PrzepisMielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób

Mielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób

Kotlety mielone po morawsku to idealne rozwiązanie na ekonomiczny obiad dla całej rodziny. Połączenie mielonego mięsa, młodej kapusty i cebuli zawsze się sprawdza. Uformowane kotlety możesz wrzucić do piekarnika, a w międzyczasie przyrządzić pyszną mizerię i ziemniaczki z wody. Łap przepis na szybki letni obiad. 

Kotlety mielone po morawsku to szybkie i ekonomiczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Kotlety mielone po morawsku to szybkie i ekonomiczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

11.07.2023 11:10

Co dom, to inny przepis i wariacja na temat kotletów mielonych. Z pieczarkami czy warzywami, serem, boczkiem lub tartymi ziemniakami — wszystkie są na swój sposób wyborne. Jednym z najprostszych i najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest przygotowanie kotletów mielonych po morawsku. To połączenie mięsa, cebuli i młodej kapusty. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej!

Mielone z młodą kapustą. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Kotlety po morawsku to popularne danie historią sięgające czasów średniowiecza. Stanowi połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Kotlety mielone po morawsku składają się z młodej kapusty, mięsa i cebuli, czyli łatwo dostępnych składników. To idealne rozwiązanie na niedrogi obiad dla całej rodziny. 

Nazwa może sugerować pochodzenie dania z Moraw — regionu geograficznego w Czechach. Jednak jego korzenie są bardziej związane z Wielkimi Morawami, historycznym obszarem, który obejmował południe Polski, Czechy, Austrię i fragment Węgier. Kulinarne wpływy z tych terenów wzajemnie się przenikały, a stałymi składnikami były zawsze kapusta, cebula i mięso.

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, do mięsa mielonego dodaj kapustę stożkową. Ta charakteryzuje się dużo słodszym smakiem, wspaniale więc odnajdzie się w słonych kotletach. Natomiast białą cebulę możesz zastąpić szalotką, która ma cebulowo-czosnkowy posmak. W kwestii ziół również panuje dowolność. Zamiast natki pietruszki użyj wspaniale współgrającego z kapustami koperku. 

Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlety mielone po morawsku. Przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jedna średniej wielkości młoda kapusta,
  • 2 małe cebule,
  • 50 g śmietany,
  • 40 g mąki,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekaj, a cebule drobno pokrój. Następnie połącz warzywa i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu kapusta zmięknie, a cebula będzie miała mniej gorzki smak. Warzywa odcedź po około 2 minutach.
  2. Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, śmietanę, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Zacznij wyrabiać mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. Z mięsnej masy uformuj kotlety i ułóż je blaszce. Kotlety mielone piecz ok.pół godziny.
  5. Podawaj je z mizerią i młodymi ziemniaczkami z wody.
Wybrane dla Ciebie