PrzepisKuchnia polskaMoja babcia robiła najlepsze zraziki. Znalazłam zeszyt z jej przepisem

Moja babcia robiła najlepsze zraziki. Znalazłam zeszyt z jej przepisem

W życiu spróbowałam naprawdę wielu zrazów, jednak te, które przygotowywała moja babcia, są po prostu najlepsze. Ostatnio znalazłam zeszyt z babcinymi recepturami, a wśród nich, przepis na wspomniane zrazy. Musicie go wypróbować.

Zrazy z przepisu mojej babci.
Zrazy z przepisu mojej babci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.10.2023 13:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

"U babci lepiej smakuje" - z pewnością wielu z nas przyzna, że to powiedzenie ma w sobie dużo prawdy. Smak tych najprostszych, wręcz prozaicznych dań, takich jak kopytka czy naleśniki w wykonaniu babci tkwi w pamięci przez lata, nie wspominając już o pieczeniach czy sztuce mięsa w sosie.

Dla mnie jednym z takich dań są zrazy. W wykonaniu mojej babci smakowały mi najbardziej. Tego smaku szukałam już zawsze, kiedy sama brałam się za przygotowanie zrazów czy zamawiałam je w restauracji. Niedawno udało mi się odnaleźć babciny kajecik z jej tajemniczymi recepturami. Wśród nich znalazł się przepis na zrazy. Gwarantuję, że tak dobrych jeszcze nie jedliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrazy mojej babci — przepis

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 12 plastrów wędzonego boczku,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 2 ugotowane, starte buraki,
  • 8 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • musztarda,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • litr bulionu warzywnego,
  • olej, oliwa lub smalec.

Przygotowanie:

  1. Schab umyj i osusz. Rozbij każdy płat mięsa, a następnie, posól go i popieprz z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  2. Na każdym rozbitym plastrze ułóż po dwa plastry boczku, a na środku połóż kiszonego ogórka i plaster cebuli. Całość zawiń i "zaszyj" wykałaczką.
  3. Zawinięte zrazy obtocz w mące i natrzyj niewielką ilością musztardy.
  4. Na patelni rozgrzej wybrany przez siebie tłuszcz. Zrazy ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut na każdej ze stron.
  5. W międzyczasie wlej do niewielkiego garnka bulion warzywny i zagotuj go. Kiedy zacznie wrzeć, wrzuć do niego podsmażone wcześniej zrazy. Mięso gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij mięso. Podkręć gaz, a kiedy bulion zacznie bulgotać, wsyp do niego łyżkę mąki i od razu zacznij go energicznie mieszać. W ten sposób przygotujesz gęsty sos.
  7. Zrazy podawaj z sosem, gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami, najlepiej przygotowanymi na ciepło.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zrazyobiadmięso wieprzowe