PrzepisDania mięsnePrzed wojną gościła na stołach częściej niż schabowe. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu

Przed wojną gościła na stołach częściej niż schabowe. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu

Pieczeń z siekanego mięsa przed laty gościła na wielu polskich stołach. Dziś przepis odszedł do lamusa. Znacznie częściej decydujemy się na przygotowanie pieczeni rzymskiej z mielonego mięsa czy zwykłych kotletów. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po zapomniane receptury.

Pieczeń siekana
Pieczeń siekana
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

29.08.2023 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli masz ochotę zaskoczyć swoją rodzinę, wypróbuj przepis sprzed lat. Pieczeń z siekanego mięsa to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Jedyną trudnością jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Zamiast mielić je w maszynce czy malakserze, należy je drobno posiekać. W tym tkwi klucz do sukcesu. Przepis na siekaną pieczeń przypomniała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na duszony udziec jagnięcy.

Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki z roku....no, właśnie. Nie umiem podać autora, tytułu oraz daty jej wydania, ponieważ okładka i pierwsze, oraz ostatnie strony nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Ale na pewno jest to książka pamiętająca początek ubiegłego stulecia. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć.

Joanna Krzewińska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń siekana — przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa wołowego (zrazowa),
  • 1 sucha kajzerka,
  • bulion wołowy do namoczenia bułki,
  • 100 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania pieczeni,
  • bułka tarta do obsypania pieczeni,

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w bulionie. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i duś do miękkości.
  2. Słoninę pokrój drobno. Mięso posiekaj (mięso siekane ma zupełnie inną strukturę niż mięso mielone).
  3. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawi masę solą i pieprzem.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim mięso, formując podłużny klops. Posmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz bułka tartą.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. pół godziny.