Znajoma od dawna trzyma cukier w lodówce. Śmiałam się, dopóki sama nie spróbowałam

Przechowanie cukru w lodówce może dać niesamowite rezultaty. Co jakiś czas przekładam cukier do chłodu i zachwycam się tym efektem.

Cukier w lodówce- PysznościCukier w lodówce- Pyszności
Ewa

Dodajemy go do herbaty i kawy, jest nieoceniony przy produkcji wypieków, niektórzy używają go również do przygotowywania domowych peelingów. Ciężko sobie wyobrazić kuchenną szafkę bez cukru. I chociaż najczęściej ląduje on właśnie na półkach lub w cukierniczkach, to raz na jakiś czas warto przenieść go do lodówki.

Jak przechowywać cukier?

Tak naprawdę większej filozofii w tym nie ma i nie jest to produkt za bardzo kłopotliwy. Najlepiej przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, który ochroni cukier przed dostaniem się do środka wilgoci i jednocześnie przed jego zbrylaniem. Upewnij się, że pojemnik, w którym przechowujesz cukier, jest czysty i wolny od zanieczyszczeń, takich jak pyłki czy resztki jedzenia. Cukier należy trzymać z dala od innych produktów, które mogą wydzielać zapachy, takich jak cebula czy czosnek. Zapachy mogą wsiąknąć do cukru i zmienić jego smak.

Skoro już wiesz, że cukier lubi suche, chłodne i zaciemnione miejsca, a najlepiej przechowywać go w puszce, to co z tym wspólnego ma lodówka?

Łyżeczka cukru- Pyszności, źródło: Canva
Łyżeczka cukru- Pyszności, źródło: Canva

Włóż woreczek do lodówki

Cukier świetnie chłonie wilgoć z otoczenia, więc mogłoby się wydawać, ze przechowywanie go w lodówce nie jest najlepszym pomysłem. I chociaż trzymać go lepiej w szafkach, to te higroskopijne właściwości sprawdzą się, gdy walczysz z problemem nieprzyjemnego zapachu w środku lodówki. To samo dotyczy innych sypkich produktów, jak soda oczyszczona czy kawa. Umieszczenie pojemnika z cukrem na półce lodówki pozwoli na usunięcie nadmiaru wilgoci, co z kolei zatrzyma rozwój mikroorganizmów na produktach spożywczych w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowamy świeżość i jakość zakupionych przez nas produktów.

Do lodówki możesz wsadzić zarówno klasyczny cukier, jak i ten w kostkach.

Cukier w lodówce- Pyszności
Cukier w lodówce- Pyszności

Jeśli jednak w Twojej lodówce ciągle zbiera się woda, to na dłuższą metę nie pomoże cukier, soda ani kawa. Jedną z najczęstszych przyczyn nadmiernej wilgoci zatkanie odpływu, który powoduje gromadzenie się wody wewnątrz urządzenia. Innym możliwym powodem jest zbyt wysoka temperatura wewnątrz lodówki, co może wynikać ze źle ustawionego termostatu lub uszkodzonych uszczelek. W takich przypadkach konieczna jest naprawa przez fachowca.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem