Mariola Bojarska-Ferenc wrzuca do kapuśniaka oszałamiający składnik, jej zupa nabiera charakteru
02.11.2022 10:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kapuśniak, że hej! Właśnie w taki zachwyt wpadnie każdy, kto zdecyduje się przygotować tę pyszną i pożywną zupę. Poznaj oryginalny przepis na kapuśniak! Swoją recepturą podzieliła się z nami Mariola Bojarska-Ferenc.
Klasyka wśród polskich zup - dlaczego warto wybrać oryginalny przepis na kapuśniak?
Marzy Ci się coś pożywnego i rozgrzewającego? W sezonie jesienno-zimowym, idealnym rozwiązaniem będą zupy. Wśród nich, bardzo często królują polskie klasyki, a do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć kapuśniak. Pomimo tego, że każdy gotuje tę zupę w podobny sposób, to są elementy, które ją wyróżniają. Świadczy o tym, chociażby oryginalny przepis na kapuśniak, którym podzieliła się z nami Mariola Bojarska-Ferenc.
Co ważne, właśnie ta wersja zupy, w smaku przypomina góralską kwaśnicę. Popularna polska dziennikarka i gimnastyczka nie dodaje tu żadnych warzyw, a jeśli chodzi o mięso, to wykorzystana została tu pieczeń z poprzedniego obiadu. Jak widać, każdy ma swoje sposoby na kapuśniak, ale tę wersję powinien spróbować każdy!
Oryginalny kapuśniak - przepis na zupę idealną!
Poznajmy recepturę Marioli Bojarskiej-Ferenc. Gimnastyczka, dziennikarka i producentka filmowa zaprezentowała oryginalny przepis na tę pożywną zupę na swoim Instagramie. Jej smak, na pewno Cię zachwyci!
Składniki:
- upieczone mięso pokrojone w kostkę
- kapusta kiszona
- majeranek
- masło
- ziele angielskie
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Oryginalny przepis na kapuśniak wyróżnia się przede wszystkim smakiem, prostym sposobem przygotowania i łatwo dostępnymi składnikami. W garnku rozpuszczamy trochę masła na dnie garnka i dodajemy kapustę kiszoną. Smażymy ją przez chwilę i po paru minutach dodajemy pokrojone w kostkę - upieczone mięso. Wszystko doprawiamy majerankiem i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy wodą podsmażone składniki i dodajemy do garnka liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do zagotowania.
Kapuśniak będzie gotowy w momencie, gdy kapusta stanie się miękka. Ta wersja zupy rozgrzewa i staje się pożywna. Jej smak skojarzy się z górami. Należy ją podawać w głębokim talerzu, z pieczywem pszennym lub razowym i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Lubisz rozgrzewające zupy? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na barszcz ukraiński z żeberkiem: