Przed wojną gościła na stołach częściej niż schabowe. Dziś prawie nikt nie pamięta przepisu

Pieczeń z siekanego mięsa przed laty gościła na wielu polskich stołach. Dziś przepis odszedł do lamusa. Znacznie częściej decydujemy się na przygotowanie pieczeni rzymskiej z mielonego mięsa czy zwykłych kotletów. Warto jednak od czasu do czasu sięgnąć po zapomniane receptury.

Pieczeń siekanaPieczeń siekana
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Jeśli masz ochotę zaskoczyć swoją rodzinę, wypróbuj przepis sprzed lat. Pieczeń z siekanego mięsa to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Jedyną trudnością jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Zamiast mielić je w maszynce czy malakserze, należy je drobno posiekać. W tym tkwi klucz do sukcesu. Przepis na siekaną pieczeń przypomniała Joanna, autorka bloga "Królestwo garów". Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na duszony udziec jagnięcy.

Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki z roku....no, właśnie. Nie umiem podać autora, tytułu oraz daty jej wydania, ponieważ okładka i pierwsze, oraz ostatnie strony nie przetrwały do dnia dzisiejszego. Ale na pewno jest to książka pamiętająca początek ubiegłego stulecia. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć.

Joanna Krzewińska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posiekaj wszystkie składniki i nałóż na bagietkę. Włosi szaleją na punkcie tej kanapki

Pieczeń siekana — przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa wołowego (zrazowa),
  • 1 sucha kajzerka,
  • bulion wołowy do namoczenia bułki,
  • 100 g słoniny,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania pieczeni,
  • bułka tarta do obsypania pieczeni,

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę namocz w bulionie. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i duś do miękkości.
  2. Słoninę pokrój drobno. Mięso posiekaj (mięso siekane ma zupełnie inną strukturę niż mięso mielone).
  3. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, podduszoną cebulą, pokrojoną słoniną, jakiem. Doprawi masę solą i pieprzem.
  4. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim mięso, formując podłużny klops. Posmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz bułka tartą.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. pół godziny.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser