Miały być kanapki, zrobiłam najlepszą bagietkę w życiu. Rodzina nie mogła się nachwalić
Świeża bagietka najlepiej smakuje z masłem, ale przy obecnych cenach czasem lepiej nieco pokombinować. I faszerowana bagietka na zimno okazała się być strzałem w dziesiątkę. Nic się nie pokruszy i nie rozwali, jak zrobisz ją z poniższymi poradami.
Podpatrzyłam ten patent na ostatnim spotkaniu u przyjaciółki i teraz w swojej wersji robię ją dla rodziny. Bagietka faszerowana na zimno to łatwy sposób jak oczarować domowników na śniadanie, a także zachwycić gości w trakcie spotkań przy stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bagietka z niespodzianką - hit na przekąskę
Podstawa to klasyczna, pszenna bagietka. Nie polecam wersji żytniej czy tzw. rustykalnej, bo zupełnie inaczej się kroi i faszeruje. Smak farszu zapewni przede wszystkim smak jajek, sera i majonezu, ale pyszne i chrupiące uzupełnienie to ogórki kiszone i papryka. To moje sugestia, bo często zużywam w ten sposób ostatnie smutne ogórki ze słoika czy kawałki niewykorzystanej do leczo papryki. Zamiast papryki czerwonej możesz użyć żółtej lub zielonej, a ogórki kiszone możesz zamienić na konserwowe. Jeśli chcesz danie w lżejszej wersji, zamień majonez na gęsty jogurt naturalny - ale kontroluj wtedy konsystencję nadzienia, aby nie było za rzadkie. Konkretne kroki przepisu znajdziesz poniżej.
Faszerowana bagietka na zimno - przepis
Przygotowanie takie przekąski to żadna filozofia, ale na niektóre etapy przepisu lepiej zwrócić uwagę, aby w trakcie krojenia nic się nie rozlatywało. Taki farsz możesz podać osobno na kanapkach, ale właśnie z bagietką prezentuje się najsmaczniej.
Składniki:
- 1 średniej wielkości bagietka pszenna,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 100 g startego sera żółtego,
- pół papryki czerwonej,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Z bagietki wydrąż środek, bardzo ostrożnie, aby nie rozerwać skórki pieczywa.
- Środek bagietki porwij na mniejsze kawałki.
- Jajka przeciśnij przez praskę do jarzyn albo posiekaj.
- Pokrój paprykę i ogórki w drobną kostkę.
- W misce połącz wszystkie składniki, mieszając dodaj majonez.
- Dopraw według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Nafaszeruj bagietkę, upychając dość dokładnie nadzienie. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. 25 minut.
- Przed podaniem pokrój na plastry, najlepiej ostrym nożem.