Mieszam w szklance i polewam kiszoną kapustę. Nawet w garmażerce nie mają tak smacznej surówki

Kto powiedział, że surówka musi być nudna? Ten prosty przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To doskonałe uzupełnienie obiadów, ale także samodzielna przekąska. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil!

Najlepszy przepis na surówkę z kiszonej kapustyNajlepszy przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiszona kapusta to prawdziwy skarb kulinarny – nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Jej intensywny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że idealnie nadaje się do surówek. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować dodatek, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sekret tkwi w doskonałym połączeniu składników i niecodziennym sosie, który nadaje surówce wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Przepis na pyszną surówkę z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnych dań mięsnych, takich jak schabowy czy pieczone żeberka. Można ją także serwować z rybą lub po prostu podać jako zdrową przekąskę między posiłkami. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy zachwyci każdego – nawet tych, którzy zwykle omijają kiszoną kapustę szerokim łukiem.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 małe lub jedna większa marchewka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule (biała i czerwona)
  • kminek mielony
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 kopiate łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 kopiate łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: Kiszoną kapustę odciskam z nadmiaru soku i kroję. Marchewkę i jabłka trę na grubych oczkach, cebulę i natkę pietruszki drobno siekam.
  2. Przygotowanie sosu: W słoiku łączę olej, musztardę i miód. Dobrze zakręcam i wstrząsam, aż składniki się połączą.
  3. Łączenie składników: Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam pieprzem i kminkiem. Dodaję przygotowany sos i dokładnie mieszam.
  4. Podanie: Surówkę odstawiam na chwilę, aby smaki się przegryzły. Podaję jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Dlaczego warto jeść surówkę z kiszonej kapusty?

Nie od dziś wiadomo, że kiszoną kapustę warto włączyć do codziennej diety. Jest nie tylko bogata w witaminę C, ale także w naturalne probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kiszonej kapusty wzmacnia odporność, poprawia trawienie i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Dodatek marchewki i jabłka wzbogaca surówkę o błonnik, witaminy i minerały, natomiast pietruszka dostarcza żelaza oraz witaminy K. To idealne połączenie smaku i wartości odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀