Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Przepis na kruche ciasteczka z czekoladą znalazłam u Ewy Wachowicz. Przygotowałam raz, drugi, trzeci i za każdym razem wyszły rewelacyjne. Są tak proste do przygotowania, że z sukcesem zrobi je nawet nastolatek.
Do masy na ciasteczka możesz wrzucić czekoladę lub wiele innych słodkich niespodzianek. W amerykańskich kawiarniach popularne są jasne z ciemną czekoladą, orzechami i karmelem albo ciemne z białą czekoladą. Ewa Wachowicz robi je na palonym maśle, a do środka wrzuca posiekaną czekoladę w trzech różnych odcieniach.
Ciasto jogurtowo-makowe na kruchym spodzie. Dosłownie rozpływa się w ustach
Przepis na amerykańskie ciasteczka od Ewy Wachowicz
Oryginalne amerykańskie ciastka są dość sporych rozmiarów, ale w domowych warunkach możesz zrobić mniejsze. Ewa Wachowicz proponuje przygotować kulki wielkości piłeczki golfowej. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz przy pomocy płaskiej łopatki. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, ponieważ ciastka podczas pieczenia wyrastają.
Składniki:
- 200 g masła,
- 120 g cukru białego,
- 120 g cukru brązowego,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 340 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 tabliczki czekolady: biała, mleczna i gorzka.
Sposób przygotowania:
- Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj do momentu, aż nabierze brązowego koloru i orzechowego smaku. Przelej do miski i odstaw do przestudzenia.
- Dodaj cukier zwykły i brązowy. Utrzyj mikserem.
- Następnie po kolei dodawaj jajka i cukier waniliowy.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z masą maślano-jajeczną.
- Na koniec wmieszaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.
- Z masy uformuj kulki, ułóż je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszcz.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 12 minut. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić.