Mizerię robię po warszawsku. Nie jest gorzka i doskonale pasuje do grillowanego mięsa

Jaka jest mizeria, każdy widzi. Mimo to sposobów na jej przygotowanie nie brakuje. Jedni stawiają na jogurt, inni wybierają śmietanę, a i nie brakuje tych, którzy kalorii nie liczą i łączą nabiał z majonezem. W moim domu króluje jednak mizeria po warszawsku, podkręcona jednym składnikiem.

Mizeria po warszawskuMizeria po warszawsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mizeria to dodatek, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Ogórki ze śmietaną świetnie pasują do kotletów mielonych, schabowych, mięs w sosie i wegetariańskich zamienników. Na dodatek przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, szybko krojąc ogórki i mieszając z nabiałem. To również jedna z ulubionych sałatek w moim domu, w szczególności przygotowana po warszawsku. Oznacza to, że do krótkiej listy składników dołącza ocet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Mizeria po warszawsku

Co Warszawa ma wspólnego z octem, tego nie wie chyba nikt. Z drugiej strony ryba po grecku czy śledź po japońsku również robią geograficzny mętlik w głowie. Mizeria po warszawsku jest przede wszystkim smaczna, a to najważniejsze.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu
Mizeria to idealny dodatek do obiadu © Adobe Stock

Nie trzeba się obawiać, że ocet zdominuje sałatkę, powodując jedynie skrzywienie na twarzy. Doda on jedynie orzeźwiającej, lekko kwaśnej nuty, którą równoważy śmietana oraz cukier. Świetnie sprawdzi się na grilla, dodając rześkości ciężkim i tłustym mięsiwom.

Składniki:

  • 4 ogórki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1-2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w plastry.
  2. Posyp solą i odstaw, aby puściły wodę.
  3. Odciśnij je z nadmiaru wody.
  4. W miseczce wymieszaj śmietanę z octem, cukrem oraz pieprzem.
  5. Dodaj do pokrojonych ogórków i połącz.
  6. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Mizeria po warszawsku najlepiej smakuje po schłodzeniu. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do tradycyjnego obiadu, jak i jedna z przystawek na grilla. Możesz wzbogacić ją również o świeży szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier