Mizerię robię po warszawsku. Nie jest gorzka i doskonale pasuje do grillowanego mięsa
Jaka jest mizeria, każdy widzi. Mimo to sposobów na jej przygotowanie nie brakuje. Jedni stawiają na jogurt, inni wybierają śmietanę, a i nie brakuje tych, którzy kalorii nie liczą i łączą nabiał z majonezem. W moim domu króluje jednak mizeria po warszawsku, podkręcona jednym składnikiem.
Mizeria to dodatek, którego specjalnie przedstawiać nie trzeba. Ogórki ze śmietaną świetnie pasują do kotletów mielonych, schabowych, mięs w sosie i wegetariańskich zamienników. Na dodatek przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, szybko krojąc ogórki i mieszając z nabiałem. To również jedna z ulubionych sałatek w moim domu, w szczególności przygotowana po warszawsku. Oznacza to, że do krótkiej listy składników dołącza ocet.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie
Mizeria po warszawsku
Co Warszawa ma wspólnego z octem, tego nie wie chyba nikt. Z drugiej strony ryba po grecku czy śledź po japońsku również robią geograficzny mętlik w głowie. Mizeria po warszawsku jest przede wszystkim smaczna, a to najważniejsze.
Nie trzeba się obawiać, że ocet zdominuje sałatkę, powodując jedynie skrzywienie na twarzy. Doda on jedynie orzeźwiającej, lekko kwaśnej nuty, którą równoważy śmietana oraz cukier. Świetnie sprawdzi się na grilla, dodając rześkości ciężkim i tłustym mięsiwom.
Składniki:
- 4 ogórki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1-2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego,
- 150 ml śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój w plastry.
- Posyp solą i odstaw, aby puściły wodę.
- Odciśnij je z nadmiaru wody.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z octem, cukrem oraz pieprzem.
- Dodaj do pokrojonych ogórków i połącz.
- W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
Mizeria po warszawsku najlepiej smakuje po schłodzeniu. Idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do tradycyjnego obiadu, jak i jedna z przystawek na grilla. Możesz wzbogacić ją również o świeży szczypiorek. Smacznego!