Sezon na to warzywo rozkręca się z każdym dniem. Babcia zawsze przygotowywała je najlepiej
08.05.2023 11:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jest takie warzywo, które w szczególności kojarzy się z sezonem letnim. Jest pożywne, smaczne, a najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. W przypadku, gdy szukasz pomysłu na obiad, to młoda kapusta może okazać się naprawdę świetnym wyborem. Poznaj babciną recepturę i zaskocz swoich bliskich tym prostym daniem na obiad.
Zastanawiasz się, jak zrobić młodą kapustę, którą będzie zachwycał się absolutnie każdy? To bardzo proste! Pamiętaj, że kapusta to wiele naprawdę smacznych dań. Przygotowanie jej nie jest pracochłonne, a smak zaskakuje, szczególnie latem, gdy na straganach i w sklepach króluje młoda kapusta. To warzywo jest smaczne, aromatyczne, rozkoszne, delikatne i idealnie komponuje się z ziemniakami i ulubionym pieczywem. Pamiętaj, że przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. My postanowiliśmy zaprezentować ci tę najlepszą recepturę.
Młoda kapusta - właściwości. Dlaczego warto ją jeść?
Sezon letni to czas, kiedy kapusta młoda króluje na talerzach. Jest to warzywo, które wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Ważny jest tu smak, ale również fakt, że młoda kapusta jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Młoda kapusta jest niskokaloryczna, co oznacza, że można ją spożywać w większych ilościach bez obaw o dodatkowe kalorie.
Należy również zaznaczyć, że kapusta młoda jest źródłem wielu cennych mikroelementów, takich jak miedź, mangan, żelazo, wapń, magnez i potas. Badania sugerują, że związki zawarte w kapuście mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, takich jak rak piersi, rak jelita grubego i rak płuca. Biorąc pod uwagę właściwości młodej kapusty, warto jest ją włączyć do swojej diety, ponieważ jest ona niskokaloryczna, bogata w witaminy i mikroelementy oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
Młoda kapusta - przepis. Jak przygotować to smaczne i pożywne danie?
Przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. Bazując na babcinej recepturze, jesteś w stanie przygotować danie, które zaskoczy twoich bliskich. Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet i kapusta - brzmi smacznie, prawda?
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pół pęczka koperku
- marchewka
- średnia cebula
- duża łyżka smalcu
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i poszatkuj kapustę. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W szerokim garnku rozgrzej smalec, dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, to dodaj startą marchewkę i zamieszaj. Następna w kolejności jest kapusta młoda poszatkowana. W tym momencie musisz zmniejszyć moc palnika i dodać pół szklanki wody lub warzywnego bulionu, a także koperek. Wrzuć 3-4 kulki ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
- Gotuj na wolnym ogniu, a gdy kapusta będzie miękka, to przygotuj zasmażkę. W tym celu, na patelni roztop łyżkę smalcu i dodaj łyżkę mąki. Zamieszaj, a w chwili, gdy utworzy się gęsta i jednolita masa, to przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą.
- Podduszaj całość jeszcze przez chwilę, a pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Smacznego!
Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na kapustę młodą z pomidorami. Zobacz koniecznie: