Zdobi wiele mieszkań, a mało kto wie, że może owocować. Oto jakich warunków potrzebuje

Monstera to bardzo popularna roślina, którą możemy znaleźć w wielu domach. Jej liście są bujne i przepiękne, ale niestety trujące. Nie powinniśmy więc ich spożywać. Ciekawostką jest to, że kwiat ten może wydawać owoce. Trzeba jednak spełnić pewien warunek.

ObrazekMonstera (ADOBE)
Paulina Hermann

Roślina wymaga specjalnych warunków, gdyż naturalnie występuje w lasach deszczowych. Powinna mieć dostęp do wody, wilgotnego powietrza i temperatury w granicach 20-30 stopni Celsjusza. Dzięki temu pięknie się rozwinie.

Monstera może wydać owoce. Potrzebuje jednak odpowiednich warunków

Wydaje się, że sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy zapewnić roślinie takie warunki, jakie panują w lasach deszczowych. Wykonanie tego, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej, może być bardzo utrudnione. W tropikach przez cały rok panuje niezmienna temperatura, tutaj mamy taki misz-masz. Dlatego też, jeśli za wszelką cenę chcemy owoce, powinniśmy monsterę przechowywać w specjalnych oranżeriach. Musimy też być bardzo cierpliwi, bo mało komu udaje się dojść do odpowiedniego poziomu.

Co ważne, takie owoce możemy jeść, gdy dojrzeją. Jeśli sięgniemy po nie wcześniej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że się zatrujemy. Części te dojrzewają nawet 12 miesięcy (lub dłużej) po pojawieniu się kwiatów. Po tym czasie skorupa zaczyna opadać i naszym oczom ukazuje się biały miąższ. Ponoć w smaku przypomina ananasa lub banana.

Obrazek
Monstera (wallpapersflare)

Co możemy zrobić z owoców?

Monstera wydaje na tyle przepyszne owoce, że możemy zjadać je w formie przekąski. Nie potrzebują żadnych dodatków, ale możemy je łączyć z bananem, jagodami, malinami i truskawkami. Świetnie sprawdzą się jako składnik koktajlu.

Z tego produktu możemy zrobić także dżem. Jak go przygotować? Wystarczy, że pokroimy miąższ, dodamy do niego cukier i sok z cytryny, a wszystkie składniki rozgnieciemy. Naczynie ustawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Nie możemy zapomnieć o mieszaniu. Kiedy mikstura będzie gotowa, musimy przełożyć ją do czystych i wyparzonych słoiczków. Dżem pasuje do ciast i tortów, a kanapki dzięki niemu zyskują niesamowity smak.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy