolady. Ale przecież od czasu do czasu warto zaszaleć i postawić na zupełnie nowe, a zarazem ciekawe rozwiązanie. Świetnie w tej roli spisze się ciasto od samej Marioli Bojarskiej-Ferenc. Jej cudowny tort z makowym akcentem stanie się niesamowitą alternatywą dla zwykłego makowca. Obok takiego wypieku nie sposób przejść obojętnie!

Tort makowy według receptury Marioli Bojarskiej-Ferenc

Składniki:

  • 1 szkl. bakalii,
  • 8 jaj,
  • 30 dag maku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • starta skórka z cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania maku z dodatkiem mleka. Mariola Bojarska-Ferenc podkreśla, że cały proces powinien zająć dokładnie 20 minut
  2. Następnie ugotowany mak należy ostudzić. Dopiero po utracie temperatury, można zmielić go wraz z bakaliami. Pamiętaj, zgodnie z recepturą gwiazdy należy zrobić to trzy razy
  3. Następnie oddziel żółtka od białek. Pierwszy produkt należy połączyć z cukrem. Z kolei białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę
  4. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, możesz zacząć łączyć masę żółtkową z białkami. Po chwili dodaj do środka masę makową. 
  5. Nie zapomnij też o bułce tartej oraz skórce z cytryny w startej formie. 
  6. Mieszankę przelej na koniec do wcześniej przygotowanej i zabezpieczonej tortownicy. 
  7. Ciasto należy piec przez 40 minut w nagrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
  8. Upieczony tort zgodnie z zaleceniami Bojarskiej-Ferenc należy przełożyć ulubionym kremem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie