Moja mama zawsze przygotowuje je na imprezy. Znikają jako pierwsze ze stołu

Impreza to nie tylko okazja do zabawy, ale też do skosztowania pysznego jedzenia. Jeśli szukasz pomysłu na imprezową przekąskę, to dobrze trafiłeś — kabanosy w cieście francuskim z pewnością zachwycą wszystkich gości.

Kabanosy w cieście francuskim to świetna przekąska na imprezęKabanosy w cieście francuskim to świetna przekąska na imprezę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że ciasto francuskie to ulubiona baza do przekąsek według Polaków. Wystarczy sobie przypomnieć, jak ciężko było znaleźć ten produkt w sklepach przed sylwestrem. Nie ma w tym nic zaskakującego, w końcu ciasto francuskie jest wyjątkowo smaczne i proste w użyciu. Jeśli masz wątpliwości, to przekona cię ten przepis. Funkcjonuje w mojej rodzinie od dawna i zawsze wychodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jakie kabanosy będą najlepsze?

Kabanosy w cieście francuskim to bardzo prosta i sprawdzona przekąska. Należy jednak pamiętać o kilku szczegółach. Najlepiej użyć grubszych kabanosów, bo lepiej się sprawdzą w pieczeniu. Możesz je pokroić na pół przed włożeniem do piekarnika, jeśli uznasz, że tak będzie wygodniej.

Do posypania przekąsek proponuję sezam, ale dobrze sprawdzi się też czarnuszka. Kabanosy możesz podawać z ulubionym sosem, na przykład ketchupem lub sosem miodowo-musztardowym.

Przepis na kabanosy w cieście francuskim

Składniki:

  • 6-8 sztuk grubych, długich kabanosów,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sezam do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozwiń schłodzone ciasto francuskie i pokrój je na paski o szerokości 2-3 cm.
  2. Następnie owiń każdy kabanos paskiem ciasta francuskiego. Zacznij owijanie od jednego końca i skręcaj ciasto wokół kiełbaski.
  3. Posmaruj przekąski roztrzepanym żółtkiem, potem posyp je sezamem.
  4. Przełóż kabanosy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika.
  5. Kabanosy w cieście powinny się piec przez około 15-20 minut, aż do momentu zarumienienia.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat