Mleko w kartonie ma długą ważność i wielu myśli, że jest szkodliwe. Ekspertka wyjaśnia

Czy mleko z długim terminem ważności jest zdrowe? Tak właściwie prawie nigdy się nad tym nie zastanawialiśmy. Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć jednak dietetyczka dr Joanna Neuhoff-Murawska. Zwróciła uwagę na to, że technika konserwacji zabija korzystne dla zdrowia bakterie.

ObrazekMleko (Adobe)
Paulina Hermann

"Pasteryzacja, owszem, zabija większość tych cennych bakterii z rodzaju Lactobacillus, więc jeżeli chcemy dostarczyć korzystne dla naszego zdrowia bakterie, wypijmy jogurt lub kefir, gdzie jest ich znacznie więcej, niż w samym mleku" - stwierdza ekspertka w rozmowie z medonet. Zaznacza, że świeże mleko od krowy również nie jest dobrym wyborem.

Mleko pasteryzowane jest szkodliwe dla zdrowia?

Wiele osób wierzy w pewien mit, jakoby w mleku pasteryzowanym były związki, które powodują raka i choroby układu krążenia. Organizacje żywieniowe zgodnie uspokajają. Mleko jest całkowicie bezpieczne dla osób, które nie zmagają się z nietolerancją laktozy lub alergiami. Znajdziemy w nim witaminę D3 oraz duże ilości białek. Co ciekawe, spożywanie nabiału może ochronić przed rakiem piersi i jelita grubego. Ekspertka podkreśla, że picie mleka pasteryzowanego nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

"W przypadku rozwoju raka prostaty wyniki nie są jednoznaczne, możliwe, że ryzyko rozwoju tego nowotworu rośnie nieznacznie u osób, które dostarczają dużych ilości wapnia, co wskazywałoby na niekorzystny wpływ obecności nabiału w diecie mężczyzn" - twierdzi dietetyczka. Trzeba jednak wspomnieć, że dotyczy to bardzo dużych dawek mleka.

Zbyt duże ilości wapnia w organizmie wiążą się z suplementacją. Nie chodzi tylko o samo jedzenie, ale i branie specjalnych witamin, które dostarczają nam różnych składników. Czasem możemy z nimi przesadzić.

Obrazek
Mleko (pexels)

Dlaczego pasteryzuje się mleko?

Dietetyczka zaznacza, że picie mleka prosto od krowy nie jest dobrym pomysłem. Zawiera ono bowiem wiele bakterii i innych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Pasteryzacja je zabija, ale też niszczy te dobre, które wspomagają działanie organizmu. Jeśli chcemy ich sobie dostarczać, sięgajmy po jogurty i kefiry.

"Drobnoustroje są wszędzie, w każdym mililitrze powietrza, wody i żywności, na pewno nam ich nie zabraknie z powodu picia mleka pasteryzowanego" - podsumowała dr Joanna Neuhoff-Murawska.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀