PoradyMrówki w kuchni nie dają ci spokoju? Tak w mig się ich pozbędziesz bez toksycznej chemii

Mrówki w kuchni nie dają ci spokoju? Tak w mig się ich pozbędziesz bez toksycznej chemii

Mrówki w kuchni? Pozbądź się ich w prosty sposób
Mrówki w kuchni? Pozbądź się ich w prosty sposób
Źródło zdjęć: © Canva | RHJ
15.04.2024 11:31

Nie musisz biec do sklepu po ostrą chemię, żeby pozbyć się problemu mrówek w kuchni. Wystarczy użyć sprawdzonych sposobów, na które nie wykosztujesz się specjalnie mocno. Większość potrzebnych produktów na pewno masz już u siebie w domu!

Wraz z początkiem wiosny powraca temat zwalczania różnego rodzaju niechcianych gości w naszych kuchniach i ogrodach. Dopiero co pisaliśmy na temat najlepszych sposobów na zniechęcenie ślimaków do pałaszowania wyhodowanych przez nas w pocie czoła warzyw. Tym razem podpowiemy ci, jak pozbyć się problemu mrówek w kuchni. Bo chociaż te stworzenia nie należą do szkodników, to raczej wolimy ich nie widzieć wędrujących po naszych szafkach z jedzeniem. Tu się zgadzamy, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrówki w kuchni

Zanim zaczniemy rozpisywać się na temat zwalczania mrówek w kuchni, warto zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle te pracowite owady upatrzyły sobie akurat tę przestrzeń. To z kolei zaprowadzi nas to kwestii profilaktyki. Okazuje się, że zamykanie produktów w szczelnych pojemnikach to nie tylko sposób na uniknięcie moli kuchennych, ale także mrówek. Niestety utrzymywanie czystości i porządku w kuchni nie zawsze jest w stanie uchronić nas przed wizytą mrówek. Dlaczego? To proste: owady te niekoniecznie nawiedzają nas w celu znalezienia pożywienia; czasami szukają po prostu przytulnego miejsca do założenia gniazda. To szczególnie częste w przypadku mrówek faraonek.

Produkty najlepsze na mrówki w kuchni

Pozbycie się mrówek z naszej kuchennej przestrzeni warto rozpocząć od przygotowania sobie dwóch produktów: octu oraz proszku do pieczenia. Zacznijmy od tego pierwszego. Sporządź z niego roztwór, mieszając ocet z wodą w proporcjach 1 do 1. Następnie spsikaj nim parapet, szafki, podłogę i inne miejsca, w których zauważyłeś mrówki. Te owady są bardzo konsekwentne i zawsze wędrują po tej samej, ustalonej już wcześniej drodze. Ocet powinien je stamtąd przepędzić.

Mrówki w kuchni zawsze chodzą wyznaczonymi "trasami"
Mrówki w kuchni zawsze chodzą wyznaczonymi "trasami"© Canva

Problem z użyciem octu polega na tym, że po pierwsze jego zapach może drażnić nie tylko mrówki, ale także ludzi, a po drugie, dość szybko wietrzeje. Kiedy tak się stanie, co bardziej uparte mrówki postanowią wrócić. Wtedy warto skorzystać z proszku do pieczenia. Za jego pomocą należy "odciąć" im drogę powrotną przez okna czy drzwi. Produkt ten jest dla mrówek szczególnie niebezpieczny, a nam nie będzie w żaden sposób przeszkadzał, dlatego można go tam trzymać nawet przez kilka dni. Po tym czasie — miejmy nadzieję — mrówki w kuchni przestaną nam dokuczać, gdyż prawdopodobnie do tego czasu znajdą sobie już inny dom.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także