Mieszasz tak kawę lub herbatę? Ekspertka ostrzega

Kawa i herbata to popularne napoje, które są chętnie spożywane na całym świecie. Często dodajemy do nich cukier, mleko lub cytrynę, aby poprawić ich smak. Okazuje się, że wiele osób robi to w niewłaściwy sposób.

Jak prawidłowo mieszać herbatę lub kawę?Jak prawidłowo mieszać herbatę lub kawę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MiraPen
Marcin Michałowski

Napojowe rytuały, takie jak parzenie herbaty czy kawy, to dla wielu z nas codzienność. Jednak mało kto zastanawia się nad tym, jak dokładnie mieszamy te napoje z dodatkami takimi jak cukier, mleko czy cytryna. Okazuje się, że sposób, w jaki to robimy, może mieć znaczenie. Znana ekspertka ds. etykiety, Irena Kamińska-Radomska, ostrzega przed powszechnymi błędami w tej kwestii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Wydaje się, że mieszanie kawy lub herbaty to tak prosty gest, że nie ma miejsca na błąd. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, a część z nas może popełniać błędy bez zdawania sobie z tego sprawy. Kluczowym aspektem jest sposób, w jaki mieszamy, a nie kierunek. Możemy robić to od przodu do tyłu lub odwrotnie – to nie ma większego znaczenia. Problem zaczyna się, gdy dodajemy cukier, mleko lub sok z cytryny do naszego napoju.

Dzwonienie łyżeczką to faux pas

Irena Kamińska-Radomska, ceniona ekspertka w dziedzinie etykiety, tłumaczy, że kiedy dodajemy cukier do herbaty lub kawy, istnieje różnica w stylu mieszania. Możemy to zrobić "brytyjsko" (przód, tył) lub "naszym" stylem, czyli mieszając. Jak podkreśla ekspertka, nie wypada dzwonić łyżeczką w kubku z kawą lub herbatą. Takie zachowanie jest uznawane za faux pas.

Według ekspertki najlepszym sposobem na rozmieszanie cukru w kawie lub herbacie jest mieszanie w kółko. Takie zachowanie jest uważane za bardziej eleganckie.

Chociaż to, czy dzwonić łyżeczką podczas mieszania, nie jest kluczowym problemem, warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły, aby nasza kawa lub herbata były jeszcze smaczniejsze. Warto również pamiętać, że to, co dodajemy do tych napojów, ma wpływ na ich kaloryczność i wpływ na zdrowie, więc warto zastanowić się, czy jesteśmy w stanie zrezygnować z pewnych nawyków, takich jak dodawanie cukru, na rzecz zdrowszych alternatyw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane