Masz przerośniętą cukinię? Przygotuj słodką przekąskę

Masz ogromną cukinię i nie masz pojęcia co z nią zrobić? Możesz przygotować kotlety z tego warzywa lub zapiec z różnymi dodatkami. Jest jeszcze jedna opcja - cukinia to świetna podstawa do słodkiej przekąski, która zawróci ci w głowie.

CukiniaCukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Co robimy, gdy mamy w domu cukinię? Na pierwszą myśl przychodzi leczo, a od razu po tym placki lub kotlety. Ja osobiście jestem fanką tych ostatnich i mogłabym je jeść codziennie. Jednakże to nie są jedyne pomysły na wykorzystanie tego warzywa, szczególnie gdy jest ogromne. Nie zawsze taki wielki okaz nadaje się do faszerowania i podania w formie obiadowej. Mało kto pewnie wie, że z takiej cukinii można zrobić pewien przecier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne roladki z warzywami

Czy cukinia nadaje się do zrobienia dżemu? Jeszcze jak

Smakuje wyśmienicie, chociaż wydawałoby się, że to bardzo dziwna przekąska. Keczup z cukinii jest już klasyką, ale dżem? To coś całkiem nowego. Okazuje się, że nie jest wcale taki zły. Co ciekawe, na słodko smakuje o wiele lepiej niż w formie wytrawnej. Ponadto nie musimy zjadać dżemu od razu, może kilka tygodni stać na półce i w lodówce. Mało tego, nie jest trudny w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba początkująca. Podpowiadamy, co należy zrobić, by dżem wyszedł obłędny.

Cukinia
Cukinia © wallpaper flare

Prosty i szybki przepis na dżem z cukinii

Na samym początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:

  • dużą cukinię (mogą być mniejsze, ale muszą mieć wagę 1,5 kg),
  • 2 opakowania kwaśnej galaretki, na przykład agrestowej lub cytrynowej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki kwasku cytrynowego,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw dokładnie opłucz warzywo pod bieżącą wodą, od razu po tym obierz i wytnij gniazda nasienne. Możesz to robić podczas krojenia. Resztę cukinii pokrój na małe kawałeczki. Całość posyp kwaskiem cytrynowym i odstaw na 45-60 minut.
  2. Kiedy ten czas minie, odcedź nadmiar płynu. Warzywo przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Ustaw niską moc palnika i duś cukinię przez kilka minut. W tym czasie zacznie się ona rozpadać.
  3. Dodaj oba cukry oraz galaretkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Po tym procesie dodatki się rozpuszczą.
  5. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zakręć i ułóż do góry dnem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇