Mielone będą lepsze od tych babcinych. Tylko dodaj 4 łyżki do mięsa

Mielone znów wyszły suche i twarde jak podeszwa? Jeśli raz na zawsze chcesz uporać się z problemem kruchych i nieapetycznych kotletów, wypróbuj ten domowy patent. Wystarczy jeden składnik, by nadać pulpetom delikatności i pulchności.

Kotlety mielone .Fot. AdobeStockKotlety mielone .Fot. AdobeStock

Nie trzeba cudów - wystarczy, że sięgniesz do kuchennej szafki. Koniec z wiórowatymi kotletami. Zaskocz domowników nową wersją popularnego dania. Do mięsnej masy zamiast namoczonej bułki dodaj kaszę mannę. To wystarczy, by mielone przestały kruszyć się na patelni. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak przygotować kotlety z tym składnikiem.

Kotlety mielone z kaszą manną. Wyjdą idealnie miękkie i pulchne

Jednym z najbardziej znanych patentów na nadanie mielonym delikatności jest dodanie do nich kaszy manny. Ten niepozorny składnik świetnie "spulchni" kotlety, przez co będą niezwykle puszyste i soczyste. Ponadto, w kaszy mannie możecie również panierować mielone. Zasady są takie same, jak w przypadku panierowania w bułce tartej. Tak przyrządzone zachwycą chrupkością.

Ile kaszy manny dodać do kotletów mielonych? Wystarczą cztery łyżki produktu (ok. 45 gramów) na pół kilograma mięsa. Pamiętaj jednak, by do mięsnej masy nie dodawać suchej kaszy, a wcześniej ją ugotować i ostudzić. Tak przygotowaną przełóż do mielonego mięsa i połącz z resztą składników: jajkiem, przyprawami, smażoną cebulą i opcjonalnie małą łyżką smalcu (to dodatkowo spulchni mielone).

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Co można dodać do kotletów mielonych zamiast bułki?

Jeśli chcesz przyrządzić kotlety mielone, a pod ręką nie masz bułki czy innego pieczywa do namoczenia, nic straconego. Zamienników tego produktu jest bez liku. Poza wcześniej wspomnianą kaszą manną, do masy mięsnej dodać możesz starte na drobnej tarce surowe ziemniaki. Wystarczy jeden średni kartofel na pół kilogram mięsa. Podobnie możesz zrobić również z cukinią.

Ciekawej faktury mielonym dodadzą otręby pszenne, owsiane czy żytnie. To świetne zamienniki bułki i doskonałe źródło błonnika, który wpływa na zdrowie jelit. Istnieją również receptury, w których zamiast namoczonego pieczywa do kotletów dodaje się ugotowaną kaszę gryczaną czy jęczmienną. Świetnym patentem jej również wykorzystanie białka jajka ubitego na sztywno. Ten składnik również zastąpi bułkę i nada mielonym przyjemnej delikatności.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥