Mięso wyjdzie niewiarygodnie kruche i miękkie. Przepis ma prawie 100 lat

Wołowina nie gości w naszych kuchniach tak często jak drób czy wieprzowina. Szkoda, bo to niezwykle wartościowe i smaczne mięso. Odpowiednio przygotowane będzie się wprost rozpływać w ustach. Mamy dla was przepis na gulasz z 1930 roku. Prawdziwy rarytas.

Gulasz na winieGulasz na winie
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Przygotowanie gulaszu na białym winie jest banalnie proste. Musimy jedynie pamiętać, by użyć odpowiedniego trunku. Najlepiej sprawdzi się tu białe wytrawne wino. Niestety wciąż pokutuje przekonanie, że do gotowania można użyć alkoholu gorszej jakości, a to błąd. Do potrawy należy wlać takie wino, jakie chętnie byśmy sami wypili.

Przepis na gulasz pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować" z 1930 roku. Sięgnęła po niego Joanna Krzewińska, autorka bloga Królestwo garów. Jeśli szukacie innych sprawdzony receptur sprzed lat, koniecznie wypróbujcie również flaczki drobiowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz w lodówce ciasto francuskie? Ułóż farsz, zawiń i wstaw do piekarnika

Gulasz na winie z 1930 roku - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 120 g wędzonki,
  • 1 średnia cebula,
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • szczypta kminku,
  • szczypta pieprzu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • mąka.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Oprósz mąką. Cebulę pokrój w półplasterki.
  2. Wędzonkę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. Gdy zacznie się szklić, dodaj cebulę. Smaż, często mieszając.
  3. Gdy cebula zacznie żółknąć, przełóż do garnka. Następnie przesmaż mięso, rumieniąc je z każdej strony, na dużym ogniu.
  4. Mięso przełóż do garnka z cebulą i wędzonką. Wlej trochę gorącej wody, tylko aby przykryła mięso, wsyp kminek, pieprz, sól i duś pod pokrywką.
  5. Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlej wino i sok z cytryny. Dopraw do smaku szczyptą cukru. Duś dalej, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj z kluskami.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości