Najprostszy przepis na ciasto jogurtowe. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi

Jeśli myślisz, że pieczenie nie jest dla ciebie, a na widok kolejnego opadającego sernika i zakalca w cieście opadają ci ręce, wypróbuj ten przepis. Szybko odczarujesz kulinarne niepowodzenia.

To ciasto wychodzi za każdym razemTo ciasto wychodzi za każdym razem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To ciasto jest lekkie, puszyste i mięciutkie jak poduszka, na którą kładziesz głowę po ciężkim dniu. Skutecznie poprawia humor w ponury dzień, osładza popołudnia i sprawia, że goście nie ustają w zachwytach. Na dodatek nie wydasz fortuny na składniki ani nie spędzisz długich godzin na przygotowaniach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Ciasto jogurtowe z twarogiem

W świecie idealnym zawsze mamy czas na długie godziny spędzone w kuchni, przeglądając przepisy, wybierając składniki, mieszając, piekąc i dekorując najbardziej wymyślne ciasta. Jednak w rzeczywistości często brakuje nam czasu. W takich chwilach z pomocą przychodzi ciasto jogurtowe.

Ciasto jogurtowe z twarogiem
Ciasto jogurtowe z twarogiem © Adobe Stock

Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Po spróbowaniu pierwszego kawałka zrozumiesz, co mamy na myśli, mówiąc o jego niezwykłej miękkości. To jakbyś sięgnął po deser prosto z nieba, przypominający puszystą chmurkę z bajek. Może to daleko idące porównanie, ale zmienisz zdanie, gdy tylko skończysz pieczenie tego ciasta jogurtowego.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 300 g twarogu,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • odrobina soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz sól i ubij na puszystą, jasną masę.
  2. Dodaj jogurt naturalny, mieszając cały czas.
  3. Wlej olej roślinny, wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i połącz na gładką masę.
  4. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Twaróg rozgnieć w pojemniku, dodaj jedno jajko, cukier puder i zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Przelej ją na ciasto w tortownicy i delikatnie wyrównaj.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Jak podać ciasto jogurtowe z twarogiem?

Chociaż samo ciasto jest już smaczne, to możesz wzbogacić je o pyszne dodatki. Wystarczy udekorować wierzch frużeliną wiśniową, podprażonymi jabłkami lub w szybkiej odsłonie posmarować ulubionym dżemem.

Składniki:

  • 400-500 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych),
  • 2-4 łyżki cukru (do smaku),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
  • 2-3 łyżki zimnej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umieść w rondelku, dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Jeśli używasz mrożonych wiśni, podgrzej je wcześniej bez dodatków, aż się rozmrożą.
  2. Gotuj przez kilka minut, aż wiśnie zmiękną i puszczą więcej soku.
  3. W małej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z zimną wodą.
  4. Zmniejsz ogień pod rondelkiem z wiśniami. Wlej przygotowaną zawiesinę z mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
  5. Gotuj, mieszając, aż frużelina zgęstnieje i stanie się szklista. Zdejmij z ognia.

Gotową frużelinę wyłóż po przestudzeniu na ciasto. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni