PrzepisSezon na to warzywo rozkręca się z każdym dniem. Babcia zawsze przygotowywała je najlepiej

Sezon na to warzywo rozkręca się z każdym dniem. Babcia zawsze przygotowywała je najlepiej

Jest takie warzywo, które w szczególności kojarzy się z sezonem letnim. Jest pożywne, smaczne, a najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. W przypadku, gdy szukasz pomysłu na obiad, to młoda kapusta może okazać się naprawdę świetnym wyborem. Poznaj babciną recepturę i zaskocz swoich bliskich tym prostym daniem na obiad.

Młoda kapusta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Na szlaku smaku z POLOmarketem
Młoda kapusta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Na szlaku smaku z POLOmarketem

08.05.2023 11:05

Zastanawiasz się, jak zrobić młodą kapustę, którą będzie zachwycał się absolutnie każdy? To bardzo proste! Pamiętaj, że kapusta to wiele naprawdę smacznych dań. Przygotowanie jej nie jest pracochłonne, a smak zaskakuje, szczególnie latem, gdy na straganach i w sklepach króluje młoda kapusta. To warzywo jest smaczne, aromatyczne, rozkoszne, delikatne i idealnie komponuje się z ziemniakami i ulubionym pieczywem. Pamiętaj, że przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. My postanowiliśmy zaprezentować ci tę najlepszą recepturę.

Młoda kapusta - właściwości. Dlaczego warto ją jeść?

Sezon letni to czas, kiedy kapusta młoda króluje na talerzach. Jest to warzywo, które wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Ważny jest tu smak, ale również fakt, że młoda kapusta jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Młoda kapusta jest niskokaloryczna, co oznacza, że ​​można ją spożywać w większych ilościach bez obaw o dodatkowe kalorie.

Kapusta młoda - Pyszności; Foto Canva.com
Kapusta młoda - Pyszności; Foto Canva.com

Należy również zaznaczyć, że kapusta młoda jest źródłem wielu cennych mikroelementów, takich jak miedź, mangan, żelazo, wapń, magnez i potas. Badania sugerują, że związki zawarte w kapuście mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów, takich jak rak piersi, rak jelita grubego i rak płuca. Biorąc pod uwagę właściwości młodej kapusty, warto jest ją włączyć do swojej diety, ponieważ jest ona niskokaloryczna, bogata w witaminy i mikroelementy oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.

Młoda kapusta - przepis. Jak przygotować to smaczne i pożywne danie?

Przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. Bazując na babcinej recepturze, jesteś w stanie przygotować danie, które zaskoczy twoich bliskich. Młode ziemniaki z koperkiem, kotlet i kapusta - brzmi smacznie, prawda?

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • pół pęczka koperku
  • marchewka
  • średnia cebula
  • duża łyżka smalcu
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.
Gotowanie młodej kapusty - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaMarioli
Gotowanie młodej kapusty - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaMarioli

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i poszatkuj kapustę. Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. W szerokim garnku rozgrzej smalec, dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, to dodaj startą marchewkę i zamieszaj. Następna w kolejności jest kapusta młoda poszatkowana. W tym momencie musisz zmniejszyć moc palnika i dodać pół szklanki wody lub warzywnego bulionu, a także koperek. Wrzuć 3-4 kulki ziela angielskiego i kilka listków laurowych.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, a gdy kapusta będzie miękka, to przygotuj zasmażkę. W tym celu, na patelni roztop łyżkę smalcu i dodaj łyżkę mąki. Zamieszaj, a w chwili, gdy utworzy się gęsta i jednolita masa, to przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą.
  4. Podduszaj całość jeszcze przez chwilę, a pod koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Smacznego!

Na naszym kanale wideo znajdziesz przepis na kapustę młodą z pomidorami. Zobacz koniecznie:

Wybrane dla Ciebie