Układam kawałki łososia na cieście francuskim i wstawiam do piekarnika. Robi wrażenie nawet na teściowej

Czasami najprostsze rozwiązania robią największe wrażenie. Łosoś zapieczony w cieście francuskim to danie, które wygląda spektakularnie, smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Chcesz wiedzieć, jak to zrobić? Oto przepis, który cię zachwyci!

łosośCiasto francuskie i łosoś to idealny duet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto francuskie i łosoś to idealne połączenie, które nigdy nie zawodzi. Maślane ciasto i delikatna ryba sprawiają, że to danie jest zarówno proste, jak i eleganckie. Wystarczy kilka składników i kilka prostych kroków, aby stworzyć coś, co zrobi wrażenie na każdym – nawet na wymagającej teściowej!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na łososia w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem. To świetny wybór na rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi czy ważne spotkanie, podczas którego chcesz zrobić wrażenie.

Składniki:

  • Ciasto francuskie,
  • 2-3 kawałki filetu z łososia (około 200-300 g),
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • sok z cytryny,
  • szpinak,
  • ser feta,
  • kremowy serek.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 200°C, blachę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kawałki odpowiadające wielkości łososia, łososia oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Na cieście francuskim rozsmarowuję kremowy serek lub układam szpinak, kawałki łososia umieszczam na środku każdego kawałka ciasta, zawijam w formie paczuszek, dokładnie sklejam brzegi widelcem, wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem.
  4. Piekę przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru, wyjmuję z piekarnika.
  5. Odstawiam na kilka minut, podaję z lekką sałatką lub sosem jogurtowym.

Sekrety perfekcyjnego łososia w cieście francuskim

  1. Łosoś – zdrowie na talerzu: To źródło białka i kwasów Omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Zawsze warto wybierać świeżą rybę o żywym, różowym kolorze.
  2. Idealne ciasto francuskie: Najlepsze jest na bazie masła – ma wyrazisty smak i pięknie się rumieni. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, schłodzenie go w lodówce ułatwi formowanie.
  3. Zaskocz dodatkami: Możesz wzbogacić nadzienie, dodając szpinak, ser feta lub suszone pomidory – podkreślą smak łososia i uczynią danie jeszcze bardziej wyjątkowym.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy