PrzepisMoja ciocia robi mizerię tylko w ten sposób. Nie dodaje śmietany ani jogurtu

Moja ciocia robi mizerię tylko w ten sposób. Nie dodaje śmietany ani jogurtu

Mizeria z przepisu cioci. Fot. AdobeStock
Mizeria z przepisu cioci. Fot. AdobeStock

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek podawanych do obiadu — zarówno latem, jak i zimą. Nic dziwnego, ponieważ świetnie komponuje się z sosami i mięsami w różnym wydaniu. Okazuje się jednak, że nie w każdym domu przygotowywana jest tak samo, a mała ingerencja w składniki, może odmienić jej smak całkowicie. Moja ciocia robi mizerię inaczej niż wszyscy i zawsze wszyscy pałaszujemy ją w mgnieniu oka.

Mizeria to klasyczna polska surówka, która jest obłędnie pyszna. Przygotowuje się ją w kilka minut — wykorzystując połączenie ogórków i śmietany oraz pozostałych składników: soli, pieprzu oraz cebuli. Opcjonalnie pojawia się w niej też cukier, ocet czy szczypior. To jednak nic w porównaniu z przepisem mojej cioci. Musicie go wypróbować.

Lista składników może zaskoczyć

Przygotowanie mizerii jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 15 minut. Nie warto jednak bać się eksperymentowania podczas jej przygotowywania, bo można być miło zaskoczonym. Moja ciocia, robiąc mizerię, całkowicie rezygnuje z jogurtu czy śmietany. W jej przepisie główną rolę odgrywają całkiem inne składniki. Mowa tu m.in. o nasionach czarnuszki.

Składniki:

  • 4-5 ogórków gruntowych,
  • 1-2 z ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • odrobina octu lub 1 łyżka soku z cytryny.

Mizeria z oliwą - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki, solimy i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok.
  2. Siekamy koperek, obieramy ząbki czosnku i przeciskamy je przez praskę lub drobno kroimy.
  3. Łączymy czosnek z oliwą, dodajemy ocet lub sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Z ogórków odciskamy wodę, polewamy całość sosem i posypujemy koperkiem.
  5. Surówkę mieszamy i podajemy posypaną czarnuszką.
Mizeria bez śmietany - przepis. Fot. Pixabay
Mizeria bez śmietany - przepis. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także