Mielone będą lepsze od tych babcinych. Tylko dodaj 4 łyżki do mięsa

Mielone znów wyszły suche i twarde jak podeszwa? Jeśli raz na zawsze chcesz uporać się z problemem kruchych i nieapetycznych kotletów, wypróbuj ten domowy patent. Wystarczy jeden składnik, by nadać pulpetom delikatności i pulchności.

Kotlety mielone .Fot. AdobeStockKotlety mielone .Fot. AdobeStock

Nie trzeba cudów - wystarczy, że sięgniesz do kuchennej szafki. Koniec z wiórowatymi kotletami. Zaskocz domowników nową wersją popularnego dania. Do mięsnej masy zamiast namoczonej bułki dodaj kaszę mannę. To wystarczy, by mielone przestały kruszyć się na patelni. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak przygotować kotlety z tym składnikiem.

Kotlety mielone z kaszą manną. Wyjdą idealnie miękkie i pulchne

Jednym z najbardziej znanych patentów na nadanie mielonym delikatności jest dodanie do nich kaszy manny. Ten niepozorny składnik świetnie "spulchni" kotlety, przez co będą niezwykle puszyste i soczyste. Ponadto, w kaszy mannie możecie również panierować mielone. Zasady są takie same, jak w przypadku panierowania w bułce tartej. Tak przyrządzone zachwycą chrupkością.

Ile kaszy manny dodać do kotletów mielonych? Wystarczą cztery łyżki produktu (ok. 45 gramów) na pół kilograma mięsa. Pamiętaj jednak, by do mięsnej masy nie dodawać suchej kaszy, a wcześniej ją ugotować i ostudzić. Tak przygotowaną przełóż do mielonego mięsa i połącz z resztą składników: jajkiem, przyprawami, smażoną cebulą i opcjonalnie małą łyżką smalcu (to dodatkowo spulchni mielone).

Obrazek
Kotlety mielone - Pyszności; foto: Canva

Co można dodać do kotletów mielonych zamiast bułki?

Jeśli chcesz przyrządzić kotlety mielone, a pod ręką nie masz bułki czy innego pieczywa do namoczenia, nic straconego. Zamienników tego produktu jest bez liku. Poza wcześniej wspomnianą kaszą manną, do masy mięsnej dodać możesz starte na drobnej tarce surowe ziemniaki. Wystarczy jeden średni kartofel na pół kilogram mięsa. Podobnie możesz zrobić również z cukinią.

Ciekawej faktury mielonym dodadzą otręby pszenne, owsiane czy żytnie. To świetne zamienniki bułki i doskonałe źródło błonnika, który wpływa na zdrowie jelit. Istnieją również receptury, w których zamiast namoczonego pieczywa do kotletów dodaje się ugotowaną kaszę gryczaną czy jęczmienną. Świetnym patentem jej również wykorzystanie białka jajka ubitego na sztywno. Ten składnik również zastąpi bułkę i nada mielonym przyjemnej delikatności.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej