PoradyNajlepszy chleb z dyskontu. Znany ekspert przeprowadził swoje śledztwo

Najlepszy chleb z dyskontu. Znany ekspert przeprowadził swoje śledztwo

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
24.03.2023 10:15, aktualizacja: 24.03.2023 10:49

Jeśli zdarza ci się kupować pieczywo w supermarketach, warto co nieco na jego temat wiedzieć. To zadanie ułatwi ci popularny dietetyk, który postanowił rzucić swym fachowym okiem na chleb z Lidla. To jednak nie wszystko. Specjalista ocenił również bułki. Okazuje się, że te, które są najzdrowsze, nie wszystkim posmakują. 

Można odnieść wrażenie, że wśród aktywnie działających w mediach społecznościowych dietetyków panuje nie mniejsza konkurencja, niż choćby w przemyśle gastronomicznym. Dopiero co Michał Wrzosek oceniał ofertę pieczywa Biedronki, a już w internecie pojawiła się podobna wersja nagrania. Tym razem pod lupę trafił Lidl, a sprzedawane tam pieczywo ocenił dietetyk z "Dietetyka Nie Na Żarty". Jak poradził wypadło niemiecki dyskont?

Dobry chleb z Lidla

najlepszy chleb w Lidlu - Pyszności; foto: Canva
najlepszy chleb w Lidlu - Pyszności; foto: Canva

Od kiedy supermarkety wypiekają pieczywo na miejscu, zaufanie do nich w kwestii dostępności wartościowego chleba czy bułek niewątpliwie wzrosło. Co prawda dalej nie brakuje związanych z tym afer, ale te dotyczą teraz bardziej... używanych do nakładania bułek rękawiczek. 

Dzisiaj jednak postawmy na merytorykę. Dietetyk z "Dietetyka Nie Na Żarty" dostarczył nam wielu cennych informacji. Ekspert wybrał się do Lidla i sprawdził, które pieczywo prezentuje się tam najlepiej. Jakie były rezultaty tego badania? Okazało się, że dyskont ma w swojej ofercie naprawdę niezłe produkty.

Najlepsze pieczywo z dyskontu

Jak stwierdził dietetyk, wszystkie białe bułki i chleby mają podobny skład. Minimalnie lepszy od pozostałych białych chlebów jest chleb baltonowski. Dalej nie jest to jednak najzdrowsza opcja, ale jeśli już się na nią uparliśmy, to możemy darować sobie porównywanie i wybrać po prostu najbardziej smakujące nam produkty.

O wiele lepiej prezentuje się pieczywo pełnoziarniste. Dietetyk wskazał dwa przykłady warte uwagi; po jednym rodzaju z chleba i bułek.

  • Chleb żytni bez drożdży. Ma on prawdopodobnie największą ilość mąki pełnoziarnistej ze wszystkich chlebów z Lidla.
  • Grahamka. W 30 proc. składa się z mąki graham, czyli takiej, która ma dużo żelaza, magnezu i witamin.
Obraz

Na koniec dietetyk zaprezentował dwa produkty z Lidla, które posiadają zdecydowanie najlepszy skład z całego działu z pieczywem. Przyznał jednak, że nie wszystkim mogą one zasmakować.

BIO fińskie pieczywo żytnie ma aż 59 proc. pełnoziarnistego żyta, a do tego zawiera relatywnie zdrową sól jodowaną. Równie dobrze w zestawieniu poradziło sobie BIO fińskie pieczywo owsiane, które ma 58 proc. owsa w swoim składzie.

Wygląda na to, że Lidl ma w swojej ofercie dobry chleb. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie go szukać.

Skoro jesteśmy już w temacie zdrowia, zobacz ten przepis na frytki z cukinii. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także