PrzepisCiasto bez pieczeniaMieszam mleko skondensowane z galaretką. W kilka chwil mam deser puszysty jak chmurka

Mieszam mleko skondensowane z galaretką. W kilka chwil mam deser puszysty jak chmurka

Pianka
Pianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.11.2023 15:45, aktualizacja: 20.03.2024 13:02

Czekoladowy wierzch i puszysta pianka, która rozpływa się w ustach? Kto nie kocha tego połączenia? W końcu smak ptasiego mleczka zna niemalże każdy z nas. Przygotowałam jego domową wersję z bardzo prostych składników. Nie musiałam nawet uruchamiać piekarnika.

Pianka z mleka skondensowanego i galaretki jest niesamowicie pyszna. Obydwa smaki dobrze łączą się ze sobą, tworząc doskonałą całość. Chociaż taki deser będzie miał mnóstwo kalorii, to trzeba wiedzieć, że w życiu można sobie pozwolić na różne przyjemności. Jako fanka słodyczy uwielbiam takie smaki, a piankę przygotowuje na niemalże każdą okazję. Jest obłędna i rozpływa się w ustach, a dodatek z czekolady dopełnia całości. Zamiast klasycznego mleka skondensowanego możecie użyć tego o smaku toffi lub czekolady. Na pewno wrażenia będą niesamowite.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pianka z galaretki i mleka skondensowanego - przepis

Do zrobienia deseru potrzebuję trochę czasu, jednak naprawdę warto. Najpierw przygotowuję potrzebne składniki:

  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
  • galaretkę (najlepiej, żeby była przezroczysta, dobrze sprawdzi się winogronowa),
  • 80 g czekolady (może być mleczna lub deserowa - ja wybieram zawsze mleczną, gdyż nie znoszę gorzkiej czekolady),
  • łyżkę kakao.
Pianka
Pianka© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody. Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek i odstawiam do stężenia. Często wkładam garnek z galaretką do zimnej wody i to przyspiesza proces studzenia się i tężenia.
  2. Mleko skondensowane ubijam za pomocą miksera (możecie użyć trzepaczki), by uzyskać konsystencję pianki.
  3. Dolewam do masy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszam. Wlewam całość na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie nakładam ją na wierzch pianki. Całość oprószam kakao i wkładam ponownie do lodówki.
  5. Pianka powinna leżeć w urządzeniu całą noc.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także