PrzepisDania mięsneMięso wyjdzie niewiarygodnie kruche i miękkie. Przepis ma prawie 100 lat

Mięso wyjdzie niewiarygodnie kruche i miękkie. Przepis ma prawie 100 lat

Gulasz na winie
Gulasz na winie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta
30.08.2023 18:17, aktualizacja: 30.08.2023 19:05

Wołowina nie gości w naszych kuchniach tak często jak drób czy wieprzowina. Szkoda, bo to niezwykle wartościowe i smaczne mięso. Odpowiednio przygotowane będzie się wprost rozpływać w ustach. Mamy dla was przepis na gulasz z 1930 roku. Prawdziwy rarytas.

Przygotowanie gulaszu na białym winie jest banalnie proste. Musimy jedynie pamiętać, by użyć odpowiedniego trunku. Najlepiej sprawdzi się tu białe wytrawne wino. Niestety wciąż pokutuje przekonanie, że do gotowania można użyć alkoholu gorszej jakości, a to błąd. Do potrawy należy wlać takie wino, jakie chętnie byśmy sami wypili.

Przepis na gulasz pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku. Sięgnęła po niego Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów. Jeśli szukacie innych sprawdzony receptur sprzed lat, koniecznie wypróbujcie również flaczki drobiowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulasz na winie z 1930 roku - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 120 g wędzonki,
  • 1 średnia cebula,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Oprósz mąką. Cebulę pokrój w półplasterki.
  2. Wędzonkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Gdy zacznie się szklić, dodaj cebulę. Smaż, często mieszając.
  3. Gdy cebula zacznie żółknąć, przełóż do garnka. Następnie przesmaż mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
  4. Mięso przełóż do garnka z cebulą i wędzonką. Wlej trochę gorącej wody, tylko aby przykryła mięso, wsyp kminek, pieprz, sól i duś pod pokrywką.
  5. Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlej wino i sok z cytryny. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Duś dalej, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj z kluskami.
Źródło artykułu:Królestwo Garów
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także