Miksuję składniki i dorzucam sezonowe owoce. Po upieczeniu mam pyszne, wilgotne ciasto
To prosty sposób na domowy wypiek, który zawsze się udaje. Wystarczy zmieszać kilka składników i dodać owoce prosto z ogrodu lub targu, by po chwili otrzymać wilgotne, pyszne ciasto, które zachwyci całą rodzinę.
Ciasto na maślance to pyszna i bardzo prosta propozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. Wystarczy zmiksować kilka podstawowych składników, dodać świeże maliny (albo inne sezonowe owoce), szybko upiec i wychodzi wilgotny wypiek, który z pewnością posmakuje twoim bliskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Maślankowe ciasto z malinami
Ciasta na maślance wyróżniają się wyjątkową wilgotnością i lekką, puszystą strukturą, której trudno doszukać się w tradycyjnych wypiekach na mleku czy wodzie. Maślanka nadaje im delikatnie kwaskowaty posmak, który doskonale równoważy słodycz placka, dodając mu świeżości. Dzięki temu aktywuje się również soda oczyszczona, co sprawia, że ciasto rośnie szybciej i jest lżejsze.
To ciasto świetnie komponuje się z malinami. Jednak inne sezonowe i leśne owoce, takie jak jagody, jeżyny czy borówki, również doskonale sprawdzą się w tym przepisie, wzbogacając smak i aromat ciasta. To sprawia, że takie wypieki są nie tylko smaczniejsze, ale także dłużej zachowują świeżość oraz odpowiednią konsystencję.
Przepis na ciasto na maślance z malinami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 200 ml maślanki,
- 100 g cukru,
- 100 ml oleju,
- 200 g malin,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj prostokątną formę, wyściełając ją papierem do pieczenia.
- Umyj i dokładnie osusz maliny, aby nie dodać nadmiaru wilgoci do ciasta.
- W misce ubij jajka z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę, która stanie się bazą lekkiego wypieku.
- Następnie dodaj olej i maślankę, krótko zmiksuj, aby składniki się połączyły.
- Wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną; mieszaj delikatnie tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą – unikaj nadmiernego miksowania, aby ciasto nie straciło puszystości.
- Przelej gotowe ciasto do formy, a na wierzchu ułóż równomiernie maliny, delikatnie je dociskając, by lekko zatopiły się w masie.
- Piecz przez około 40-45 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
- Po wyjęciu z piekarnika i całkowitym ostudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.