Mieszam serek i 4 składniki. O niebo lepsza niż pasta kanapkowa z ryby
Pasta z serka śmietankowego to baza na pyszne i proste śniadanie. W mojej wersji to pikantna propozycja, którą wzbogacam o suszoną wołowinę. Produkt popularny wśród amerykańskich "prepersów", który warto użyć w polskich kuchniach. Przepis jest banalny, ale dla smaku liczą się pozostałe składniki.
Serek śmietankowy w połączeniu z oliwkami i suszoną wołowiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, która zaskakuje swoją intensywnością. Pasta będzie idealna na przekąskę lub śniadanie, gotowa do przygotowania z wyprzedzeniem.
Suszona wołowina - co to za produkt?
Suszona wołowina, znana jako jerky, to popularna przekąska w USA i RPA. Proces suszenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych, takich jak białka i witaminy z grupy B. Dzięki temu jest to zdrowa alternatywa dla chipsów, choć warto zwrócić uwagę na skład, by unikać niezdrowych dodatków. Suszona wołowina, znana jako jerky, to popularna przekąska w USA i RPA. Proces suszenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych, takich jak białka i witaminy z grupy B. Dzięki temu jest to zdrowa alternatywa dla chipsów, choć warto zwrócić uwagę na skład, by unikać niezdrowych dodatków. Warto wybierać te o krótkim składzie, bez dodatków takich jak cukier czy glutaminian sodu. Nadmierne spożycie konserwantów, jak azotyny, może być szkodliwe, dlatego najlepiej sięgać po naturalne produkty.
Pasta z suszoną wołowiną - jak ją zrobić?
Aby przygotować pastę, najpierw drobno posiekaj 50 g suszonej wołowiny (beef jerky) – najlepiej nożem, by zachować delikatną strukturę. W blenderze umieść 200 g serka śmietankowego, 3 suszone pomidory odsączone z oleju, 100 g oliwek bez pestek. Zblenduj i wmieszaj suszoną wołowinę - możesz ponownie zblendować, aby uzyskać gładszą konsystencję w zależności od preferencji. Do dekoracji użyj świeżego, posiekanego szczypiorku, a na koniec według gustu dopraw solą i pieprzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak podawać pastę?
Pasta najlepiej smakuje podana na krakersach lub plasterkach ogórka. Ze względu na swoją słoność, warto nakładać ją cienką warstwą. Przed podaniem dobrze jest pozostawić ją na pół godziny w temperaturze pokojowej, aby smaki przegryzły się. Gotową pastę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Dzięki temu jest idealna do przygotowania z wyprzedzeniem na różne okazje.