Mielone po morawsku. Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób
Kotlety mielone po morawsku to idealne rozwiązanie na ekonomiczny obiad dla całej rodziny. Połączenie mielonego mięsa, młodej kapusty i cebuli zawsze się sprawdza. Uformowane kotlety możesz wrzucić do piekarnika, a w międzyczasie przyrządzić pyszną mizerię i ziemniaczki z wody. Łap przepis na szybki letni obiad.
11.07.2023 11:10
Co dom, to inny przepis i wariacja na temat kotletów mielonych. Z pieczarkami czy warzywami, serem, boczkiem lub tartymi ziemniakami — wszystkie są na swój sposób wyborne. Jednym z najprostszych i najbardziej ekonomicznych rozwiązań jest przygotowanie kotletów mielonych po morawsku. To połączenie mięsa, cebuli i młodej kapusty. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej!
Mielone z młodą kapustą. Pomysł na obiad dla całej rodziny
Kotlety po morawsku to popularne danie historią sięgające czasów średniowiecza. Stanowi połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Kotlety mielone po morawsku składają się z młodej kapusty, mięsa i cebuli, czyli łatwo dostępnych składników. To idealne rozwiązanie na niedrogi obiad dla całej rodziny.
Nazwa może sugerować pochodzenie dania z Moraw — regionu geograficznego w Czechach. Jednak jego korzenie są bardziej związane z Wielkimi Morawami, historycznym obszarem, który obejmował południe Polski, Czechy, Austrię i fragment Węgier. Kulinarne wpływy z tych terenów wzajemnie się przenikały, a stałymi składnikami były zawsze kapusta, cebula i mięso.
Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, do mięsa mielonego dodaj kapustę stożkową. Ta charakteryzuje się dużo słodszym smakiem, wspaniale więc odnajdzie się w słonych kotletach. Natomiast białą cebulę możesz zastąpić szalotką, która ma cebulowo-czosnkowy posmak. W kwestii ziół również panuje dowolność. Zamiast natki pietruszki użyj wspaniale współgrającego z kapustami koperku.
Zobacz także
Kotlety mielone po morawsku. Przepis
Składniki:
- 2 jajka,
- 500 g mięsa mielonego,
- jedna średniej wielkości młoda kapusta,
- 2 małe cebule,
- 50 g śmietany,
- 40 g mąki,
- szczypta sody oczyszczonej,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę posiekaj, a cebule drobno pokrój. Następnie połącz warzywa i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu kapusta zmięknie, a cebula będzie miała mniej gorzki smak. Warzywa odcedź po około 2 minutach.
- Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, mięso mielone, śmietanę, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. Zacznij wyrabiać mięsną masę, wtłaczając w nią jak najwięcej powietrza.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Z mięsnej masy uformuj kotlety i ułóż je blaszce. Kotlety mielone piecz ok.pół godziny.
- Podawaj je z mizerią i młodymi ziemniaczkami z wody.