Mięso wyjdzie niewiarygodnie kruche i miękkie. Przepis ma prawie 100 lat

Wołowina nie gości w naszych kuchniach tak często jak drób czy wieprzowina. Szkoda, bo to niezwykle wartościowe i smaczne mięso. Odpowiednio przygotowane będzie się wprost rozpływać w ustach. Mamy dla was przepis na gulasz z 1930 roku. Prawdziwy rarytas.

Gulasz na winieGulasz na winie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Przygotowanie gulaszu na białym winie jest banalnie proste. Musimy jedynie pamiętać, by użyć odpowiedniego trunku. Najlepiej sprawdzi się tu białe wytrawne wino. Niestety wciąż pokutuje przekonanie, że do gotowania można użyć alkoholu gorszej jakości, a to błąd. Do potrawy należy wlać takie wino, jakie chętnie byśmy sami wypili.

Przepis na gulasz pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku. Sięgnęła po niego Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów. Jeśli szukacie innych sprawdzony receptur sprzed lat, koniecznie wypróbujcie również flaczki drobiowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Gulasz na winie z 1930 roku - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 120 g wędzonki,
  • 1 średnia cebula,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Oprósz mąką. Cebulę pokrój w półplasterki.
  2. Wędzonkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Gdy zacznie się szklić, dodaj cebulę. Smaż, często mieszając.
  3. Gdy cebula zacznie żółknąć, przełóż do garnka. Następnie przesmaż mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
  4. Mięso przełóż do garnka z cebulą i wędzonką. Wlej trochę gorącej wody, tylko aby przykryła mięso, wsyp kminek, pieprz, sól i duś pod pokrywką.
  5. Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlej wino i sok z cytryny. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Duś dalej, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj z kluskami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki