Masz przerośniętą cukinię? Przygotuj słodką przekąskę
Masz ogromną cukinię i nie masz pojęcia co z nią zrobić? Możesz przygotować kotlety z tego warzywa lub zapiec z różnymi dodatkami. Jest jeszcze jedna opcja - cukinia to świetna podstawa do słodkiej przekąski, która zawróci ci w głowie.
Co robimy, gdy mamy w domu cukinię? Na pierwszą myśl przychodzi leczo, a od razu po tym placki lub kotlety. Ja osobiście jestem fanką tych ostatnich i mogłabym je jeść codziennie. Jednakże to nie są jedyne pomysły na wykorzystanie tego warzywa, szczególnie gdy jest ogromne. Nie zawsze taki wielki okaz nadaje się do faszerowania i podania w formie obiadowej. Mało kto pewnie wie, że z takiej cukinii można zrobić pewien przecier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsne roladki z warzywami
Czy cukinia nadaje się do zrobienia dżemu? Jeszcze jak
Smakuje wyśmienicie, chociaż wydawałoby się, że to bardzo dziwna przekąska. Keczup z cukinii jest już klasyką, ale dżem? To coś całkiem nowego. Okazuje się, że nie jest wcale taki zły. Co ciekawe, na słodko smakuje o wiele lepiej niż w formie wytrawnej. Ponadto nie musimy zjadać dżemu od razu, może kilka tygodni stać na półce i w lodówce. Mało tego, nie jest trudny w przygotowaniu, a z przepisem poradzi sobie nawet osoba początkująca. Podpowiadamy, co należy zrobić, by dżem wyszedł obłędny.
Prosty i szybki przepis na dżem z cukinii
Na samym początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:
- dużą cukinię (mogą być mniejsze, ale muszą mieć wagę 1,5 kg),
- 2 opakowania kwaśnej galaretki, na przykład agrestowej lub cytrynowej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki kwasku cytrynowego,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania
- Najpierw dokładnie opłucz warzywo pod bieżącą wodą, od razu po tym obierz i wytnij gniazda nasienne. Możesz to robić podczas krojenia. Resztę cukinii pokrój na małe kawałeczki. Całość posyp kwaskiem cytrynowym i odstaw na 45-60 minut.
- Kiedy ten czas minie, odcedź nadmiar płynu. Warzywo przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Ustaw niską moc palnika i duś cukinię przez kilka minut. W tym czasie zacznie się ona rozpadać.
- Dodaj oba cukry oraz galaretkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Po tym procesie dodatki się rozpuszczą.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zakręć i ułóż do góry dnem.