PrzepisBoże NarodzenieMariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca

Mariola Bojarska-Ferenc rozwaliła system. Jej tort makowy na święta pobije każdego makowca

Mariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowy
Mariola Bojarska-Ferenc zdradziła, jak zrobić tort makowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | gpointstudio, mariola_bojarska_ferenc
25.12.2023 12:39

Mają odwiedzić cię goście i chciałbyś zaskoczyć ich czymś wyjątkowym? Koniecznie przygotuj tort ze świątecznym akcentem według receptury samej Marioli Bojarskiej-Ferenc.

Święta to nie tylko czas odpoczynku i ładowania baterii. To też idealny moment, aby znaleźć wolną chwilę i spędzić ją z bliskimi. Jeśli planujesz bożonarodzeniowe spotkania w swoim domu i myślisz nad specjalnym menu, koniecznie uwzględnij w nim genialny tort makowy autorstwa Marioli Bojarskiej-Ferenc. To ciasto zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Święta to nie tylko rolada makowa

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez piernika lub makowca. Ten ostatni zwykle serwujemy w formie rolady. Ale przecież od czasu do czasu warto zaszaleć i postawić na zupełnie nowe, a zarazem ciekawe rozwiązanie. Świetnie w tej roli spisze się ciasto od samej Marioli Bojarskiej-Ferenc. Jej cudowny tort z makowym akcentem stanie się niesamowitą alternatywą dla zwykłego makowca. Obok takiego wypieku nie sposób przejść obojętnie!

Tort makowy według receptury Marioli Bojarskiej-Ferenc

Składniki:

  • 1 szkl. bakalii,
  • 8 jaj,
  • 30 dag maku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru pudru,
  • starta skórka z cytryny. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania maku z dodatkiem mleka. Mariola Bojarska-Ferenc podkreśla, że cały proces powinien zająć dokładnie 20 minut
  2. Następnie ugotowany mak należy ostudzić. Dopiero po utracie temperatury, można zmielić go wraz z bakaliami. Pamiętaj, zgodnie z recepturą gwiazdy należy zrobić to trzy razy
  3. Następnie oddziel żółtka od białek. Pierwszy produkt należy połączyć z cukrem. Z kolei białka ubij w osobnej misce na sztywną pianę
  4. Kiedy wszystkie półprodukty są już gotowe, możesz zacząć łączyć masę żółtkową z białkami. Po chwili dodaj do środka masę makową. 
  5. Nie zapomnij też o bułce tartej oraz skórce z cytryny w startej formie. 
  6. Mieszankę przelej na koniec do wcześniej przygotowanej i zabezpieczonej tortownicy. 
  7. Ciasto należy piec przez 40 minut w nagrzanym piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza
  8. Upieczony tort zgodnie z zaleceniami Bojarskiej-Ferenc należy przełożyć ulubionym kremem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także