PrzepisMoczenie mięsa w mleku to nie zawsze najlepszy pomysł. Eksperci alarmują

Moczenie mięsa w mleku to nie zawsze najlepszy pomysł. Eksperci alarmują

Moczenie mięsa w mleku to nie zawsze najlepszy pomysł. Eksperci alarmują
Paulina
11.07.2022 06:58

Kotlety schabowe to obiadowy klasyk. Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie wcześniej nie zamarynować mięsa w mleku. Zdaniem ekspertów takie moczenie nic nie daje, a proces ten może tylko zapoczątkować powstanie bakterii i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Czemu tak jest i czy moczenie w każdym mleku jest niebezpieczne? Oto kilka ważnych informacji.

Kiedy zechcemy namoczyć mięso w mleku i dłużej je przechowywać może rozpocząć się proces gniecie. Zwłaszcza, gdy do mleka dodamy takie dodatki jak cebula. Cały ten proces może doprowadzić do wytworzenia groźnych dla nas bakterii między innymi pałeczek okrężnicy i gronkowca złocistego, które powodują silne zatrucie pokarmowe.Warto zastanowić się kilka razy czy marynować mięso w mleku. Możemy użyć do niego wielu innych składników, które na pewno będą bezpieczniejsze.

Obraz

Czy nabiał nadaje się do marynowania mięsa?

Bardzo często w Polsce moczymy mięso w mleku, aby pozbyć się gorzkiego posmak. Natomiast do marynowania powinno używać się produktów fermentowanych, dobrze sprawdza się tu kefir. On faktycznie zmiękcza tkankę łączną mięsa. Najczęściej ten rodzaj marynat na bazie takich produktów stosuje się w kuchni indyjskiej.

Źródło: https://goo.gl/images/VUjgT8
Źródło: https://goo.gl/images/VUjgT8

Czym zastąpić mleko w marynatach?

Jeśli chcesz, by twoje mięso wyszło delikatne i kruche warto wzbogacić je o coś kwaśnego. W przypadku mięsa wołowego sprawdzi się wino.Drób uwielbia sok z cytryny lub limonki. Wieprzowina świetnie komponuje się z octem. Najlepiej użyć octu jabłkowego. Oczywiście nie musimy rezygnować z mleka. Zamarynowanie wątróbki na chwilę przed usmażeniem na pewno nie będzie grozić nam zatruciem.

Marynata do mięsa bez mleka

Składniki na marynatę słodko – kwaśną

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.

Jeśli chcesz poznać inne nasze przepisy na marynaty, zerknij na ten film.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także