WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Miały być kanapki, zrobiłam najlepszą bagietkę w życiu. Rodzina nie mogła się nachwalić

Świeża bagietka najlepiej smakuje z masłem, ale przy obecnych cenach czasem lepiej nieco pokombinować. I faszerowana bagietka na zimno okazała się być strzałem w dziesiątkę. Nic się nie pokruszy i nie rozwali, jak zrobisz ją z poniższymi poradami.

Faszerowana bagietka - na śniadanie albo jako zimna przekąskaFaszerowana bagietka - na śniadanie albo jako zimna przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Podpatrzyłam ten patent na ostatnim spotkaniu u przyjaciółki i teraz w swojej wersji robię ją dla rodziny. Bagietka faszerowana na zimno to łatwy sposób jak oczarować domowników na śniadanie, a także zachwycić gości w trakcie spotkań przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany czy karmelowy mogą się schować. Na scenę wkracza popcorn z ogórkami kiszonymi

Bagietka z niespodzianką - hit na przekąskę

Podstawa to klasyczna, pszenna bagietka. Nie polecam wersji żytniej czy tzw. rustykalnej, bo zupełnie inaczej się kroi i faszeruje. Smak farszu zapewni przede wszystkim smak jajek, sera i majonezu, ale pyszne i chrupiące uzupełnienie to ogórki kiszone i papryka. To moje sugestia, bo często zużywam w ten sposób ostatnie smutne ogórki ze słoika czy kawałki niewykorzystanej do leczo papryki. Zamiast papryki czerwonej możesz użyć żółtej lub zielonej, a ogórki kiszone możesz zamienić na konserwowe. Jeśli chcesz danie w lżejszej wersji, zamień majonez na gęsty jogurt naturalny - ale kontroluj wtedy konsystencję nadzienia, aby nie było za rzadkie. Konkretne kroki przepisu znajdziesz poniżej.

Faszerowana bagietka na zimno - przepis

Przygotowanie takie przekąski to żadna filozofia, ale na niektóre etapy przepisu lepiej zwrócić uwagę, aby w trakcie krojenia nic się nie rozlatywało. Taki farsz możesz podać osobno na kanapkach, ale właśnie z bagietką prezentuje się najsmaczniej.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości bagietka pszenna,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • pół papryki czerwonej,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Z bagietki wydrąż środek, bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać skórki pieczywa.
  2. Środek bagietki porwij na mniejsze kawałki.
  3. Jajka przeciśnij przez praskę do jarzyn albo posiekaj.
  4. Pokrój paprykę i ogórki w drobną kostkę.
  5. W misce połącz wszystkie składniki, mieszając dodaj majonez.
  6. Dopraw według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Nafaszeruj bagietkę, upychając dość dokładnie nadzienie. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. 25 minut.
  8. Przed podaniem pokrój na plastry, najlepiej ostrym nożem.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem