Mleko w kartonie ma długą ważność i wielu myśli, że jest szkodliwe. Ekspertka wyjaśnia

Czy mleko z długim terminem ważności jest zdrowe? Tak właściwie prawie nigdy się nad tym nie zastanawialiśmy. Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć jednak dietetyczka dr Joanna Neuhoff-Murawska. Zwróciła uwagę na to, że technika konserwacji zabija korzystne dla zdrowia bakterie.

ObrazekMleko (Adobe)
Paulina Hermann

"Pasteryzacja, owszem, zabija większość tych cennych bakterii z rodzaju Lactobacillus, więc jeżeli chcemy dostarczyć korzystne dla naszego zdrowia bakterie, wypijmy jogurt lub kefir, gdzie jest ich znacznie więcej, niż w samym mleku" - stwierdza ekspertka w rozmowie z medonet. Zaznacza, że świeże mleko od krowy również nie jest dobrym wyborem.

Mleko pasteryzowane jest szkodliwe dla zdrowia?

Wiele osób wierzy w pewien mit, jakoby w mleku pasteryzowanym były związki, które powodują raka i choroby układu krążenia. Organizacje żywieniowe zgodnie uspokajają. Mleko jest całkowicie bezpieczne dla osób, które nie zmagają się z nietolerancją laktozy lub alergiami. Znajdziemy w nim witaminę D3 oraz duże ilości białek. Co ciekawe, spożywanie nabiału może ochronić przed rakiem piersi i jelita grubego. Ekspertka podkreśla, że picie mleka pasteryzowanego nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

"W przypadku rozwoju raka prostaty wyniki nie są jednoznaczne, możliwe, że ryzyko rozwoju tego nowotworu rośnie nieznacznie u osób, które dostarczają dużych ilości wapnia, co wskazywałoby na niekorzystny wpływ obecności nabiału w diecie mężczyzn" - twierdzi dietetyczka. Trzeba jednak wspomnieć, że dotyczy to bardzo dużych dawek mleka.

Zbyt duże ilości wapnia w organizmie wiążą się z suplementacją. Nie chodzi tylko o samo jedzenie, ale i branie specjalnych witamin, które dostarczają nam różnych składników. Czasem możemy z nimi przesadzić.

Obrazek
Mleko (pexels)

Dlaczego pasteryzuje się mleko?

Dietetyczka zaznacza, że picie mleka prosto od krowy nie jest dobrym pomysłem. Zawiera ono bowiem wiele bakterii i innych drobnoustrojów, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Pasteryzacja je zabija, ale też niszczy te dobre, które wspomagają działanie organizmu. Jeśli chcemy ich sobie dostarczać, sięgajmy po jogurty i kefiry.

"Drobnoustroje są wszędzie, w każdym mililitrze powietrza, wody i żywności, na pewno nam ich nie zabraknie z powodu picia mleka pasteryzowanego" - podsumowała dr Joanna Neuhoff-Murawska.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie