Mielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób

Kotlety mielone po morawsku to idealne rozwiązanie na ekonomiczny obiad dla całej rodziny. Połączenie mielonego mięsa, młodej kapusty i cebuli zawsze się sprawdza. Uformowane kotlety możesz wrzucić do piekarnika, a w międzyczasie przyrządzić pyszną mizerię i ziemniaczki z wody. Łap przepis na szybki letni obiad. 

ObrazekKotlety mielone po morawsku to szybkie i ekonomiczne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Co dom, to inny przepis i wariacja na temat kotletów mielonych. Z pieczarkami czy warzywami, serem, boczkiem lub tartymi ziemniakami — wszystkie są na swój sposób wyborne. Jednym z najprostszych i najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest przygotowanie kotletów mielonych po morawsku. To połączenie mięsa, cebuli i młodej kapusty. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej!

Mielone z młodą kapustą. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Kotlety po morawsku to popularne danie historią sięgające czasów średniowiecza. Stanowi połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Kotlety mielone po morawsku składają się z młodej kapusty, mięsa i cebuli, czyli łatwo dostępnych składników. To idealne rozwiązanie na niedrogi obiad dla całej rodziny. 

Nazwa może sugerować pochodzenie dania z Moraw — regionu geograficznego w Czechach. Jednak jego korzenie są bardziej związane z Wielkimi Morawami, historycznym obszarem, który obejmował południe Polski, Czechy, Austrię i fragment Węgier. Kulinarne wpływy z tych terenów wzajemnie się przenikały, a stałymi składnikami były zawsze kapusta, cebula i mięso.

Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, do mięsa mielonego dodaj kapustę stożkową. Ta charakteryzuje się dużo słodszym smakiem, wspaniale więc odnajdzie się w słonych kotletach. Natomiast białą cebulę możesz zastąpić szalotką, która ma cebulowo-czosnkowy posmak. W kwestii ziół również panuje dowolność. Zamiast natki pietruszki użyj wspaniale współgrającego z kapustami koperku. 

Obrazek
Kapusta - Pyszności; Foto Canva.com

Kotlety mielone po morawsku. Przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jedna średniej wielkości młoda kapusta,
  • 2 małe cebule,
  • 50 g śmietany,
  • 40 g mąki,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kapustę posiekaj, a cebule drobno pokrój. Następnie połącz warzywa i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu kapusta zmięknie, a cebula będzie miała mniej gorzki smak. Warzywa odcedź po około 2 minutach.
  2. Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, śmietanę, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Zacznij wyrabiać mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. Z mięsnej masy uformuj kotlety i ułóż je blaszce. Kotlety mielone piecz ok.pół godziny.
  5. Podawaj je z mizerią i młodymi ziemniaczkami z wody.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥