Moczenie mięsa w mleku to nie zawsze najlepszy pomysł. Eksperci alarmują

Kotlety schabowe to obiadowy klasyk. Niektóre gospodynie nie wyobrażają sobie wcześniej nie zamarynować mięsa w mleku. Zdaniem ekspertów takie moczenie nic nie daje, a proces ten może tylko zapoczątkować powstanie bakterii i doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Czemu tak jest i czy moczenie w każdym mleku jest niebezpieczne? Oto kilka ważnych informacji.

Obrazek
Paulina

Kiedy zechcemy namoczyć mięso w mleku i dłużej je przechowywać może rozpocząć się proces gniecie. Zwłaszcza, gdy do mleka dodamy takie dodatki jak cebula. Cały ten proces może doprowadzić do wytworzenia groźnych dla nas bakterii między innymi pałeczek okrężnicy i gronkowca złocistego, które powodują silne zatrucie pokarmowe.Warto zastanowić się kilka razy czy marynować mięso w mleku. Możemy użyć do niego wielu innych składników, które na pewno będą bezpieczniejsze.

Obrazek

Czy nabiał nadaje się do marynowania mięsa?

Bardzo często w Polsce moczymy mięso w mleku, aby pozbyć się gorzkiego posmak. Natomiast do marynowania powinno używać się produktów fermentowanych, dobrze sprawdza się tu kefir. On faktycznie zmiękcza tkankę łączną mięsa. Najczęściej ten rodzaj marynat na bazie takich produktów stosuje się w kuchni indyjskiej.

Obrazek
Źródło: https://goo.gl/images/VUjgT8

Czym zastąpić mleko w marynatach?

Jeśli chcesz, by twoje mięso wyszło delikatne i kruche warto wzbogacić je o coś kwaśnego. W przypadku mięsa wołowego sprawdzi się wino.Drób uwielbia sok z cytryny lub limonki. Wieprzowina świetnie komponuje się z octem. Najlepiej użyć octu jabłkowego. Oczywiście nie musimy rezygnować z mleka. Zamarynowanie wątróbki na chwilę przed usmażeniem na pewno nie będzie grozić nam zatruciem.

Marynata do mięsa bez mleka

Składniki na marynatę słodko – kwaśną

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.

Jeśli chcesz poznać inne nasze przepisy na marynaty, zerknij na ten film.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥