PrzepisNapojeMrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować

W ostatnim czasie ogromną popularnością w sieci cieszy się mrożona kawa w formie pianki. Przepis wyglądał na tyle efektownie, że postanowiliśmy przetestować go w kuchni Pyszności.

Mrożona kawa z pianką
Mrożona kawa z pianką
Źródło zdjęć: © Pyszności

02.08.2024 06:35

To trochę jak kawowe lody, ale pianka stają się bazą do przygotowania pysznej, mrożonej kawy. Przepis wydaje się bardzo prosty, bo wystarczy zmiksować kawę rozpuszczalną z wodą i cukrem, zamrozić i dodać do zimnego mleka. Wygląda obiecująco, a przy upalnych dniach każda forma schłodzenia staje się na wagę złota.

Mrożona kawa w formie pianki

Przepis ten przypomina dalgona coffee, która królowała kilka lat temu w internecie, szybko stając się viralem. W mrożonym wydaniu wygląda jeszcze bardziej kusząco, a dzięki przygotowaniu większego zapasu można przygotować orzeźwiający napój w mgnieniu oka.

Mrożona kawa z pianką
Mrożona kawa z pianką© Pyszności

Mrożona dalgona coffee

Trik z mrożeniem kawowej pianki wyglądał na tyle interesująco, że postanowiliśmy go przetestować. Wzięła się za to nasza redakcyjna koleżanka Daria z kuchni Pyszności. Czy warto zamrozić kawę rozpuszczalną?

Składniki:

  • 35 g kawy rozpuszczalnej,
  • 1 szklanka cukru, 
  • 1/2 szklanki gorącej wody. 

Pozostałe składniki: 

  • 150 ml mleka, 
  • kostki lodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsypuje kawę rozpuszczalną oraz cukier. Wlewam gorącą wodę i miksuję całość, aż powstanie puszysta, jasna piana. Zajmie to około 8 minut, więc warto uzbroić się w odrobinę cierpliwości.

Kawowa pianka
Kawowa pianka© Pyszności

Krok 2. Powstałą pianę przekładam do pojemnika, zamykam i wstawiam do zamrażarki na całą noc.

Krok 3. Do wysokiej szklanki wrzucam kostki lodu i wlewam mleko. Dodaję zmrożoną kawę i mieszam.

Kawowa pianka
Kawowa pianka© Pyszności

Gotowa kawa przypadnie do gustu amatorom bardzo słodkich smaków. Jeśli lubisz jednak bardziej zrównoważone smaki, to lepszym rozwiązaniem będzie zmniejszenie ilości cukru.

Jest aksamitna, ale troszkę za słodka, więc dałabym mniej cukru niż w trendującym w sieci przepisie. Idealnie sprawdzi się na upalne dni - podkreśla Daria.