Mariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca
Mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Koniecznie przygotuj tort ze świątecznym akcentem według receptury samej Marioli Bojarskiej-Ferenc.
Święta to nie tylko czas odpoczynku i ładowania baterii. To też idealny moment, aby znaleźć wolną chwilę i spędzić ją z bliskimi. Jeśli planujesz bożonarodzeniowe spotkania w swoim domu i myślisz nad specjalnym menu, koniecznie uwzględnij w nim genialny tort makowy autorstwa Marioli Bojarskiej-Ferenc. To ciasto zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ruskie pierogi wigilijne. Mają delikatne ciasto i pyszny farsz
Święta to nie tylko rolada makowa
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika lub makowca. Ten ostatni zwykle serwujemy w formie rolady. Ale przecież od czasu do czasu warto zaszaleć i postawić na zupełnie nowe, a zarazem ciekawe rozwiązanie. Świetnie w tej roli spisze się ciasto od samej Marioli Bojarskiej-Ferenc. Jej cudowny tort z makowym akcentem stanie się niesamowitą alternatywą dla zwykłego makowca. Obok takiego wypieku nie sposób przejść obojętnie!
Tort makowy według receptury Marioli Bojarskiej-Ferenc
Składniki:
- 1 szkl. bakalii,
- 8 jaj,
- 30 dag maku,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru pudru,
- starta skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania maku z dodatkiem mleka. Mariola Bojarska-Ferenc podkreśla, że cały proces powinien zająć dokładnie 20 minut.
- Następnie ugotowany mak należy ostudzić. Dopiero po utracie temperatury, można zmielić go wraz z bakaliami. Pamiętaj, zgodnie z recepturą gwiazdy należy zrobić to trzy razy.
- Następnie oddziel żółtka od białek. Pierwszy produkt należy połączyć z cukrem. Z kolei białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę.
- Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, możesz zacząć łączyć masę żółtkową z białkami. Po chwili dodaj do środka masę makową.
- Nie zapomnij też o bułce tartej oraz skórce z cytryny w startej formie.
- Mieszankę przelej na koniec do wcześniej przygotowanej i zabezpieczonej tortownicy.
- Ciasto należy piec przez 40 minut w nagrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Upieczony tort zgodnie z zaleceniami Bojarskiej-Ferenc należy przełożyć ulubionym kremem. Smacznego!