Zdobi wiele mieszkań, a mało kto wie, że może owocować. Oto jakich warunków potrzebuje

Monstera to bardzo popularna roślina, którą możemy znaleźć w wielu domach. Jej liście są bujne i przepiękne, ale niestety trujące. Nie powinniśmy więc ich spożywać. Ciekawostką jest to, że kwiat ten może wydawać owoce. Trzeba jednak spełnić pewien warunek.

ObrazekMonstera (ADOBE)
Paulina Hermann

Roślina wymaga specjalnych warunków, gdyż naturalnie występuje w lasach deszczowych. Powinna mieć dostęp do wody, wilgotnego powietrza i temperatury w granicach 20-30 stopni Celsjusza. Dzięki temu pięknie się rozwinie.

Monstera może wydać owoce. Potrzebuje jednak odpowiednich warunków

Wydaje się, że sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy zapewnić roślinie takie warunki, jakie panują w lasach deszczowych. Wykonanie tego, zwłaszcza na naszej szerokości geograficznej, może być bardzo utrudnione. W tropikach przez cały rok panuje niezmienna temperatura, tutaj mamy taki misz-masz. Dlatego też, jeśli za wszelką cenę chcemy owoce, powinniśmy monsterę przechowywać w specjalnych oranżeriach. Musimy też być bardzo cierpliwi, bo mało komu udaje się dojść do odpowiedniego poziomu.

Co ważne, takie owoce możemy jeść, gdy dojrzeją. Jeśli sięgniemy po nie wcześniej, istnieje duże prawdopodobieństwo, że się zatrujemy. Części te dojrzewają nawet 12 miesięcy (lub dłużej) po pojawieniu się kwiatów. Po tym czasie skorupa zaczyna opadać i naszym oczom ukazuje się biały miąższ. Ponoć w smaku przypomina ananasa lub banana.

Obrazek
Monstera (wallpapersflare)

Co możemy zrobić z owoców?

Monstera wydaje na tyle przepyszne owoce, że możemy zjadać je w formie przekąski. Nie potrzebują żadnych dodatków, ale możemy je łączyć z bananem, jagodami, malinami i truskawkami. Świetnie sprawdzą się jako składnik koktajlu.

Z tego produktu możemy zrobić także dżem. Jak go przygotować? Wystarczy, że pokroimy miąższ, dodamy do niego cukier i sok z cytryny, a wszystkie składniki rozgnieciemy. Naczynie ustawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Nie możemy zapomnieć o mieszaniu. Kiedy mikstura będzie gotowa, musimy przełożyć ją do czystych i wyparzonych słoiczków. Dżem pasuje do ciast i tortów, a kanapki dzięki niemu zyskują niesamowity smak.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości