PrzepisMielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób

Mielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób

Kotlety mielone po morawsku to szybkie i ekonomiczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Kotlety mielone po morawsku to szybkie i ekonomiczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

11.07.2023 11:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone po morawsku to idealne rozwiązanie na ekonomiczny obiad dla całej rodziny. Połączenie mielonego mięsa, młodej kapusty i cebuli zawsze się sprawdza. Uformowane kotlety możesz wrzucić do piekarnika, a w międzyczasie przyrządzić pyszną mizerię i ziemniaczki z wody. Łap przepis na szybki letni obiad. 

Co dom, to inny przepis i wariacja na temat kotletów mielonych. Z pieczarkami czy warzywami, serem, boczkiem lub tartymi ziemniakami — wszystkie są na swój sposób wyborne. Jednym z najprostszych i najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest przygotowanie kotletów mielonych po morawsku. To połączenie mięsa, cebuli i młodej kapusty. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej!

Mielone z młodą kapustą. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Kotlety po morawsku to popularne danie historią sięgające czasów średniowiecza. Stanowi połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Kotlety mielone po morawsku składają się z młodej kapusty, mięsa i cebuli, czyli łatwo dostępnych składników. To idealne rozwiązanie na niedrogi obiad dla całej rodziny. 

Nazwa może sugerować pochodzenie dania z Moraw — regionu geograficznego w Czechach. Jednak jego korzenie są bardziej związane z Wielkimi Morawami, historycznym obszarem, który obejmował południe Polski, Czechy, Austrię i fragment Węgier. Kulinarne wpływy z tych terenów wzajemnie się przenikały, a stałymi składnikami były zawsze kapusta, cebula i mięso.

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, do mięsa mielonego dodaj kapustę stożkową. Ta charakteryzuje się dużo słodszym smakiem, wspaniale więc odnajdzie się w słonych kotletach. Natomiast białą cebulę możesz zastąpić szalotką, która ma cebulowo-czosnkowy posmak. W kwestii ziół również panuje dowolność. Zamiast natki pietruszki użyj wspaniale współgrającego z kapustami koperku. 

Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlety mielone po morawsku. Przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jedna średniej wielkości młoda kapusta,
  • 2 małe cebule,
  • 50 g śmietany,
  • 40 g mąki,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekaj, a cebule drobno pokrój. Następnie połącz warzywa i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu kapusta zmięknie, a cebula będzie miała mniej gorzki smak. Warzywa odcedź po około 2 minutach.
  2. Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, śmietanę, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Zacznij wyrabiać mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. Z mięsnej masy uformuj kotlety i ułóż je blaszce. Kotlety mielone piecz ok.pół godziny.
  5. Podawaj je z mizerią i młodymi ziemniaczkami z wody.