Mieszam serek i 4 składniki. O niebo lepsza niż pasta kanapkowa z ryby

Pasta z serka śmietankowego to baza na pyszne i proste śniadanie. W mojej wersji to pikantna propozycja, którą wzbogacam o suszoną wołowinę. Produkt popularny wśród amerykańskich "prepersów", który warto użyć w polskich kuchniach. Przepis jest banalny, ale dla smaku liczą się pozostałe składniki.

Pasta kanapkowa w pikantnej wersji z suszona wołowinąPasta kanapkowa w pikantnej wersji z suszona wołowiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Serek śmietankowy w połączeniu z oliwkami i suszoną wołowiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, która zaskakuje swoją intensywnością. Pasta będzie idealna na przekąskę lub śniadanie, gotowa do przygotowania z wyprzedzeniem.

Suszona wołowina - co to za produkt?

Suszona wołowina, znana jako jerky, to popularna przekąska w USA i RPA. Proces suszenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych, takich jak białka i witaminy z grupy B. Dzięki temu jest to zdrowa alternatywa dla chipsów, choć warto zwrócić uwagę na skład, by unikać niezdrowych dodatków. Suszona wołowina, znana jako jerky, to popularna przekąska w USA i RPA. Proces suszenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych, takich jak białka i witaminy z grupy B. Dzięki temu jest to zdrowa alternatywa dla chipsów, choć warto zwrócić uwagę na skład, by unikać niezdrowych dodatków. Warto wybierać te o krótkim składzie, bez dodatków takich jak cukier czy glutaminian sodu. Nadmierne spożycie konserwantów, jak azotyny, może być szkodliwe, dlatego najlepiej sięgać po naturalne produkty.

Pasta z suszoną wołowiną - jak ją zrobić?

Aby przygotować pastę, najpierw drobno posiekaj 50 g suszonej wołowiny (beef jerky) – najlepiej nożem, by zachować delikatną strukturę. W blenderze umieść 200 g serka śmietankowego, 3 suszone pomidory odsączone z oleju, 100 g oliwek bez pestek. Zblenduj i wmieszaj suszoną wołowinę - możesz ponownie zblendować, aby uzyskać gładszą konsystencję w zależności od preferencji. Do dekoracji użyj świeżego, posiekanego szczypiorku, a na koniec według gustu dopraw solą i pieprzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Jak podawać pastę?

Pasta najlepiej smakuje podana na krakersach lub plasterkach ogórka. Ze względu na swoją słoność, warto nakładać ją cienką warstwą. Przed podaniem dobrze jest pozostawić ją na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby smaki przegryzły się. Gotową pastę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Dzięki temu jest idealna do przygotowania z wyprzedzeniem na różne okazje.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥