Moja mama zawsze przygotowuje je na imprezy. Znikają jako pierwsze ze stołu

Impreza to nie tylko okazja do zabawy, ale też do skosztowania pysznego jedzenia. Jeśli szukasz pomysłu na imprezową przekąskę, to dobrze trafiłeś — kabanosy w cieście francuskim z pewnością zachwycą wszystkich gości.

Kabanosy w cieście francuskim to świetna przekąska na imprezęKabanosy w cieście francuskim to świetna przekąska na imprezę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że ciasto francuskie to ulubiona baza do przekąsek według Polaków. Wystarczy sobie przypomnieć, jak ciężko było znaleźć ten produkt w sklepach przed sylwestrem. Nie ma w tym nic zaskakującego, w końcu ciasto francuskie jest wyjątkowo smaczne i proste w użyciu. Jeśli masz wątpliwości, to przekona cię ten przepis. Funkcjonuje w mojej rodzinie od dawna i zawsze wychodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie kabanosy będą najlepsze?

Kabanosy w cieście francuskim to bardzo prosta i sprawdzona przekąska. Należy jednak pamiętać o kilku szczegółach. Najlepiej użyć grubszych kabanosów, bo lepiej się sprawdzą w pieczeniu. Możesz je pokroić na pół przed włożeniem do piekarnika, jeśli uznasz, że tak będzie wygodniej.

Do posypania przekąsek proponuję sezam, ale dobrze sprawdzi się też czarnuszka. Kabanosy możesz podawać z ulubionym sosem, na przykład ketchupem lub sosem miodowo-musztardowym.

Przepis na kabanosy w cieście francuskim

Składniki:

  • 6-8 sztuk grubych, długich kabanosów,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sezam do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozwiń schłodzone ciasto francuskie i pokrój je na paski o szerokości 2-3 cm.
  2. Następnie owiń każdy kabanos paskiem ciasta francuskiego. Zacznij owijanie od jednego końca i skręcaj ciasto wokół kiełbaski.
  3. Posmaruj przekąski roztrzepanym żółtkiem, potem posyp je sezamem.
  4. Przełóż kabanosy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Kabanosy w cieście powinny się piec przez około 15-20 minut, aż do momentu zarumienienia.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀