Moja teściowa co niedzielę serwuje ciasto Szkotka. Znika do ostatniego okruszka
Kiedy to ciasto pojawia się na stole, to wiedz, że zaraz rozpocznie się wzmożony ruch u domowników. Kochają je wszyscy, nie tylko rodowici Szkoci. Zrób w domu i przekonaj się sam!
16.10.2023 09:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta czekoladowe mają to do siebie, że doskonale smakują zarówno latem, jak i okresem jesienno-zimowym. Niektóre z nich są bardzo proste, tworzone z zaledwie kilku składników. Inne — nie urągają w swojej znamienitości powadze cukiernictwa przez duze "C". Wzbudzają więc powszechny szacunek i... przyspieszoną pracę ślinianek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie do tego rodzaju smakołyków należy ciasto Szkotka. Kiedy teściowa wykłada je na stół, wszyscy domownicy łapią, za co popadnie. Łyżki, łyżeczki i widelczyki wchodzą w ruch, a deser znika z talerzyków z prędkością światła. To połączenie przepysznej czekolady, doskonałej konsystencji i kilku składników, których mogłeś się tu nie spodziewać.
Poniżej znajdziesz przepis. Jego wcielenie w życie to prościzna i poradzi sobie z tym dosłownie każdy. Powodzenia!
Ciasto Szkotka
Składniki:
- 4 jajka,
- 80 g mąki pszennej,
- 80 g drobnego cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 70 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 60 ml mocnej kawy,
- 40 ml wódki,
- 300 g białej czekolady,
- 575 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 375 g serka mascarpone,
- 150 g czekolady deserowej,
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę gorzką pokrusz i roztop razem z masłem w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem. Następnie zmniejsz moc miksera i stopniowo dodawaj czekoladową mieszankę. Dosyp również przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Wszystkie składniki powinny być połączone w jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstaw do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut. Wyjmij do ostudzenia.
- Ciasto podziel na dwa blaty. Każdy z nich nasącz ponczem z kawy (ostudzonej!) i czekolady.
- Białą czekoladę roztop z 500 ml kremówki. Przestudzoną wstaw do lodówki. Gdy będzie zimna, ubij ją z mascarpone. Tak powstałym kremem przełóż blaty ciasto i wysmaruj ich powierzchnie z zewnątrz.
- Ostatni rodzaj czekolady — mleczny — roztop w kąpieli wodnej z pozostałą ilością śmietanki kremówki. Gdy polewa ostygnie, wylej ją na ciasto. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Możesz też zetrzeć na wierzch trochę czekolady gorzkiej. Smacznego!