Mrówki w kuchni nie dają ci spokoju? Tak w mig się ich pozbędziesz bez toksycznej chemii

Nie musisz biec do sklepu po ostrą chemię, żeby pozbyć się problemu mrówek w kuchni. Wystarczy użyć sprawdzonych sposobów, na które nie wykosztujesz się specjalnie mocno. Większość potrzebnych produktów na pewno masz już u siebie w domu!

Mrówki w kuchni? Pozbądź się ich w prosty sposóbMrówki w kuchni? Pozbądź się ich w prosty sposób
Źródło zdjęć: © Canva | RHJ

Wraz z początkiem wiosny powraca temat zwalczania różnego rodzaju niechcianych gości w naszych kuchniach i ogrodach. Dopiero co pisaliśmy na temat najlepszych sposobów na zniechęcenie ślimaków do pałaszowania wyhodowanych przez nas w pocie czoła warzyw. Tym razem podpowiemy ci, jak pozbyć się problemu mrówek w kuchni. Bo chociaż te stworzenia nie należą do szkodników, to raczej wolimy ich nie widzieć wędrujących po naszych szafkach z jedzeniem. Tu się zgadzamy, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do kolorowej sałatki dodaję chrupiące ziemniaki. Lepszej kombinacji dawno nie jadłam

Mrówki w kuchni

Zanim zaczniemy rozpisywać się na temat zwalczania mrówek w kuchni, warto zastanowić się nad tym, dlaczego w ogóle te pracowite owady upatrzyły sobie akurat tę przestrzeń. To z kolei zaprowadzi nas to kwestii profilaktyki. Okazuje się, że zamykanie produktów w szczelnych pojemnikach to nie tylko sposób na uniknięcie moli kuchennych, ale także mrówek. Niestety utrzymywanie czystości i porządku w kuchni nie zawsze jest w stanie uchronić nas przed wizytą mrówek. Dlaczego? To proste: owady te niekoniecznie nawiedzają nas w celu znalezienia pożywienia; czasami szukają po prostu przytulnego miejsca do założenia gniazda. To szczególnie częste w przypadku mrówek faraonek.

Produkty najlepsze na mrówki w kuchni

Pozbycie się mrówek z naszej kuchennej przestrzeni warto rozpocząć od przygotowania sobie dwóch produktów: octu oraz proszku do pieczenia. Zacznijmy od tego pierwszego. Sporządź z niego roztwór, mieszając ocet z wodą w proporcjach 1 do 1. Następnie spsikaj nim parapet, szafki, podłogę i inne miejsca, w których zauważyłeś mrówki. Te owady są bardzo konsekwentne i zawsze wędrują po tej samej, ustalonej już wcześniej drodze. Ocet powinien je stamtąd przepędzić.

Mrówki w kuchni zawsze chodzą wyznaczonymi "trasami"
Mrówki w kuchni zawsze chodzą wyznaczonymi "trasami" © Canva

Problem z użyciem octu polega na tym, że po pierwsze jego zapach może drażnić nie tylko mrówki, ale także ludzi, a po drugie, dość szybko wietrzeje. Kiedy tak się stanie, co bardziej uparte mrówki postanowią wrócić. Wtedy warto skorzystać z proszku do pieczenia. Za jego pomocą należy "odciąć" im drogę powrotną przez okna czy drzwi. Produkt ten jest dla mrówek szczególnie niebezpieczny, a nam nie będzie w żaden sposób przeszkadzał, dlatego można go tam trzymać nawet przez kilka dni. Po tym czasie — miejmy nadzieję — mrówki w kuchni przestaną nam dokuczać, gdyż prawdopodobnie do tego czasu znajdą sobie już inny dom.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne