Przed wojną gościła na stołach częściej niż schabowe. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu
Pieczeń z siekanego mięsa przed laty gościła na wielu polskich stołach. Dziś przepis odszedł do lamusa. Znacznie częściej decydujemy się na przygotowanie pieczeni rzymskiej z mielonego mięsa czy zwykłych kotletów. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po zapomniane receptury.
29.08.2023 12:27
Jeśli masz ochotę zaskoczyć swoją rodzinę, wypróbuj przepis sprzed lat. Pieczeń z siekanego mięsa to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Jedyną trudnością jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Zamiast mielić je w maszynce czy malakserze, należy je drobno posiekać. W tym tkwi klucz do sukcesu. Przepis na siekaną pieczeń przypomniała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na duszony udziec jagnięcy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczeń siekana — przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,2 kg mięsa wołowego (zrazowa),
- 1 sucha kajzerka,
- bulion wołowy do namoczenia bułki,
- 100 g słoniny,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- jajko do posmarowania pieczeni,
- bułka tarta do obsypania pieczeni,
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę namocz w bulionie. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i duś do miękkości.
- Słoninę pokrój drobno. Mięso posiekaj (mięso siekane ma zupełnie inną strukturę niż mięso mielone).
- Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawi masę solą i pieprzem.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim mięso, formując podłużny klops. Posmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz bułka tartą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. pół godziny.