Mieszam mleko skondensowane z galaretką. W kilka chwil mam deser puszysty jak chmurka
Czekoladowy wierzch i puszysta pianka, która rozpływa się w ustach? Kto nie kocha tego połączenia? W końcu smak ptasiego mleczka zna niemalże każdy z nas. Przygotowałam jego domową wersję z bardzo prostych składników. Nie musiałam nawet uruchamiać piekarnika.
05.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:02
Pianka z mleka skondensowanego i galaretki jest niesamowicie pyszna. Obydwa smaki dobrze łączą się ze sobą, tworząc doskonałą całość. Chociaż taki deser będzie miał mnóstwo kalorii, to trzeba wiedzieć, że w życiu można sobie pozwolić na różne przyjemności. Jako fanka słodyczy uwielbiam takie smaki, a piankę przygotowuje na niemalże każdą okazję. Jest obłędna i rozpływa się w ustach, a dodatek z czekolady dopełnia całości. Zamiast klasycznego mleka skondensowanego możecie użyć tego o smaku toffi lub czekolady. Na pewno wrażenia będą niesamowite.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pianka z galaretki i mleka skondensowanego - przepis
Do zrobienia deseru potrzebuję trochę czasu, jednak naprawdę warto. Najpierw przygotowuję potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody. Dokładnie mieszam, by nie było żadnych grudek i odstawiam do stężenia. Często wkładam garnek z galaretką do zimnej wody i to przyspiesza proces studzenia się i tężenia.
- Mleko skondensowane ubijam za pomocą miksera (możecie użyć trzepaczki), by uzyskać konsystencję pianki.
- Dolewam do masy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszam. Wlewam całość na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie nakładam ją na wierzch pianki. Całość oprószam kakao i wkładam ponownie do lodówki.
- Pianka powinna leżeć w urządzeniu całą noc.