Mieszam w szklance i polewam kiszoną kapustę. Nawet w garmażerce nie mają tak smacznej surówki

Kto powiedział, że surówka musi być nudna? Ten prosty przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To doskonałe uzupełnienie obiadów, ale także samodzielna przekąska. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil!

Najlepszy przepis na surówkę z kiszonej kapustyNajlepszy przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiszona kapusta to prawdziwy skarb kulinarny – nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Jej intensywny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że idealnie nadaje się do surówek. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować dodatek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sekret tkwi w doskonałym połączeniu składników i niecodziennym sosie, który nadaje surówce wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych dań mięsnych, takich jak schabowy czy pieczone żeberka. Można ją także serwować z rybą lub po prostu podać jako zdrową przekąskę między posiłkami. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci każdego – nawet tych, którzy zwykle omijają kiszoną kapustę szerokim łukiem.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 małe lub jedna większa marchewka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • kminek mielony
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 kopiate łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 kopiate łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: Kiszoną kapustę odciskam z nadmiaru soku i kroję. Marchewkę i jabłka trę na grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki drobno siekam.
  2. Przygotowanie sosu: W słoiku łączę olej, musztardę i miód. Dobrze zakręcam i wstrząsam, aż składniki się połączą.
  3. Łączenie składników: Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam pieprzem i kminkiem. Dodaję przygotowany sos i dokładnie mieszam.
  4. Podanie: Surówkę odstawiam na chwilę, aby smaki się przegryzły. Podaję jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Dlaczego warto jeść surówkę z kiszonej kapusty?

Nie od dziś wiadomo, że kiszoną kapustę warto włączyć do codziennej diety. Jest nie tylko bogata w witaminę C, ale także w naturalne probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kiszonej kapusty wzmacnia odporność, poprawia trawienie i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Dodatek marchewki i jabłka wzbogaca surówkę o błonnik, witaminy i minerały, natomiast pietruszka dostarcza żelaza oraz witaminy K. To idealne połączenie smaku i wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku