Mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego

Pewnie zwróciłeś uwagę na to, że mleko bez laktozy jest słodsze od zwykłego. Wielu osobom ono dzięki temu bardziej smakuje. Czy jednak zastanawiałeś się, dlaczego tak jest? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła Katarzyna Bosacka.

Katarzyna Bosacka o mleku bez laktozyKatarzyna Bosacka o mleku bez laktozy
Źródło zdjęć: © Instagram, Pixabay | @katarzynabosacka
Paulina Hermann

Dziennikarka i specjalista od zdrowego żywienia, Katarzyna Bosacka znów wzięła pod lupę produkt, który większość z nas wrzuca do koszyka bez zastanowienia. Tym razem padło na mleko bez laktozy – niby zwykłe, a jednak budzi zdziwienie swoim słodszym smakiem. Skoro nie ma w nim dodanego cukru, to skąd ta słodycz? Czym różni się ono od zwykłego mleka? To pytanie wcale nie jest takie głupie, jak mogłoby się wydawać. I choć odpowiedź tkwi w biochemii, nie trzeba doktoratu z żywienia, żeby ją zrozumieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik limonkowy Anielski Włos. Ciacho bez pieczenia idealne na wiosnę

Dlaczego mleko bez laktozy jest takie słodkie?

Pewnie zdążyłeś już zauważyć, że zwykłe mleko i mleko bez laktozy bardzo różnią się między sobą smakiem. To drugie jest znacznie słodsze. Wielu osobom wydaje się, że wytłumaczenie tego procesu jest tak trudne, jak jego wykonanie, ale nic bardziej mylnego. Katarzyna Bosacka w dosłownie kilku zdaniach wytłumaczyła wszystko. Mleko bez laktozy jest słodsze przez technologię.

- Żeby pozbawić mleko laktozy, czyli cukru mlecznego, musi pojawić się w tym mleku enzym, który się nazywa laktaza - wyjaśnia ekspertka.

Laktaza rozkłada cukier mleczny na glukozę i galaktozę. O pierwszym na pewno dużo słyszałeś, chociażby w kontekście cukrzycy i insulinooporności. Galaktoza jest podobna do glukozy, ale trochę mniej słodka. Znajdziemy ją też w niektórych warzywach. Co ciekawe, nasz organizm potrafi przekształcić galaktozę w glukozę. I wiesz, co jest najciekawsze? Że te dwa cukry, na które rozpadła się laktoza, są o wiele słodsze niż ona sama.

Czy warto pić mleko bez laktozy?

To dobry wybór, jeśli nie tolerujesz laktozy (jak zapewne wiesz, to bardzo częsta dolegliwość). Po takim mleku nie będziesz mieć rewolucji żołądkowo-jelitowych ani wysypki na ciele. Mleko bez laktozy jest lżejsze, ma łagodniejszy smak i ludzki organizm bardziej je przyswaja. Dodatkowo zachowuje wszystkie właściwości zwykłego mleka: ma tyle samo białka, tłuszczów i minerałów.

Nie jest to jednak magiczny napój - osoby uczulone na białka mleczne, jak na przykład kazeina, powinny mleko bez laktozy omijać szerokim łukiem. Nie jest też to produkt wskazany dla cukrzyków. Dlaczego? Rozkład laktozy na dwa inne cukry powoduje, że mleko bez laktozy ma wyższy indeks glikemiczny (oznacza to, że cukier skacze w zastraszającym tempie). Poza tym jego kaloryczność i skład odżywczy są bardzo podobne do tradycyjnego mleka, więc nie jest to produkt odchudzający ani leczniczy, ale za to znacząco podnosi komfort życia tych, którzy mają problem z trawieniem laktozy.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥