Gdy zaczyna się sezon na truskawki, robię to ciasto. Wychodzi idealne za każdym razem

Pierwsze truskawki w sezonie zasługują na wyjątkową oprawę – najlepiej w postaci ciasta jogurtowego, które doskonale podkreśli ich smak. Jest lekkie, puszyste i wilgotne, a do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera. To deser, który robi się sam, a znika w mgnieniu oka.

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest idealne na wiosnęCiasto jogurtowe z truskawkami jest idealne na wiosnę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Po kupieniu moich pierwszych w sezonie truskawek naszła mnie ochota na zrobienie z nich wiosennego ciasta. Jednak pojawił się problem, popsuł mi się mikser. To zdecydowanie ograniczyło mi pole do manewru. Na szczęście przypomniałam sobie o cieście jogurtowym, do którego ten sprzęt wcale nie jest potrzebny. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, aby stworzyć ten niezawodny deser z truskawkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami

Proporcje podane w składnikach są idealne dla okrągłej tortownicy o średnicy 24-26 cm. Jeśli chcesz dać owoce do środka (a nie tylko na wierzch ciasta), to nie dodawaj ich za dużo. Ciasto może wtedy wyjść zbyt wilgotne. Zamiast truskawek świetnie sprawdzą się inne wiosenne przysmaki, takie jak maliny, poziomki czy rabarbar – wszystkie doskonale pasują do tego wypieku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • ½ szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego),
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego),
  • ok. 300 g truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką.
  2. Przesiej mąkę przez sito, a następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. W drugiej misce roztrzep jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Nie trzeba ubijać ich na pianę – wystarczy, że masa będzie jednolita. Następnie dodaj olej i jogurt, dokładnie wymieszaj.
  4. Wsyp suche składniki do mokrych i połącz je przy pomocy łyżki lub trzepaczki, ale tylko do momentu, aż zniknie mąka. Nie miksuj zbyt długo, żeby nie przeciążyć ciasta.
  5. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Pokrojone truskawki ułóż na górze.
  6. Piecz około 45 minut, aż wierzch się lekko zarumieni, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  7. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak