Moja babcia robiła najlepsze zraziki. Znalazłam zeszyt z jej przepisem
W życiu spróbowałam naprawdę wielu zrazów, jednak te, które przygotowywała moja babcia, są po prostu najlepsze. Ostatnio znalazłam zeszyt z babcinymi recepturami, a wśród nich, przepis na wspomniane zrazy. Musicie go wypróbować.
10.10.2023 13:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
"U babci lepiej smakuje" - z pewnością wielu z nas przyzna, że to powiedzenie ma w sobie dużo prawdy. Smak tych najprostszych, wręcz prozaicznych dań, takich jak kopytka czy naleśniki w wykonaniu babci tkwi w pamięci przez lata, nie wspominając już o pieczeniach czy sztuce mięsa w sosie.
Dla mnie jednym z takich dań są zrazy. W wykonaniu mojej babci smakowały mi najbardziej. Tego smaku szukałam już zawsze, kiedy sama brałam się za przygotowanie zrazów czy zamawiałam je w restauracji. Niedawno udało mi się odnaleźć babciny kajecik z jej tajemniczymi recepturami. Wśród nich znalazł się przepis na zrazy. Gwarantuję, że tak dobrych jeszcze nie jedliście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrazy mojej babci — przepis
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 12 plastrów wędzonego boczku,
- 6 ogórków kiszonych,
- 2 ugotowane, starte buraki,
- 8 ziemniaków,
- 1 cebula,
- musztarda,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- litr bulionu warzywnego,
- olej, oliwa lub smalec.
Przygotowanie:
- Schab umyj i osusz. Rozbij każdy płat mięsa, a następnie, posól go i popieprz z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Na każdym rozbitym plastrze ułóż po dwa plastry boczku, a na środku połóż kiszonego ogórka i plaster cebuli. Całość zawiń i "zaszyj" wykałaczką.
- Zawinięte zrazy obtocz w mące i natrzyj niewielką ilością musztardy.
- Na patelni rozgrzej wybrany przez siebie tłuszcz. Zrazy ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut na każdej ze stron.
- W międzyczasie wlej do niewielkiego garnka bulion warzywny i zagotuj go. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niego podsmażone wcześniej zrazy. Mięso gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso. Podkręć gaz, a kiedy bulion zacznie bulgotać, wsyp do niego łyżkę mąki i od razu zacznij go energicznie mieszać. W ten sposób przygotujesz gęsty sos.
- Zrazy podawaj z sosem, gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami, najlepiej przygotowanymi na ciepło.