Mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego

Pewnie zwróciłeś uwagę na to, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego. Wielu osobom ono dzięki temu bardziej smakuje. Czy jednak zastanawiałeś się, dlaczego tak jest? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka o mleku bez laktozyKatarzyna Bosacka o mleku bez laktozy
Źródło zdjęć: © Instagram, Pixabay | @katarzynabosacka
Paulina Hermann

Dziennikarka i specjalista od zdrowego żywienia, Katarzyna Bosacka znów wzięła pod lupę produkt, który większość z nas wrzuca do koszyka bez zastanowienia. Tym razem padło na mleko bez laktozy – niby zwykłe, a jednak budzi zdziwienie swoim słodszym smakiem. Skoro nie ma w nim dodanego cukru, to skąd ta słodycz? Czym różni się ono od zwykłego mleka? To pytanie wcale nie jest takie głupie, jak mogłoby się wydawać. I choć odpowiedź tkwi w biochemii, nie trzeba doktoratu z żywienia, żeby ją zrozumieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę

Dlaczego mleko bez laktozy jest takie słodkie?

Pewnie zdążyłeś już zauważyć, że zwykłe mleko i mleko bez laktozy bardzo różnią się między sobą smakiem. To drugie jest znacznie słodsze. Wielu osobom wydaje się, że wytłumaczenie tego procesu jest tak trudne, jak jego wykonanie, ale nic bardziej mylnego. Katarzyna Bosacka w dosłownie kilku zdaniach wytłumaczyła wszystko. Mleko bez laktozy jest słodsze przez technologię.

- Żeby pozbawić mleko laktozy, czyli cukru mlecznego, musi pojawić się w tym mleku enzym, który się nazywa laktaza - wyjaśnia ekspertka.

Laktaza rozkłada cukier mleczny na glukozę i galaktozę. O pierwszym na pewno dużo słyszałeś, chociażby w kontekście cukrzycy i insulinooporności. Galaktoza jest podobna do glukozy, ale trochę mniej słodka. Znajdziemy ją też w niektórych warzywach. Co ciekawe, nasz organizm potrafi przekształcić galaktozę w glukozę. I wiesz, co jest najciekawsze? Że te dwa cukry, na które rozpadła się laktoza, są o wiele słodsze niż ona sama.

Czy warto pić mleko bez laktozy?

To dobry wybór, jeśli nie tolerujesz laktozy (jak zapewne wiesz, to bardzo częsta dolegliwość). Po takim mleku nie będziesz mieć rewolucji żołądkowo-jelitowych ani wysypki na ciele. Mleko bez laktozy jest lżejsze, ma łagodniejszy smak i ludzki organizm bardziej je przyswaja. Dodatkowo zachowuje wszystkie właściwości zwykłego mleka: ma tyle samo białka, tłuszczów i minerałów.

Nie jest to jednak magiczny napój - osoby uczulone na białka mleczne, jak na przykład kazeina, powinny mleko bez laktozy omijać szerokim łukiem. Nie jest też to produkt wskazany dla cukrzyków. Dlaczego? Rozkład laktozy na dwa inne cukry powoduje, że mleko bez laktozy ma wyższy indeks glikemiczny (oznacza to, że cukier skacze w zastraszającym tempie). Poza tym jego kaloryczność i skład odżywczy są bardzo podobne do tradycyjnego mleka, więc nie jest to produkt odchudzający ani leczniczy, ale za to znacząco podnosi komfort życia tych, którzy mają problem z trawieniem laktozy.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie