PoradyWeź wykałaczkę i nóż. Krojenie ogórków na mizerię nigdy nie było tak proste

Weź wykałaczkę i nóż. Krojenie ogórków na mizerię nigdy nie było tak proste

Mizeria- Pyszności, źródło: Canva
Mizeria- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

03.08.2023 11:58

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dzięki temu trikowi przygotujesz ją w mgnieniu oka i bez wysiłku.

Pasuje do wielu dań, świetnie sprawdza się na grilla, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Połączenie ogórków z jogurtem lub śmietaną często gości na naszych stołach, w szczególności latem. Chociaż sam przepis jest prosty i szybki, to można go jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy sięgnąć po taśmę klejącą i wykałaczki.

Skąd wzięła się nazwa?

Mizeria, która jest popularną sałatką w Polsce, ma swoje korzenie w łacińskim słowie "miseria", które odnosiło się do nędzy i ubóstwa. Nazwa potrawy nawiązuje do czasów, gdy była ona przygotowywana głównie z prostych i tanich składników, takich jak ogórki i mleko, które było tańsze niż śmietana. Przez to uznawana była za skromny, biedny posiłek o niskiej wartości odżywczej. Mizeria ewoluowała z czasem, a dziś może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, często z dodatkiem śmietany, octu czy koperku.

Nie ma prawdy w tym, że jest to danie o niskiej wartości odżywczej. Ma mało kalorii, ale jest bardzo zdrowe. Ogórki to bogactwo wielu cennych substancji odżywczych, takich jak żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, a także witamina C, witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy B.

Mizeria- Pyszności, źródło: Canva
Mizeria- Pyszności, źródło: Canva

Mizeria- jak ją zrobić?

Najlepiej jest sięgnąć po średniej wielkości ogórki i wybrać nieprzerośnięte okazy. Jeśli chcesz, aby sałatka była lżejsza, zastąp śmietanę jogurtem naturalnym. Całość najlepiej jest doprawić solą oraz pieprzem, ale niektórzy sięgają też po ocet lub cukier. Ciekawym dodatkiem, który jeszcze bardziej ożywi smak, jest koperek i szczypiorek.

Mizeria z rzodkiewką- Pyszności, źródło: Pixabay
Mizeria z rzodkiewką- Pyszności, źródło: Pixabay

Do przygotowania mizerii przyda się również taśma klejąca oraz wykałaczka. Spokojnie, nic z tego nie trafi do sałatki, a jedynie ułatwi jej przygotowanie. Kawałkiem taśmy biurowej przyklej do noża wykałaczkę, wzdłuż ostrza, tam, gdzie styka się ono z ogórkiem. Następnie przejdź do krojenia. Dzięki tej prostej konstrukcji plasterki ogórka nie będą przyklejały się do noża. Szybko, prosto i sprawnie- takie triki lubię najbardziej.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także