Mariola Bojarska-Ferenc wrzuca do kapuśniaka oszałamiający składnik, jej zupa nabiera charakteru

Kapuśniak, że hej! Właśnie w taki zachwyt wpadnie każdy, kto zdecyduje się przygotować tę pyszną i pożywną zupę. Poznaj oryginalny przepis na kapuśniak! Swoją recepturą podzieliła się z nami Mariola Bojarska-Ferenc.

ObrazekOryginalny przepis na kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=vzciML2cBqM i https://www.youtube.com/watch?v=b9JzG4LU_Uk
Karol Wiak

Klasyka wśród polskich zup - dlaczego warto wybrać oryginalny przepis na kapuśniak?

Marzy Ci się coś pożywnego i rozgrzewającego? W sezonie jesienno-zimowym, idealnym rozwiązaniem będą zupy. Wśród nich, bardzo często królują polskie klasyki, a do takiej kategorii na pewno należy zaliczyć kapuśniak. Pomimo tego, że każdy gotuje tę zupę w podobny sposób, to są elementy, które ją wyróżniają. Świadczy o tym, chociażby oryginalny przepis na kapuśniak, którym podzieliła się z nami Mariola Bojarska-Ferenc.

Obrazek
Kapuśniak - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=GbX97vrIxHE

Co ważne, właśnie ta wersja zupy, w smaku przypomina góralską kwaśnicę. Popularna polska dziennikarka i gimnastyczka nie dodaje tu żadnych warzyw, a jeśli chodzi o mięso, to wykorzystana została tu pieczeń z poprzedniego obiadu. Jak widać, każdy ma swoje sposoby na kapuśniak, ale tę wersję powinien spróbować każdy!

Oryginalny kapuśniak - przepis na zupę idealną!

Poznajmy recepturę Marioli Bojarskiej-Ferenc. Gimnastyczka, dziennikarka i producentka filmowa zaprezentowała oryginalny przepis na tę pożywną zupę na swoim Instagramie. Jej smak, na pewno Cię zachwyci!

Składniki:

  • upieczone mięso pokrojone w kostkę
  • kapusta kiszona
  • majeranek
  • masło
  • ziele angielskie
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Oryginalny przepis na kapuśniak wyróżnia się przede wszystkim smakiem, prostym sposobem przygotowania i łatwo dostępnymi składnikami. W garnku rozpuszczamy trochę masła na dnie garnka i dodajemy kapustę kiszoną. Smażymy ją przez chwilę i po paru minutach dodajemy pokrojone w kostkę - upieczone mięso. Wszystko doprawiamy majerankiem i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy wodą podsmażone składniki i dodajemy do garnka liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzamy do zagotowania.

Obrazek
Kapusta kiszona - Pyszności; Foto Canva.com

Kapuśniak będzie gotowy w momencie, gdy kapusta stanie się miękka. Ta wersja zupy rozgrzewa i staje się pożywna. Jej smak skojarzy się z górami. Należy ją podawać w głębokim talerzu, z pieczywem pszennym lub razowym i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Lubisz rozgrzewające zupy? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na barszcz ukraiński z żeberkiem:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej