Mizerię robię po warszawsku. Nie jest gorzka i doskonale pasuje do grillowanego mięsa

Jaka jest mizeria, każdy widzi. Mimo to sposobów na jej przygotowanie nie brakuje. Jedni stawiają na jogurt, inni wybierają śmietanę, a i nie brakuje tych, którzy kalorii nie liczą i łączą nabiał z majonezem. W moim domu króluje jednak mizeria po warszawsku, podkręcona jednym składnikiem.

Mizeria po warszawskuMizeria po warszawsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mizeria to dodatek, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Ogórki ze śmietaną świetnie pasują do kotletów mielonych, schabowych, mięs w sosie i wegetariańskich zamienników. Na dodatek przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, szybko krojąc ogórki i mieszając z nabiałem. To również jedna z ulubionych sałatek w moim domu, w szczególności przygotowana po warszawsku. Oznacza to, że do krótkiej listy składników dołącza ocet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Mizeria po warszawsku

Co Warszawa ma wspólnego z octem, tego nie wie chyba nikt. Z drugiej strony ryba po grecku czy śledź po japońsku również robią geograficzny mętlik w głowie. Mizeria po warszawsku jest przede wszystkim smaczna, a to najważniejsze.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu
Mizeria to idealny dodatek do obiadu © Adobe Stock

Nie trzeba się obawiać, że ocet zdominuje sałatkę, powodując jedynie skrzywienie na twarzy. Doda on jedynie orzeźwiającej, lekko kwaśnej nuty, którą równoważy śmietana oraz cukier. Świetnie sprawdzi się na grilla, dodając rześkości ciężkim i tłustym mięsiwom.

Składniki:

  • 4 ogórki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1-2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz i pokrój w plastry.
  2. Posyp solą i odstaw, aby puściły wodę.
  3. Odciśnij je z nadmiaru wody.
  4. W miseczce wymieszaj śmietanę z octem, cukrem oraz pieprzem.
  5. Dodaj do pokrojonych ogórków i połącz.
  6. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Mizeria po warszawsku najlepiej smakuje po schłodzeniu. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do tradycyjnego obiadu, jak i jedna z przystawek na grilla. Możesz wzbogacić ją również o świeży szczypiorek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie