Najprostszy przepis na ciasto jogurtowe. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi
Jeśli myślisz, że pieczenie nie jest dla ciebie, a na widok kolejnego opadającego sernika i zakalca w cieście opadają ci ręce, wypróbuj ten przepis. Szybko odczarujesz kulinarne niepowodzenia.
To ciasto jest lekkie, puszyste i mięciutkie jak poduszka, na którą kładziesz głowę po ciężkim dniu. Skutecznie poprawia humor w ponury dzień, osładza popołudnia i sprawia, że goście nie ustają w zachwytach. Na dodatek nie wydasz fortuny na składniki ani nie spędzisz długich godzin na przygotowaniach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Ciasto jogurtowe z twarogiem
W świecie idealnym zawsze mamy czas na długie godziny spędzone w kuchni, przeglądając przepisy, wybierając składniki, mieszając, piekąc i dekorując najbardziej wymyślne ciasta. Jednak w rzeczywistości często brakuje nam czasu. W takich chwilach z pomocą przychodzi ciasto jogurtowe.
Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Po spróbowaniu pierwszego kawałka zrozumiesz, co mamy na myśli, mówiąc o jego niezwykłej miękkości. To jakbyś sięgnął po deser prosto z nieba, przypominający puszystą chmurkę z bajek. Może to daleko idące porównanie, ale zmienisz zdanie, gdy tylko skończysz pieczenie tego ciasta jogurtowego.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 300 g twarogu,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 5 jajek,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz sól i ubij na puszystą, jasną masę.
- Dodaj jogurt naturalny, mieszając cały czas.
- Wlej olej roślinny, wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i połącz na gładką masę.
- Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Twaróg rozgnieć w pojemniku, dodaj jedno jajko, cukier puder i zmiksuj na jednolitą masę.
- Przelej ją na ciasto w tortownicy i delikatnie wyrównaj.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Jak podać ciasto jogurtowe z twarogiem?
Chociaż samo ciasto jest już smaczne, to możesz wzbogacić je o pyszne dodatki. Wystarczy udekorować wierzch frużeliną wiśniową, podprażonymi jabłkami lub w szybkiej odsłonie posmarować ulubionym dżemem.
Składniki:
- 400-500 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
- 2-4 łyżki cukru (do smaku),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- 2-3 łyżki zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umieść w rondelku, dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Jeśli używasz mrożonych wiśni, podgrzej je wcześniej bez dodatków, aż się rozmrożą.
- Gotuj przez kilka minut, aż wiśnie zmiękną i puszczą więcej soku.
- W małej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z zimną wodą.
- Zmniejsz ogień pod rondelkiem z wiśniami. Wlej przygotowaną zawiesinę z mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gotuj, mieszając, aż frużelina zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia.
Gotową frużelinę wyłóż po przestudzeniu na ciasto. Smacznego!