To najlepszy chleb z Biedronki. Innych nie warto nawet wkładać do koszyka
Kupno dobrego pieczywa w supermarkecie często bywa wyzwaniem. Wśród szerokiego wyboru produktów trudno znaleźć te, które nie tylko smakują, ale też wspierają zdrową dietę. Dietetyk Michał Wrzosek przeanalizował pieczywo dostępne w Biedronce i wskazał, który chleb warto wkładać do koszyka. Ma prosty skład, jest pełen wartości odżywczych, a do tego nie kosztuje fortuny.
Wielu z nas każdego dnia wybiera chleb jako podstawę śniadania lub kolacji. Jednak nie każde pieczywo jest równie wartościowe. Michał Wrzosek, znany dietetyk, postanowił przyjrzeć się bliżej produktom dostępnym w sieci Biedronka, aby znaleźć chleb, który łączy dobry smak z korzyściami dla zdrowia.
Wnioski? Wybór powinien padać na pieczywo o jak najprostszym składzie. Jakie jest jego ulubione? Chleb żytni, który składa się tylko z czterech składników: mąki, wody, zakwasu lub drożdży oraz soli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki
Dlaczego ten chleb jest najlepszy?
Chleb żytni wskazany przez Wrzoska wyróżnia się nie tylko prostym składem, ale także wartościami odżywczymi. Jest bogaty w błonnik, który wspiera prawidłową pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Ponadto mąka żytnia dostarcza więcej składników mineralnych niż biała mąka pszenna, takich jak magnez, żelazo czy cynk. Dzięki temu ten chleb wspiera zdrowie serca, dodaje energii oraz podnosi odporność organizmu.
Co więcej, pieczywo wypiekane w Biedronce przechodzi proces mrożenia ciasta, co zdaniem Wrzoska nie ma negatywnego wpływu na jego wartości odżywcze. Kluczowym aspektem pozostaje skład produktu, a ten w przypadku chleba żytniego jest wzorowy.
Jakie pieczywo jeszcze poleca dietetyk?
Poza chlebem żytnim Wrzosek pozytywnie ocenia również inne produkty z pełnoziarnistej mąki, takie jak chleb graham czy bułka śniadaniowa pełnoziarnista. Te rodzaje pieczywa również dostarczają błonnik, który wspiera trawienie, oraz białka, które jest ważne dla osób aktywnych fizycznie lub dbających o masę mięśniową.
Jednocześnie dietetyk zaleca unikanie pieczywa z białej mąki rafinowanej, które jest pozbawione błonnika i większości składników odżywczych. Słodkie wypieki, choć kuszące, również nie są polecane do codziennego spożycia ze względu na dużą ilość cukru i tłuszczu.
Czy zawsze najkrótszy skład pieczywa to ten najlepszy?
Nie zawsze najkrótszy skład pieczywa jest najlepszy, choć zazwyczaj prostszy skład oznacza, że produkt jest mniej przetworzony i nie zawiera zbędnych dodatków, takich jak konserwanty, polepszacze smaku czy sztuczne barwniki. Jednak warto zwrócić uwagę, jakie składniki znajdują się w danym pieczywie i jak wpływają na jego jakość oraz wartość odżywczą.
Dłuższy skład nie zawsze oznacza coś złego. Wiele wartościowych dodatków może wzbogacić pieczywo o inne składniki odżywcze. Na przykład:
- ziarna i pestki: siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni czy sezam dodają błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy;
- otręby: zwiększają zawartość błonnika i wspomagają trawienie;
- przyprawy i zioła: takie jak kminek, rozmaryn czy czarnuszka, które poprawiają smak i mają właściwości zdrowotne;
- zakwas: w pieczywie na zakwasie kwas mlekowy wspiera zdrowie jelit i poprawia przyswajalność składników mineralnych.